Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Allmänna tips inför din Greklandsresa




BANKOMATER I GREKLAND

Bankomater finns i samma omfattning som hemma. Det är bara de allra minsta öarna som saknar bankomat, och då menar jag riktigt små öar som Telendos. På en del små öar finns det bara en bankomat. Kolla med din bank hemma hur mycket de tar i avgift för varje bankomatuttag. Det skiljer sig från bank till bank.

Fungerar bankomaterna? Den frågan är väldigt vanlig. En nästan lika vanlig fråga är om man ska växla i Sverige eller i Grekland. Ännu vanligare är frågan HUR man tar ut pengar utan att bli lurad?

Svaret på dessa frågor hittar du här »

 

Bankomat i Apiranto på Naxos i Grekland.

Svårknappad bankomat i ApirantoNaxos.

 

APOTEK I GREKLAND

Apotek är lika vanliga i Grekland som de numera är i Sverige. Det är bara de minsta öarna som saknar apotek. Personalen på grekiska apotek är i regel såväl kunniga som hjälpsamma. Oftast räcker det med att besöka apoteket i stället för att gå till doktorn. Öppettiderna är generösa och priserna är låga.

INTERNET I GREKLAND

Grekland har under många år varit ett U-land när det gäller internet. På senare år har det dock skett en klar förbättring. Inte minst gäller det tillgången till WiFi. Idag finns det tillgång till trålöst interneti stort sett överallt: på barer och restauranger, samt på nästan alla hotell och pensionat. Ibland är det gratis att surfa, ibland måste man köpa något (en kaffe eller en öl) och ibland hittar man oskyddade trådlösa nätverk. Numer funkar det lika bra att surfa från sin mobil som det gör hemma i Sverige, till samma pris dessutom.

 

WiFi finns överallt i Grekland.

WiFi finns i stort sett överallt. Bilden är från KiniSyros.

 

KARTOR I GREKLAND

Grekiska kartor stämde tidigare sällan med verkligheten, många gånger var de riktigt usla. Idag finns en uppsjö med bra kartor. De i mitt tycke bästa kartorna ges ut kartförlagen Anavasi och Terrain Maps.




KYRKOR I GREKLAND

När man besöker kapell, kyrkor och kloster ska man respektera den dresskod som gäller i Grekland: armar och ben ska vara täckta. Ibland finns kläder att låna utanför större kyrkor och kloster, men för att vara på den säkra sidan är det bäst att ta med egna kläder. Ibland måste man bära en lång kjol, och det kan gälla både män och kvinnor.

 

Klä dig propert när du besöker kyrkor och kloster i  Grekland.

Klä dig propert när du besöker kyrkor. Bild kyrkan EvangelistriaTinos.

KÖRKORT I GREKLAND

Du kan använda ditt svenska körkort när du hyr bil. För att hyra moped över 50 kubik krävs enligt grekisk lag körkort för motorcykel. Dock är det många uthyrare som inte bryr sig om den lagen. Har du ett nytt körkort där det står AM så kan du hyra moped. Ska du hyra fyrhjuling räcker det med körkort för bil.

Läs mer om hyra bil och moped här »

MOBILTELEFON I GREKLAND

Att ringa med mobiltelefon fungerar lika bra i Grekland som hemma. Kolla med din mobiltelefonoperatör hur mycket det kostar att ringa och surfa innan reser. EU har tagit bort den så kallade roamingavgiften, och idag är det samma pris som hemma. Om din telefon inte är operatörslåst kan du köpa ett grekiskt kontantkort. Kontantkort säljs i kiosker och hos grekiska "Telia" som heter OTE.

MUSEUM I GREKLAND

I regel, det finns undantag, har alla museum och sevärdheter öppet alla dagar utom måndagar. Vissa museer och sevärdheter har fritt inträde, medan andra är avgiftsbelagda.

PASS

Giltigt pass behövs eller nationellt ID-kort behövs.

 

Mobiltelefon i Grekland.

Idag går mobilen före poolen. Bild från Antiparos.

 

RESEFÖRSÄKRING

Innan du åker till Grekland bör du se över sitt försäkringsskydd. Se om den fortfarande är giltig och i sådana fall vad den är giltig för. Oftast räcker det med en vanlig hemförsäkring, men för säkerhets skull är det klokt att tala med sitt försäkringsbolag. Det finns en uppsjö av tilläggsförsäkringar att teckna. Betalar man med Visakort kan man få extra ersättning om bagaget försvinner eller blir försenat. Men kolla reglerna för säkerhets skull, regelfloran är en djungel.

Om olyckan är framme och du måste söka läkarhjälp, eller behöver sjukhusvård, så har alla EU-medborgare rätt till samma sjukvård som de som bor i Grekland. Du ska med andra ord inte betala mer än grekerna själva när du besöker ett statligt sjukhus eller en statligt anställd läkare. För att bevisa att du är EU-medborgare beställer du ett sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. Läs mer om vård utomlands på 1177 »

STRÖM

220 volt och du behöver ingen adapter.

TID

Grekland ligger en timme före oss och tillämpar precis som vi sommartid. När klockan är 12.00 i Sverige är den alltså 13.00 i Grekland. Ibland förkortar man lite skämtsamt grekisk tid som GMT. Vilket betyder "Greek maybe time". :-D

TIDNINGAR

Det finns en stor engelskspråkig tidning i Grekland: den engelska utgåvan av Kathimerini. Skandinaviska tidningar säljs på vissa platser. De kostar ca 35 kr och är en till två dagar gammal när du har den i din hand. Men vem behöver köpa tidningar nu när man har all världens tidningar i mobilen?

VIKTIGA TELEFONNUMMER

Ambulans: 166
Brandförsvar: 199
Polis: 100
SOS: 112
Turistpolis: 171

Fler tips inför din resa till Grekland »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera