Resebrev från Lesbos 2007

© Text & bild: Hasse & Bettan

Vi anländer till Anaxos först, någon kilometer söder om Petra. Ett par stopp här, bussen får backa nedför för att kunna vända och fortsätta. Alltid lika spännande att följa denna manöver i mörker medan chauffören själv säkert har gjort detta hundratals gånger. Alla i bussen följer med varje millimeter ! Femte stoppet är vägskälet där vi ska av och vandra ett par hundra meter på grusväg till Hotel Sunset. Varje centimeter på vägen känns och snart kommer väl en grop som får väskan att välta och lilla utfällbara handtaget att gå av ? Men det går bra, mannen i receptionen ser ut som en något butter kopia av gamla tennisvirtuosen, rumänen Ilie Nastase. Han verkar väldigt "vanlig", lite sävlig, inga överdrivna gester och pratar halvdålig engelska. Han instruerar kort hur man går tillväga med nyckelbrickan som reglerar strömmen i rummen. "It is on the right inside the door.....or on the left"......beroende på vilket rumsnummer vi får. Rum 209 är hyggligt svalt, rent, till synes bra badrum, tv högt upp på en vägg, men......den allra minsta "balkong" vi någonsin sett i detta emellanåt bakvända land !!

Flygbiljetten som är ett A4-papper får bli måttband och det visar sig att vi har c:a 178 x 87 cm att bjuda in bekanta på fest till balkongen om vi får den idéen !! Mer som en yta som råkade bli över, eller....?? Det står dessutom ett träd utanför som täcker ungefär 75 % av "utsikten". Här ska provsittas, de 2 plaststolarna och det lilla runda järnbordet placeras så att all befintlig yta används och våra fötter inte riskerar att få kramp eller orsaka att något kan komma att välta när vi väl kommer att ha bordet fullt av frukostprylar. Avancerad fiktiv planering eller något liknande, nu måste vi faktiskt iväg och handla eftersom vi fått veta att vi inte alls har långt till närmaste öppen affär. Har de möjligen extra öppet eftersom det kommit ett par busslaster skandinaver ? Det verkar så, alla nödvändiga livsmedel och öl (vi vill ju fira !) inhandlas nu när temperaturen är överkomlig för bärandet av tunga kassar. Ganska exakt midnatt är det nu så supermarketen börjar släcka ned, mannen och kvinnan där ler trevligt och tackar för de dryga 20 € vi inbringar dem. Egentligen var det tänkt att vi ville få tag på bara en liten skvätt ouzo när vi nu just anlänt till ouzo-metropolen Lesbos men hela hyllan med vin och sprit har de "gömt" med massor av rullbara hyllor som de hade utanför ingången och just rullat in. Inga problem tycker vi, inte ska vi ställa till något besvär nu och be dem flytta på allt för att tokiga vi ska börja dricka sprit vid midnatt !

Strandgatan i Petra. Lesbos.

Strandgatan i Petra.

Det är först nu som vi på allvar kan slappna av och börja känna vad det är för slags miljö vi kommit fram till. Ljuden märks alltid väldigt väl på en ny plats i Grekland. Hela långa gatan som skär "igenom" Petra, strandgatan kan vi kalla den fast den går utanför all bebyggelse. Där är det inte mycket trafik just nu, vissa mopeder hörs alltid mer än andra. På grusvägen lägger vi märke till ett par hundar som skäller stilla någonstans i mörkret. En och annan cikada (tacksamt med något enstaka exemplar bara.....) och något djur som bär skälla runt halsen förmodligen, är de andra ljuden jämte hundarna. Miljön runt hotellet känns mycket lugn, det ligger en välskött odling och trädgård precis intill . Bara någon bullrig moped hörs ett par hundra meter bort, dvs. avståndet mellan korsningen och hotellet. Trots mörkret kan vi i alla fall se lite av poolen nedanför oss. Petra´s landmärke, klippan som gett byns namn är upplyst och finns också (lite) i blickfånget. Nu inventerar vi pentrydelen och finner några mindre detaljer som skulle behöva köpas in. Skärbräda har vi inte alltid haft tillgång till, ej heller denna gång så den får komma med på inköpslistan. Skulle vi dock inte hitta någon så må det vara hänt. Inga andra uppseendeväckande detaljer eller defekter upptäcks, i och för sig saknas krokar för handdukar och badlakan i badrummet. Bara en pinne som är väldigt kort, 2 handdukar och 2 badlakan kommer att trängas. Dessutom är den placerad fånigt nära spegeln med sin hylla så det blir trångt i hörnet där. Garderoberna i rummet är hyggligt rymliga men det sticker ut en slags utdragsskiva ur den där telefonen står. Första tanken är - vad är nu detta, vad fyller den skivan för funktion egentligen ? Den sitter liksom fast, var den tänkt för någonting annat än en telefon ? Efter mycket trixande så går den faktiskt att skjuta in helt i garderoben. 2 stolar och ett litet bord finns för övrigt, men inget eluttag så vattenkokaren (som vi alltid har med oss hemifrån) kan inte stå där. Pentryt har ett eluttag så kokplattorna och vattenkokare får användas separat. De nyss inköpta Alfa-ölen smakar fint och är en värdig avslutning på resdagen.

Resebrevet fortsätter »

 

Lesbos på Kalimera »
Fler resebrev från 2007 »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera