Turistsäsonger i Grekland

Blommor i Grekland i april.Till Grekland kan man åka året om även om de flesta åker under den varmare delen av året. På vintern är det framförallt Aten och Kreta som lockar. Det spelar egentligen ingen roll när du åker, Grekland är alltid Grekland, men i olika skepnader. Gillar du lugn och ro åker du i april, maj, september eller oktober. Åker du i juli eller augusti är öarna knökfulla med turister, priserna är högre och solen kan stundtals vara hårdhjärtad. Juni är en månad som är lite mittemellan.

November - mars
Vintern räknas från november till mars och då är det i princip tomt på turister utom i Aten, och på delar av Kreta. Vädret växlar mellan kallt och varmt, ena dagen kan det vara riktigt kallt, medan nästa dag kan vara solig och varm. I norra Grekland kommer det en del snö på vintern, men är ovanligt på öarna. Det blir naturligtvis inte lika låga temperaturer som i Skandinavien, även om det kan kännas så. Husen är inte på långa vägar lika väl isolerade som hemma. Redan 10 plusgrader kan kännas som värsta vargavintern. På turistöarna är nästan allting stängt under vintern, ofta är det bara någon taverna eller kafenión (kafé) öppen. Undantag är större städer där det mesta är öppet även under vintern.

Agia Anna på Amorgos.

I september kan man ligga i hur länge som helst.


Plaka beach på Naxos i november.

Plaka beach på Naxos i november. Ganska kallt, och ganska folktomt.


April och maj
I april och maj är det vår i Grekland. Det är den absolut vackraste årstiden. Blommorna slår ut och gräset är grönt och friskt och vädret är hyfsat pålitligt. Dock kan det komma en del regnskurar. Vattnet är inte riktigt uppvärmt, så i april och delar av maj kan det bli ganska kalla bad, ungefär som hemma på sommaren.. Bilden högst upp på sidan är från Amorgos i april månad.

Juni
Juni är en bra månad, vädret brukar vara pålitligt, vattnet har värmts upp till en behaglig temperatur och kvällarna börjar bli härligt ljumna. Alla pensionat och i stort sett alla restauranger har öppnat, det är bara på de riktigt små öarna det fortfarande är lite si och så med det. Rederierna utökar turtätheten på båtarna vilket gör resandet mellan öarna enklare. Juni är den månad då det är flest Skandinaver ute och öluffar.

I juli ser Plaka beach något annorlunda ut.

I juli ser Plaka beach ganska så annorlunda ut.
Juli och augusti
Juli och augusti är två ganska tunga månader. Resorna till Grekland är dyrare, priserna på rum skjuter i höjden och grekerna är mer eller mindre stressade. Vädret däremot är mycket pålitligt. Ibland alldeles för pålitligt då det stundtals skulle kännas skönt med en regnskur. Under augusti kan det bli nästan olidligt varmt med temperaturer ända uppåt 40 grader. Under augusti kommer också många italienare, för att inte tala om alla greker som har semester. Det brukar vara trångt om saligheten i juli och augusti.

September och oktober
Så är vi då inne september och oktober som är två härliga månader då vädret är som under en bra svensk sommar. I september är det ovanligt med regn, men i oktober kan det komma en och annan skur. Vattnet är ljuvligt och det går och snorkla i timtals utan att behöva gå upp. Och sist, men inte minst, kvällarna är alldeles underbara. Landskapet är däremot inte särskilt vackert då solen tär hårt under en säsong utan regn. Under denna period går priserna ner och många turister har åkt hem.


MER OM VÄDER

E-GUIDER

BOKA RESA, HOTELL & BIL

LÄNKAR

Vädret i Grekland »
Forum Grekland »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Apollo »
Booking.com »
Holiday Autos »

Gilla oss på Facebook »
Greklands populäraste ö »


Hem » | Forum » | Boka hotell » | Boka resa » | E-guider » | Facebook » | Picturesfromgreece » | Kalispera » | English » Kalimera in English.

© 1997 - 2014 Janne Eklund/Kalimera