Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   horta (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=12305)

jan c 2007-12-07 19:16

horta
 
Grekisk maträtt Horta har vi frågat vid flera tillfällen vad det är för grönsak och fått olika svar bl.a. radicio men inte kunnat översätta det till svenska. I tv progr, SOLENS MAT nämndes radicio o öv.sattes m. vildcikoria.någon som vet om det är samma växt i GREKLAND o. om det är den som anv. i Horta

Siri A 2007-12-07 19:22

Sv: horta
 
Vad innehåller rätten? mer än grönsaker??

jan c 2007-12-07 19:32

Sv: horta
 
innehåll horta : gröna blad kokade i vatten serveras m olivolja

Siri A 2007-12-07 20:19

Sv: horta
 
aha, nu förstår jag... Det låter gott... Är det en typ "mezerätt"?

il 2007-12-07 20:22

Sv: horta
 
[I tv progr, SOLENS MAT nämndes radicio o öv.sattes m. vildcikoria.någon som vet om det är samma växt i GREKLAND o. om det är den som anv. i Horta.

Radicio som nämndes tror jag menas maskros. I alla fall var det så mina grekiska grannar kallade bladen (ραδίκι) när de grävde upp hela gräsmattan för att använda bladen till sallad.
Visst såg väl bladen ut som maskrosblad? Om de används i horta kan jag dock inte säga.

/Ingegerd

Netwolf 2007-12-07 20:53

Sv: horta
 
Är det inte det som brukar benämnas "local salad" på menyerna? En sorts savoyliknande blad indränkt i olivolja.

/Netwolf

jan c 2007-12-07 21:42

Sv: horta
 
Radicio som nämndes tror jag menas maskros. I alla fall var det så mina grekiska grannar kallade bladen (ραδίκι) när de grävde upp hela gräsmattan för att använda bladen till sallad.
Visst såg väl bladen ut som maskrosblad? Om de används i horta kan jag dock inte säga.

/Ingegerd[/quote]
Det stämmer att bladen ser ut som maskrosblad både i Solens mat o. de man får I Grekland .Så nu skall vi prova att laga horta i Sverige m dessa.TACK

Siri A 2007-12-07 22:22

Sv: horta
 
Citat:

Ursprungligen postat av jan c (Inlägg 110766)
Solens mat

I vilket avsnitt?? Trodde bara att det rörde sig om Italien. Tot. ovetande om grekisk mat (förutom "turistmaten" förstås) Finns det att se på svt.se? Måste få en lite klarare bild av denna horta... Ang_elx

Agapi 2007-12-07 22:32

Sv: horta
 
http://netlife.gr/2006/06/09/74
Sorry, men det är på grekiska

kanske någon har tid att översätta det viktigaste eller så återkommer jag en annan dag

engelska ett recept
http://www.greek-recipe.com/modules....ile=article130

Katerina:)

jan c 2007-12-07 23:36

Sv: horta
 
Citat:

Ursprungligen postat av Siri A (Inlägg 110769)
I vilket avsnitt?? Trodde bara att det rörde sig om Italien. Tot. ovetande om grekisk mat (förutom "turistmaten" förstås) Finns det att se på svt.se? Måste få en lite klarare bild av denna horta... Ang_elx

För att inte förvilla dig ,I Solens mat använde man radicio i en pastarätt..jag kände där igen namnet fr grek. radik (urs. stavn.) Ingen har kunnat tala om namnet på svenska på de anv . grönsakerna i horta .

Peter 2007-12-08 02:07

Sv: horta
 
Nu är jag ju ingen vän av Horta men inte har jag sett att man har maskrosblad i den. Därmot blad från några låga buskar med för mig okänt namn. När någon beställt Horta så går man ut på baksidan och repar av några grenar och kokar...

Maskrosblad brukar/kan man väl däremot ha i vanlig sallad!

Peter

Siri A 2007-12-08 10:01

Sv: horta
 
Citat:

Ursprungligen postat av jan c (Inlägg 110773)
För att inte förvilla dig ,I Solens mat använde man radicio i en pastarätt..jag kände där igen namnet fr grek. radik (urs. stavn.) Ingen har kunnat tala om namnet på svenska på de anv . grönsakerna i horta .

Nu förstår jag, tack! :)

Admirala 2007-12-08 12:22

Sv: horta
 
Maskros, på norsk løvetann, er an av de bladtypene som brukes til horta. Garantert. Man kan godt lage det selv her oppe i nord også: plukk bladene når de er unge og friske, altså på våren, kok dem i myr vann til de er helt myke, hell av vannet og server med masse olivenolje og noen dråper sitronsaft. Nam.

Liselotte 2007-12-26 02:45

Sv: horta
 
Men om jag har uppfattat saken rätt så talar vi om xorta, det är väl en egen växt som växer uppe i bergen?

Däremot så kokar man i Grekland ofta andra gröna växter (läs blast) eller mixar olika gröna växter och kallar det xorta, därav de "olika" smakerna vid olika tillfällen. Själv använder jag ofta mangold här hemma i Sverige. Liselotte

Peter 2007-12-26 03:23

Sv: horta
 
Citat:

Ursprungligen postat av Admirala (Inlägg 110791)
Maskros, på norsk løvetann, er an av de bladtypene som brukes til horta. Garantert.

De må da vare så i Nafplio....! Annars så brukar alltid bladen, och de långa "trådarna" komma från lågt växande buskar! Men det kanske varierar från öarna och fastlandet?

Peter

Admirala 2007-12-26 12:00

Sv: horta
 
Når jeg snakker om horta, Liselotte, så snakker jeg ikke om busken av samme navn. Visste ikke at den fantes engang :)
Og variere må det, Peter, for hortaen som jeg er vant til å kjøpe/lage/få er ikke blader fra en busk, men ulike typer blomsterblader/småplanter. Alt kalles horta som en samlebetegnelse.

I denne bloggen kan dere lese mer. Ut fra dette virker den busken dere beskriver som en mer spesiell horta enn bladtypen, ifølge dette utdraget fra bloggen:

Always seasonal, they vary from the most ordinary, such as tomatoes, cucumbers and lettuces to the most eccentric and esoteric of hand-picked wild greens (horta as they are collectively described) from nearby hills and fields, or at their most unusual, made of wild plants which grow in the cracks of gigantic rock formations by the sea. These are called kritama in Greek, or rock samphire (Chritmum Maritimum) as it is known commonly in England. It is a short, soft, fleshy, spiked-leaf plant of a cactaceous appearance and grey-green colour.

Frappe 2007-12-27 20:33

Sv: horta
 
Vlita och Horta som växer på berget är den vanligaste sort som man använder nu vintertid ,man kokar och serverar med olja samt citron. Maskros blad är ganska ovanligt att man använder eftersom det blir ganska beskt!

Camilla

Rinaki 2008-03-31 19:34

Sv: horta
 
Citat:

Ursprungligen postat av Frappe (Inlägg 111909)
Vlita och Horta som växer på berget är den vanligaste sort som man använder nu vintertid ,man kokar och serverar med olja samt citron. Maskros blad är ganska ovanligt att man använder eftersom det blir ganska beskt!
Camilla

Fick med mig lite frön hem i höstas och tänkte försöka plantera nu i vår - i stor kruka eftersom det är ett "ogräs" och sprider sig gärna - sen hoppas jag att det är tillräckligt varmt för att det ska trivas och växa oxå. Någon som provat på att så "vlita" här hemma i Svedala?OM i så fall...vad blev resultatat?
Älskar det med olja,citron och lite hackad vitlök tillsammans med en nygrillad god fisk...mmmmmm...längtar nu..... :p

Liselotte 2008-03-31 19:43

Sv: horta
 
åhhh, vad spännande! Du måste berätta hur det gick senare!
Lycka till med odlingarna / Liselotte

Rinaki 2008-03-31 20:28

Sv: horta
 
Citat:

Ursprungligen postat av Liselotte (Inlägg 122440)
åhhh, vad spännande! Du måste berätta hur det gick senare!
Lycka till med odlingarna / Liselotte

Väntar bara på sol och värme först....lite svårt plantera när snön fortfarande lyser vit....trots att det regnat idag..:p
Hoppas bara på att den svenska värmen är tillräcklig för "ogräset"....återkommer om jag får resultat ja.


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 23:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT