![]() |
Recept på moussaka
Jag har hittat massa recept på moussaka på webben, men jag vet inte vilket jag ska gå efter.
Någon som gjort en god moussaka och kan dela med sig av receptet? |
Sv: Recept på moussaka
Hejsan! jag gör en variant som jag tycker är jättegod,det är väl ingen äkta mossaka eftersom jag inte använder auberginer...men prova gärna att göra denna ändå. Till en ganska stor gratängform behövs:
10-13 potatisar Till köttfärssåsen behövs: 650- 700g nötfärs 1 stor gul lök (eller 2 små) ketschup 1 burk krossade tomater salt,vitpeppar,svartpeppar,chilipulver,cayennepeppar vatten Bechamelsås: 2 stora matskedar smör eller margarin 3-4 matskedar mjöl ca.6-7 dl mjölk salt,vitpeppar,svartpeppar Gör så här: Skala och hacka löken bryn den tillsammans med nötfärsen,krydda och salta mycket mer än till vanlig köttfärssås,den ska vara väldigt stark. Häll i ketchup 1-2 dl rör om,häll sen i krossade tomater och vatten så att såsen blir väldigt vattnig.Koka på mellan värme så att det puttrar i grytan och rör om då och då. Gör sen bechamelsåsen,smält margarinet häll sen i mjölet under omrörning så att massan blir tjock,häll över mjölk lite i taget rör om och späd med mjölk eftersom massan tjocknar,salta och peppra ganska mycket,låt småputtra på mycket svag värme ca5min rör om hela tiden. Skala och skiva potatisen (ca.1cm). Ta en gratängform häll i lite av såsen på botten,lägg ett lager potatis,täck med köttfärsåsen,varva med bechamel,potatis och köttfärssås tills formen är fylld,sluta med ett lager av bechamelsåsen. Ställ in i ugn 225 grader i ca.1tim beroende på ugn...kan gå fortare eller längre. Lägg ett lager av ost ovanpå när gratängen nästan är klar. Lycka till och berätta gärna om du tyckte om den flabb_flabbye_bye |
Sv: Recept på moussaka
Glöm inte kanel i köttfärssåsen det ger den speciella smaken man känner igen från grekland:p!
Jag kokar skivad potatis några minuter, steker auberginen i lite olja så att den mjuknar och varvar därefter potatis, köttfärs och aubergine med vitsåsen. Har även riven muskotnöt i bechamelen. Köttfärsåsen kryddar jag med tomatpuré , chilisås, vitlök, gul lök,salt och peppar samt oregano. Ja och så kanel som jag skrev tidigare! På med riven ost och svisch in i ugnen. kali opexi_B-anana! |
Sv: Recept på moussaka
Hejsan!
Här kommer mer recept på "Moussaka"! För 6 personer 1kg aubergine 1/2 kg potatis 1/2 kg köttfärs 1 liten burk skalade tomater 3/4 dl olja 2 hackade lökar 1 lagerblad 1 vitlöksklyfta 3,5 dl riven gravieraost (grevétyp) stekolja salt,peppar VIT SÅS: 225gr smör 2,5dl mjöl 10 dl kall mjölk 2 ägg salt,peppar,muskot Skölj auberginerna,skala potatisen,skiva och stek i olja. Bryn den hackade löken och vitlöken i 3/4 olja. Lägg i köttfärsen och stek i 10 min.under omrörning. Tillsätt tomaterna,salt och peppar och koka köttfärssåsen på svag värme i 30 min. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form,bred över hälften av köttfärssåsen och strö över med riven ost. Lägg sedan i resten av potatisen,auberginerna och resten av köttfärssåsen. Gör en vit sås: Smält smöret i en kastrull,häll i mjölet och rör om i 5 min. Tillsätt mjölken (kall) lite i taget och låt koka upp under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen. Krydda med salt och peppar och riven muskot. Vispa ihop äggen och rör ned dem i såsen. Häll såsen över köttfärssåsen och grädda i ca 40 minuter eller tills moussakan fått gyllenbrun färg. Skär moussakan först efter 15 min. Servera med bondsallad. Smaklig måltid!:) |
Sv: Recept på moussaka
Citat:
//Monica |
Sv: Recept på moussaka
Jag gjorde moussaka förra helgen och helt makalöst god blev den. Det var som att förflyttas till nån grekisk ö, med solen, havet, himlen och hela atmosfären. Den smakade grekland! Det var bara en kall mythos som saknades.
|
Sv: Recept på moussaka
Citat:
|
Sv: Recept på moussaka
Citat:
Tack för tipsetklapp_klap |
Sv: Recept på moussaka
När vi i somras var i Athen och på Egina, var det alltid hela kryddnejlikor i mossakan och köttfärssåsen. Jättegott!:)Åsa
|
Sv: Recept på moussaka
Hej Retzina
Jag har testat din moussaka och ungarna gjorde tummen upp. Mycket gott och hyfsat enkelt. Annars är den på Marinopoulos inte så tokig heller. I och för sig färdiglagad, men bättre än många tavernor. Tack för receptet. Uffe |
Sv: Recept på moussaka
Jag gjorde moussaka i dag och måste bara tacka för tipset om att ha kanel i köttfärsenklapp_klap. Det blev verkligen den där grekiska smaken. TACK_B-anana
//Ingela |
Sv: Recept på moussaka
Varsågod Ulfwiman och ni andra som har gjort moussakan efter receptet jag skrev ,det var kul och veta att den blev god för er också.klapp_klap
Ja den är väldigt enkel att göra inga krusiduller. |
Sv: Recept på moussaka
Et lite tips til:
Ha et lite glass vin i gryten etter du har stekt farsen, og la det dampkoke litt. Alle tomatbaserte sauser blir bedre med vin i, jeg lover ;) |
Sv: Recept på moussaka
Citat:
Eva |
Sv: Recept på moussaka
Citat:
(Kanskje selges det i Sverige også, men jeg har aldri sett det i Norge.) |
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:37. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT