Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Recept på moussaka (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=15883)

nillisen 2008-07-26 09:34

Recept på moussaka
 
Jag har hittat massa recept på moussaka på webben, men jag vet inte vilket jag ska gå efter.

Någon som gjort en god moussaka och kan dela med sig av receptet?

theresa 2008-07-26 10:50

Sv: Recept på moussaka
 
Hejsan! jag gör en variant som jag tycker är jättegod,det är väl ingen äkta mossaka eftersom jag inte använder auberginer...men prova gärna att göra denna ändå. Till en ganska stor gratängform behövs:

10-13 potatisar

Till köttfärssåsen behövs:

650- 700g nötfärs
1 stor gul lök (eller 2 små)
ketschup
1 burk krossade tomater
salt,vitpeppar,svartpeppar,chilipulver,cayennepeppar
vatten

Bechamelsås:

2 stora matskedar smör eller margarin
3-4 matskedar mjöl
ca.6-7 dl mjölk
salt,vitpeppar,svartpeppar

Gör så här: Skala och hacka löken bryn den tillsammans med nötfärsen,krydda och salta mycket mer än till vanlig köttfärssås,den ska vara väldigt stark. Häll i ketchup 1-2 dl rör om,häll sen i krossade tomater och vatten så att såsen blir väldigt vattnig.Koka på mellan värme så att det puttrar i grytan och rör om då och då.
Gör sen bechamelsåsen,smält margarinet häll sen i mjölet under omrörning så att massan blir tjock,häll över mjölk lite i taget rör om och späd med mjölk eftersom massan tjocknar,salta och peppra ganska mycket,låt småputtra på mycket svag värme ca5min rör om hela tiden.
Skala och skiva potatisen (ca.1cm). Ta en gratängform häll i lite av såsen på botten,lägg ett lager potatis,täck med köttfärsåsen,varva med bechamel,potatis och köttfärssås tills formen är fylld,sluta med ett lager av bechamelsåsen. Ställ in i ugn 225 grader i ca.1tim beroende på ugn...kan gå fortare eller längre.
Lägg ett lager av ost ovanpå när gratängen nästan är klar.
Lycka till och berätta gärna om du tyckte om den flabb_flabbye_bye

litentuva 2008-07-29 12:12

Sv: Recept på moussaka
 
Glöm inte kanel i köttfärssåsen det ger den speciella smaken man känner igen från grekland:p!
Jag kokar skivad potatis några minuter, steker auberginen i lite olja så att den mjuknar och varvar därefter potatis, köttfärs och aubergine med vitsåsen. Har även riven muskotnöt i bechamelen.
Köttfärsåsen kryddar jag med tomatpuré , chilisås, vitlök, gul lök,salt och peppar samt oregano. Ja och så kanel som jag skrev tidigare! På med riven ost och svisch in i ugnen.

kali opexi_B-anana!

retzina 2008-07-29 17:55

Sv: Recept på moussaka
 
Hejsan!

Här kommer mer recept på "Moussaka"!

För 6 personer

1kg aubergine
1/2 kg potatis
1/2 kg köttfärs
1 liten burk skalade tomater
3/4 dl olja
2 hackade lökar
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
3,5 dl riven gravieraost (grevétyp)
stekolja
salt,peppar

VIT SÅS:
225gr smör
2,5dl mjöl
10 dl kall mjölk
2 ägg
salt,peppar,muskot

Skölj auberginerna,skala potatisen,skiva och stek i olja.
Bryn den hackade löken och vitlöken i 3/4 olja.
Lägg i köttfärsen och stek i 10 min.under omrörning.
Tillsätt tomaterna,salt och peppar och koka köttfärssåsen på svag värme i 30 min.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form,bred över hälften av
köttfärssåsen och strö över med riven ost. Lägg sedan i resten av potatisen,auberginerna och resten av köttfärssåsen.

Gör en vit sås: Smält smöret i en kastrull,häll i mjölet och rör om i 5 min.
Tillsätt mjölken (kall) lite i taget och låt koka upp under omrörning.
Ta bort kastrullen från värmen. Krydda med salt och peppar och riven muskot. Vispa ihop äggen och rör ned dem i såsen.
Häll såsen över köttfärssåsen och grädda i ca 40 minuter eller tills moussakan fått gyllenbrun färg.
Skär moussakan först efter 15 min. Servera med bondsallad.

Smaklig måltid!:)

MonkanS 2008-08-11 21:31

Sv: Recept på moussaka
 
Citat:

Ursprungligen postat av retzina (Inlägg 140619)
Hejsan!

Här kommer mer recept på "Moussaka"!

Jag testade detta resept på Moussaka i söndags.. och det var den bästa moussaka jag nånsin gjort. Men jag tog ett paket (500gr) vanliga krossade tomater istället för hela på burk. Uteslöt lagerbladet men hade i kanel och muskot. Sen lät jag färsröran koka ihop ordentligt så att mycket av vätskan försvann. Den blir också mycket godare och smakerna blandar sig på ett bra sätt. Jag använder givetvis olivolja att steka i för att få rätt smak.

//Monica

nillisen 2008-08-12 11:10

Sv: Recept på moussaka
 
Jag gjorde moussaka förra helgen och helt makalöst god blev den. Det var som att förflyttas till nån grekisk ö, med solen, havet, himlen och hela atmosfären. Den smakade grekland! Det var bara en kall mythos som saknades.

tramp 2008-08-12 19:29

Sv: Recept på moussaka
 
Citat:

Ursprungligen postat av nillisen (Inlägg 142396)
Den smakade grekland! Det var bara en kall mythos som saknades.

Men det går ju att fixa! Klicka här: Mythos

nillisen 2008-08-12 20:52

Sv: Recept på moussaka
 
Citat:

Ursprungligen postat av tramp (Inlägg 142460)
Men det går ju att fixa! Klicka här: Mythos

_B-anana Att jag inte tänkte på det!
Tack för tipsetklapp_klap

Åsa L 2008-08-15 16:20

Sv: Recept på moussaka
 
När vi i somras var i Athen och på Egina, var det alltid hela kryddnejlikor i mossakan och köttfärssåsen. Jättegott!:)Åsa

UlfWiman 2008-08-20 18:51

Sv: Recept på moussaka
 
Hej Retzina
Jag har testat din moussaka och ungarna gjorde tummen upp. Mycket gott och hyfsat enkelt. Annars är den på Marinopoulos inte så tokig heller. I och för sig färdiglagad, men bättre än många tavernor.
Tack för receptet.

Uffe

Getty 2008-09-26 13:45

Sv: Recept på moussaka
 
Jag gjorde moussaka i dag och måste bara tacka för tipset om att ha kanel i köttfärsenklapp_klap. Det blev verkligen den där grekiska smaken. TACK_B-anana

//Ingela

retzina 2008-09-30 10:29

Sv: Recept på moussaka
 
Varsågod Ulfwiman och ni andra som har gjort moussakan efter receptet jag skrev ,det var kul och veta att den blev god för er också.klapp_klap
Ja den är väldigt enkel att göra inga krusiduller.

Admirala 2008-09-30 10:43

Sv: Recept på moussaka
 
Et lite tips til:
Ha et lite glass vin i gryten etter du har stekt farsen, og la det dampkoke litt.
Alle tomatbaserte sauser blir bedre med vin i, jeg lover ;)

Eva L 2008-09-30 13:06

Sv: Recept på moussaka
 
Citat:

Ursprungligen postat av Admirala (Inlägg 147726)
Et lite tips til:
Ha et lite glass vin i gryten etter du har stekt farsen, og la det dampkoke litt.
Alle tomatbaserte sauser blir bedre med vin i, jeg lover ;)

Helt enig. Jag lagar nästan aldrig utan vin i såsen längre. Ett annat bra tips som förbättrar många såsfonder är att förutom lök och morötter fräsa en bit finhackad rotselleri. Ger arom och fyllighet till många såser. Grönsakerna kan enkelt silas bort vid den typ av sås där det inte lämpar sig att de är kvar.

Eva

Admirala 2008-10-01 09:35

Sv: Recept på moussaka
 
Citat:

Ursprungligen postat av Eva L (Inlägg 147739)
Helt enig. Jag lagar nästan aldrig utan vin i såsen längre. Ett annat bra tips som förbättrar många såsfonder är att förutom lök och morötter fräsa en bit finhackad rotselleri. Ger arom och fyllighet till många såser. Grönsakerna kan enkelt silas bort vid den typ av sås där det inte lämpar sig att de är kvar.

Eva

Selleri er nydelig i sauser, helt enig. Beveger oss bort fra tråden nå, men i Hellas selges tørkede selleriblader på boks, som krydder. Glimrende å bruke i mange sauser og gryteretter. Selleri heter Sélino på gresk, hvis noe blir fristet til å kjøpe og lurer på akkurat det.
(Kanskje selges det i Sverige også, men jeg har aldri sett det i Norge.)


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:37.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT