Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Hur förvara feta? (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=17154)

yannis 2008-11-05 12:34

Hur förvara feta?
 
Vi har köpt en enkilos klump feta på Kreta.
Inplastad och utan saltlag.

Hur bevarar vi denna i ett par veckor, när vi öppnar förpackningen?

- Ska vi göra saltlag och hur?
- Frysa i bitar?
- Eller håller sig fetan utan saltlag, och hur länge?

Vi ska sprätta förpackningen i helgen, för att smaka av denna ost. En härlig greksallad väntar då.

Svar emotses tacksamt!

Birgitta

UlfWiman 2008-11-05 13:15

Sv: Hur förvara feta?
 
Det jag fått lära mig är saltlake. Titta i en gammal kokbok.
Om du fryser in den blir det bara gryniga bita som faller i microbitar.
Jag har också testat att en gång i världen köpa med mig hem stor bit, men den låg i plåtburk med saltlake. Räckte ett halvår med kylförvaring.
Kommer gärna och provsmakar flabb_flab

Uffe

Pnyx 2008-11-05 14:32

Sv: Hur förvara feta?
 
I en tidigare tråd, initierad av Arne :D, finns utförligt svar på frågan.

MonkanS 2008-11-05 15:32

Sv: Hur förvara feta?
 
Jag har nu förmånen att köpa riktig grekisk fetaost i min orientlivs-butik. Köper alltid en lite större bit som jag delar i lagoma portionsbitar för sallad och dylikt. Som jag har i frysen. Visst blir den lite smuligare. Men gör ingenting om jag ändå smular ner den i salladen... eller vad jag nu ska ha den till. I min butik finns även riktiga kalamata-oliver i lösvikt. Och goda sardininläggningar.. som jag älskar att ha på smörgås.. med en tomatskiva ovanpå.
Och jag blev så lycklig när jag hittade grekisk honung där för att tag sen också.. :)
De byggde om butiken för att tag sen och har utökat utbud numera. Finns mycket smått och gott att hitta där. Även i frysarna.. kalamares, octopussy.. och.. och.. en massa gottis.. :D

Zanét 2008-11-05 17:32

Sv: Hur förvara feta?
 
Citat:

Ursprungligen postat av ulfwiman (Inlägg 150906)
Det jag fått lära mig är saltlake.

Samma här, det är saltlake som gäller och fetan ska täckas av densamma annars sätter en mindre angelägen process igång. Med saltlake håller sig fetan länge.

//Zanét bye_bye

Zanét 2008-11-05 17:40

Sv: Hur förvara feta?
 
Funderade på om jag inte tidigare skrivit om just saltlake och letade bland gamla inlägg och via länken nedan kommit mitt gamla inlägg:

http://www.kalimera.nu/forums/showpo...9&postcount=14

//Zanét bye_bye

Pnyx 2008-11-06 01:17

Sv: Hur förvara feta?
 
Just den tråden var den jag åsyftade i mitt tidigare inlägg, men som jag av någon anledning inte lyckas lägga ut länk till i den här tråden:confused:. Finns det någon annan som kan och vill vara hygglig och göra det? Hela tråden är läsvärd, särskilt som där finns olika uppfattningar i inläggen om hur man bäst bevarar feta. (F'låt, om jag trampar dig på tårna, Zanét:o:).)

Hellen 2008-11-06 07:52

Sv: Hur förvara feta?
 
Tråden från start finns:

Här

Man kommer dit genom att klicka på namnet på tråden när man öppnat Zanets länk.
// Helén


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT