Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Recept på Skordhalia (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=2404)

Ruby 2005-11-13 21:06

Recept på Skordhalia
 
Skordhalia - Vitlöksröra med mandlar, ca 2½ dl

60 g dagsgammalt, vitt bröd
150 g sötmandel
4-6 grovhackade vitlöksklyftor
1½ dl extra virgin olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
färsk koriander eller slätbladig persilja till serveringen

1. Skär bort kanterna på brödet, dela i bitar och blötlägg i 10-15 minuter. Krama ur vätskan och ställ brödet åt sidan.

2. Skålla mandlarna: Koka upp vatten i en kastrull, lägg i mandlarna och låt stå i 30 sekunder. Häll av vattnet och skala dem. Skållningen gör det lätt att skala mandlarna.

3. Lägg mandlarna och vitlöken i en matberedare och mixa tills det har finfördelats. Tillsätt brödet och mixa tills allt blandats ordentligt.

4. Tillsätt olivoljan i en stråle medan matberedaren är i gång och mixa till en tjock smet. Blanda i vinägern samt salta och peppra efter smak.

5. Lägg röran i en skål, täck med plastfolie och kyl tills den ska ätas. Röran håller upp till 4 dygn i kylskåpet. Garnera med färska örtkryddor vid serveringen.

===

Ur boken "Medelhavsköket" av Anne White

karinafp 2005-11-13 21:14

Sv: Recept på Skordhalia
 
Tusen tack, Ruby! Det var mandlarna som gav den lilla extra krispigheten. Superläckert!

Karin
som har litet kvar...;)

Gita 2005-11-14 08:26

Sv: Recept på Skordhalia
 
Tack för detta recept, Ruby! Var det du som hade lagat Tirokafteri också? Törs man be om detta recept också i så fall :) ? Det var sååååå gott!

Gita bye_bye

Elisabet 2005-11-14 15:25

Sv: Recept på Skordhalia
 
Tack!

Båda rörorna var jättegoda men den här var definitivt kvällens Favvo no 1 alla kategorier!

Ja alltså inte människorna medräknade då förståss bye_bye

Ruby 2005-11-14 23:22

Sv: Recept på Skordhalia
 
Citat:

Ursprungligen postat av Gita
Tack för detta recept, Ruby! Var det du som hade lagat Tirokafteri också? Törs man be om detta recept också i så fall :) ? Det var sååååå gott!

Vad kul att ni tyckte så mycket om mina röror! :) Skordhalian hade jag inte provat förut så det var en chansning, men tirokafteri gör jag ganska ofta här hemma. Bägge beställer jag ofta när jag är i Grekland.

Jag lägger upp receptet på tirokafteri lite senare under en egen rubrik.

Ruby


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 05:39.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT