Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Möglig olivolja (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=32100)

Kalimera 2012-12-03 09:56

Möglig olivolja
 
Igår öppnade vi en flaska olivolja som vi fick på Kreta i höstas. Tyvärr var det mögel på korken, och en bit ner i flaskan. Är det någon som vet om den går att använda, eller är det bara att slå ut den?


http://www.kalimera.se/bilder/forum/olivolja.jpg

Eva L 2012-12-03 10:04

Sv: Möglig olivolja
 
Jag skulle slänga den. Mögelsporer är ju både cancerframkallande och otrevligt på annat vis.

Eva

anneli56 2012-12-03 10:07

Sv: Möglig olivolja
 
Det där ser väldigt skumt ut! Har aldrig råkat ut för mögel i olivolja. Fast vi använder inte såna korkar.Är oljan hembuteljerad?Tänkte bara om det kan ha kommit med något orent vilket har orsakat bakterieväxt? En bra olivolja har ju en väldig lång hållbarhetstid,den håller sig ju bra minst 3 år!
Hur smakar oljan? Den ser ju ingen smaklig ut i alla fall,jag skulle nog inte använda den.

UlfWiman 2012-12-03 11:22

Sv: Möglig olivolja
 
Soporna direkt utan att passera gå... Det fick jag lära mig av Antonis. Det är oljan det är fel på, troligen utspädd med något.

//Ulf

anneli56 2012-12-03 11:31

Sv: Möglig olivolja
 
Exakt! Måste vara utspädd med något!! En olivolja av god kvalitet möglar aldrig!

Kalimera 2012-12-03 13:24

Sv: Möglig olivolja
 
Tack för era svar!

Jag måste bara förtydliga mig lite då jag uttryckte mig lite slarvigt. Olivoljan ser fin ut, det är bara korken och toppen av flaskan som är möglig. Jag har fått olivolja av samma person flera gånger tidigare, och den har alltid varit bra, och mycket god. Den är hembuteljerad. Det kan ju vara så att det kommit bakterier på korken. Flaskan är en vanlig vinflaska.

Jag ska hälla ut den. :o

Elisabet 2012-12-04 11:08

Sv: Möglig olivolja
 
Nu har du kanske redan hällt ut den, men...

Troligen har det varit något i korken som möglat, alternativt i flaskhalsen. Jag (som inte är rädd för mögel) skulle försöka rengöra flaskan försiktigt och i möjligaste mån undvika att det ramlar ner något mögel i oljan. Sedan skulle jag hälla bort lite av oljan, och resten i en ren (kokad, även locket) glasburk och sedan provsmaka. Om jag inte kände någon mögelsmak och oljan i övrigt smakar och luktar som vanligt skulle jag använda den.

(För övrigt är mögel svamp och inte bakterier, men vad spelar det för roll ;) )

yannis 2012-12-04 12:36

Sv: Möglig olivolja
 
Jag skulle inte ha hällt bort oljan! För jag vet att denna olja är bra. Och mögel kan man ta bort, det har jag gjort på vissa andra matvaror.
Birgitta.

Abi 2012-12-04 12:40

Sv: Möglig olivolja
 
Citat:

Ursprungligen postat av Elisabet (Inlägg 292115)
Nu har du kanske redan hällt ut den, men...

Troligen har det varit något i korken som möglat, alternativt i flaskhalsen. Jag (som inte är rädd för mögel) skulle försöka rengöra flaskan försiktigt och i möjligaste mån undvika att det ramlar ner något mögel i oljan. Sedan skulle jag hälla bort lite av oljan, och resten i en ren (kokad, även locket) glasburk och sedan provsmaka. Om jag inte kände någon mögelsmak och oljan i övrigt smakar och luktar som vanligt skulle jag använda den.

(För övrigt är mögel svamp och inte bakterier, men vad spelar det för roll ;) )

Precis min tanke, men jag hade nog försökt suga upp oljan med någon slags hävert. Då slipper man riskera att möglet faller ner i oljan, eller att något blir kvar på kanten.
Men som sagt var, det kanske är för sent redan....

bye_byeAbi

Eva L 2012-12-04 12:53

Sv: Möglig olivolja
 
Alla gör ju som dom vill med sina livsmedel och vilka krav man har på det som åker in i munnen varierar säkert en hel del. Här finns lite aktuell information från Livsmedelverket. http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/mogelgifter/

Eva

Netwolf 2012-12-04 15:26

Sv: Möglig olivolja
 
Borde man inte kunna sabrera flaskan? Då försvinner ju möglet i flaskhalsen! :D

Fast har du redan hällt ut, så? Läser redan rubrikerna "Stort oljeutsläpp i Blekinge Skärgård!". Fast du kanske återvinner den? ;)

/Netwolf

gunnar 2012-12-04 16:04

Sv: Möglig olivolja
 
Citat:

Ursprungligen postat av Eva L (Inlägg 292127)
Alla gör ju som dom vill med sina livsmedel och vilka krav man har på det som åker in i munnen varierar säkert en hel del. Här finns lite aktuell information från Livsmedelverket. http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/mogelgifter/

Eva

och läs gärna frågor och svar till den länken, står dock ingenting om just olja, men att man ändå inte behöver slänga allt så fört det finns lite mögel. Jag har svårt att tänka mig att just oljan skulle mögla.

para poli 2012-12-04 16:53

Sv: Möglig olivolja
 
Citat:

Ursprungligen postat av Netwolf (Inlägg 292139)
Borde man inte kunna sabrera flaskan?

Aj aj, nu fick svenskläraren googla.
Alltid lär man sig något nytt, tack! :)

Fresten, vad det min första tanke oxå, fast jag tänte "slå av halsen" :D

Netwolf 2012-12-04 17:34

Sv: Möglig olivolja
 
Citat:

Ursprungligen postat av para poli (Inlägg 292143)
Aj aj, nu fick svenskläraren googla.
Alltid lär man sig något nytt, tack! :)

Den gamle kyparen i mig tog kommandot! :)

/Netwolf

Kalimera 2012-12-04 18:34

Sv: Möglig olivolja
 
Tack för alla tips och råd. Jag har inte vidtagit några åtgärder ännu. Flaskan står och ser ensam och ledsen ut i köket. Vill ogärna slå ut den för jag vet att det är en fin olja. Du vet Birgitta, för ni har ju också fått den oljan.

Jag ska kolla med lupp i morgon för att se om det finns mögel i oljan också, sedan tar jag beslut om hur jag gör. Återkommer...

Monica P 2012-12-04 19:29

Sv: Möglig olivolja
 
Men nog duger den att använda tll fritering åtminstone? Patatoules...melitsanes...kolokithakia...

Eva L 2012-12-04 20:50

Sv: Möglig olivolja
 
Citat:

Ursprungligen postat av gunnar (Inlägg 292141)
och läs gärna frågor och svar till den länken, står dock ingenting om just olja, men att man ändå inte behöver slänga allt så fört det finns lite mögel. Jag har svårt att tänka mig att just oljan skulle mögla.

Jag är väl insatt i ämnet och vet vilka lismedel som berörs. Som jag skriver alla gör som dom vill så länge dom inte serverar det på den restaurang där jag äter.;) Huruvida det finns mögelrester i oljan kan nog ingen säkert svara på utan en laboratorieanalys men Janne frågade efter vad vi andra tyckte och då framförde jag min åsikt och en länk till livsmedelsverket. Korken såg hemsk ut och jag är nog böjd att hålla med de som tror att oljan spätts ut men naurligtvis kan bristfällig hygien under tappningen vara orsaken till möglet.

Eva

Kalimera 2012-12-05 09:53

Sv: Möglig olivolja
 
Citat:

Ursprungligen postat av Monica P (Inlägg 292162)
Men nog duger den att använda tll fritering åtminstone? Patatoules...melitsanes...kolokithakia...

Vi friterar aldrig Monica. Jag tror att det är ovanligt i Sverige.

Jag kollade flaskan mycket noga idag, och det fanns mögel längst ner på botten av flaskan. Troligen kommer den från korken. Nu är den utslagen. Kändes inte fräscht. Bye, bye kära olja. bye_bye

Jag ser det trots allt lite positivt. Nu finns det ännu en anledning till att åka tillbaka till Chania. :)

Eva L 2012-12-05 10:05

Sv: Möglig olivolja
 
Citat:

Ursprungligen postat av Kalimera (Inlägg 292201)

Jag ser det trots allt lite positivt. Nu finns det ännu en anledning till att åka tillbaka till Chania. :)

klapp_klap

Eva

anneli56 2012-12-05 10:22

Sv: Möglig olivolja
 
Alltid något positivt!
Tror att korken var orsaken till mögeln.
Jag skickar en liten tröst flaska av vår goda olja till er ;) så får ni smaka den godaste oljan från Peloponnesos!:)


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:08.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT