Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Läste i morgontidningen ... (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=34643)

sjöborren 2013-10-14 14:08

Läste i morgontidningen ...
 
Att i morgon är det fétaostens dag. Då får det nog bli en av mina favoriträtter, nämligen bougiourdi. Så enkelt och så gott! Tillsammans med ett glas Retsina får det hjärtat att sjunga. Ang_elx

Naturligtvis har de extrapriser på fétaost - för min favorit betalar jag 35 kronor för två, denna vecka. :D))

Sunny12 2013-10-14 16:15

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
:confused:... Herregud snart finns det en DAG för allting.. Jag älskar feta-ost MEN kan äta den vilken DAG som helst..:p:D

Masse 2013-10-14 22:55

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Citat:

Ursprungligen postat av sjöborren (Inlägg 316842)
Att i morgon är det fétaostens dag. Då får det nog bli en av mina favoriträtter, nämligen bougiourdi. Så enkelt och så gott! Tillsammans med ett glas Retsina får det hjärtat att sjunga. Ang_elx

Naturligtvis har de extrapriser på fétaost - för min favorit betalar jag 35 kronor för två, denna vecka. :D))

Det måste vi fira! Retsinan är slut i kylen så det får inhandlas. Sista ouzo-skvätten kommer också att gå åt. Kanske behöver fetaost också kompletteras. Gick åt en del i helgen till små filodegsknyten. Oj så sugen jag blir!

Men ........... vad är bougiourdi???? Snabbsökte i Kalimeras maträttslistor utan att finna svaret, så nu går frågan till dig Sjöborren.

:) Masse

Eva L 2013-10-15 11:09

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Citat:

Ursprungligen postat av Sunny12 (Inlägg 316860)
:confused:... Herregud snart finns det en DAG för allting.. Jag älskar feta-ost MEN kan äta den vilken DAG som helst..:p:D

inte många dagar på året som jag inte äter fetaost. Finns alltid i min kyl.

Eva

sjöborren 2013-10-15 11:32

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Hej Sunny! Håller med dig. Tycker själv att det är fånigt med alla dessa dagar. Men kunde inte låta bli när det nu blev fétaosten dag. :D))

Masse! Bougiourdi är världens godaste, enklaste och snabbaste rätt - om man gillar féta. Till meze, som förrätt eller tilltugg till ett glas Retsina. Och det bästa, är att den inte tar mer än några minuter att tillaga. Använd gärna portionsskålar.

Först täcker jag botten med tunt skivade tomater. Ovanpå lägger jag fétaost som först delats, så att det blir två tunna skivor, en i varje form. På osten strör jag finhackad chili eller chiliflingor samt oregano. Överst några tunt skivade paprikaringar. Slutligen ringlar jag över lite olivolja ... snåla inte. ;)

Sen kommer det bästa. Skålarna - en i taget - ställes in i mikrovågsugnen. 3 minuter senare är de klara att serveras. Ibland äter vi bougiourdi som den är, ibland med bröd till. Det går självklart lika bra att göra den i större form och i vanlig ugn.

Kali órexi!

Masse 2013-10-15 11:47

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Tack för hjälpen. Det låter smarrigt. Inköpschefen är redan iväg i butiken, och på beställningslistan fanns feta med. Saknas någon av de andra ingredienserna så får jag fixa det när jag besöker dryckesvaruhuset.

Fetafest ikväll!

:) Masse

sjöborren 2013-10-15 11:52

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Håller med dig Eva. En bit fétaost och en flaska Retsina är ständigt inneboende i vår kyl. Och just nu kan jag köpa favoritsorten för 35 kronor ... FOR TVÅ! :D

Sunny12 2013-10-15 12:15

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Citat:

Ursprungligen postat av Eva L (Inlägg 316898)
inte många dagar på året som jag inte äter fetaost. Finns alltid i min kyl.

Eva

Finns alltid i min kyl med!..:)

Kalimera 2013-10-15 13:15

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Citat:

Ursprungligen postat av Sunny12 (Inlägg 316903)
Finns alltid i min kyl med!..:)

Samma här. :p

Höstluffare 2013-10-15 15:13

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Citat:

Ursprungligen postat av sjöborren (Inlägg 316901)
Håller med dig Eva. En bit fétaost och en flaska Retsina är ständigt inneboende i vår kyl. Och just nu kan jag köpa favoritsorten för 35 kronor ... FOR TVÅ! :D

Vilken är favoritsorten? Känns som en relevant fråga här bland experterna! :)

/Helena (Snart på väg.. _B-anana )

Eva L 2013-10-15 15:30

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Beror lite på vad som finns att tillgå men den som tidgare hette Fage köper jag ofta i lösvikt. Sen gillar jag den från Lesvos som finns färdigförpackad leverantör Zeta. Väljer den som ligger i lag. Finns både get och får av den. Krämig och lagom salt.

Eva

jan c 2013-10-15 18:44

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Citat:

Ursprungligen postat av Eva L (Inlägg 316921)
Beror lite på vad som finns att tillgå men den som tidgare hette Fage köper jag ofta i lösvikt. Sen gillar jag den från Lesvos som finns färdigförpackad leverantör Zeta. Väljer den som ligger i lag. Finns både get och får av den. Krämig och lagom salt.

Eva

Men den är väl ekologisk och köpt i den lilla butiken och inte i den stora multinationella kedjebutikenbye_bye

sjöborren 2013-10-15 18:45

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Det finns många bra sorter. Men av en speciell anledning gillar/köper jag gärna Fontana ... ;)

Eva L 2013-10-15 20:58

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Citat:

Ursprungligen postat av jan c (Inlägg 316937)
Men den är väl ekologisk och köpt i den lilla butiken och inte i den stora multinationella kedjebutikenbye_bye

Den är köpt på ICA. Ekologisk är den inte märkt som men den som är packad kommer från Lesvos. Om du inte måste ha den ekologisk tycker jag du ska prova. Finns i de flesta välsorterade ICA butiker. I Stockholm finns det säkert ett större utbud med alla saluhallar om du bor där. Jag tycker att Zetas från Lesvos är mycket godare än Fontanas men det är säkert en vanesak vilket typ av ost som man föredrar. Fd Fages som jag inte kommer ihåg namnet på kan det vara Dodoni eller något liknande vet jag inte ursprung på annat än att den är grekisk. Du som brukar bo på Kreta har säkert mer kunskap om detta som du gärna får dela med dig av.

Eva

Masse 2013-10-17 22:57

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Citat:

Ursprungligen postat av sjöborren (Inlägg 316899)

Masse! Bougiourdi är världens godaste, enklaste och snabbaste rätt - om man gillar féta. Till meze, som förrätt eller tilltugg till ett glas Retsina. Och det bästa, är att den inte tar mer än några minuter att tillaga.

Kali órexi!

Nu är det testat. Du har helt rätt. Enkelt och gott. Tillsammans med lämplig dryck blir det lite skön Greklandskänsla.

Tack för tipset!
:) Masse

Alala 2013-10-18 15:37

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Citat:

Ursprungligen postat av sjöborren (Inlägg 316899)

Först täcker jag botten med tunt skivade tomater. Ovanpå lägger jag fétaost som först delats, så att det blir två tunna skivor, en i varje form. På osten strör jag finhackad chili eller chiliflingor samt oregano. Överst några tunt skivade paprikaringar. Slutligen ringlar jag över lite olivolja ... snåla inte. ;)

Tomater, paprika, chili och kungsmynta (vår nordiska oregano) har vi odlat själv. Så det finns! Tomat och feta passar så bra ihop. Och tillsammans med chili blir det lite sting i smaken. Gott! :p Har tyvärr ingen retsina hemma, men det är en kylig dag med t.o.m. lite vitt på marken så det lutar nog mot rödvin denna fredagskväll.

/ Anne bye_bye

Eva L 2013-10-19 08:44

Sv: Läste i morgontidningen ...
 
Jag brukar laga den i ugn med både tomater och lite chili, basilika från Grekland och gul lök som jag först fräser i lite smör och olja så den härliga söta smaken kommer till sin rätt och naturligtvis är löken ekologisk.;)
Har även testat med tunna skivor av mandelpotatis som får steka med löken innan allt åker in ugnen. Toppengott.

Till frukost äter jag den med hårt bröd, goda tomater och några oliver. Är det ingen som vet vad Fage heter nu är det Kolios eller något helt annat?
Känns om jag helt blandat ihop namnen. :confused: Får fråga på ICA.

Eva


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 23:43.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT