Citat:
Ursprungligen postat av lars
Åker man till Kreta på ferie, så vill man kanske se sig omkring som omväxling till bad och sol. Kroppen behöver ju lite vila då och då.
Många följer med på en utflykt anordnad av researrangören, andra hyr en bil eller mc och upplever Kreta på egen hand.
Eftersom jag under mina besök kört rätt mycket bil, tänkte jag skriva ned några små men användbara råd för den som tänker köra själv.
Uthyrningsfirmor är det många av och det kan löna sig att undersöka priser och vad som ingår i priset beträffande t ex försäkring och fria kilometer.
Kontrollera fordonet och hur mycket bensin som finns i tanken före avfärd.
Även om Grekland ligger högt upp i olycksstatistiken är det relativt säkert att köra härnere och man lär sig snabbt grekernas körteknik.
Vägarna på Kreta har förbättrats avsevärt de senaste 10 åren. De stora vägarna på norra (the National road) och södra delen och även de som korsar ön är asfalterade och håller bra standard. Det är ofta på dessa vägar som de flesta turister färdas.
Vill man ge sig ut på lite mer äventyrliga och smala vägar så finns naturligtvis dessa… i massor, framför allt om du ger dig iväg upp i bergen och vill besöka lite mindre och avlägsna byar.
Grekerna kör, som de flesta sydlänningar, aggressivt och vill fort fram. Tålamod finns det inte så mycket av.
Var med andra ord uppmärksam och kör defensivt och kontrollera backspeglarna ofta.
Använd vid fri sikt ”extrafilen” för att släppa fram bakomvarande bilister som annars blir ”grekiskt” upphetsade med allt vad det innebär.
Använd dock aldrig denna fil i kurvor och svängar då det inte är ovanligt att någon parkerat där eller använder den som gångbana.
Använd tutan (hornet) mycket och ofta när ni kör på krokiga och smala vägar. Kretensarna kör ofta mitt i vägen och det gäller att göra dem uppmärksamma på mötande trafik med hjälp av ett antal signaler.
Eftersom dessa vägar är så krokiga blir aldrig hastigheten hög och alla hinner komma in på sin väghalva i tid.
Var uppmärksam på får och getter, som ofta rör sig i närheten av eller på vägen, speciellt uppe i bergen, där man t o m lägger ut mat i vägkanten.
Stanna bilen om ni möter en fårherde med sin hjord på vägen och låt dem passera före ni kör vidare. Detta är en god sed på Kreta.
Var uppmärksam på de stenar, som ofta lägges ut på vägen på våren för att markera att vägkanten är svag eller har underminerats av vinterns regn eller vårens smältvatten.
Stenarna gäller som vägskyltar kan man säga och man tager vad man haver.
Den här vintern har ju Kreta haft mycket regn och snö och många vägar är skadade och förstörda vilket torde innebära att det kommer att finnas många ”stenmarkeringar”.
Naturligtvis förekommer det också sten, som fallit ned från bergen, men de brukar städas undan rätt fort.
Använd och ha alltid med en bra och ny karta, om ni skall ut på okända vägar.
Skyltning av vägarna kan det vara si och så med. Det svåra är att läsa dem, eftersom de ofta är genomborrade med kulhål från kretensarnas skjutvapen. Finns det inget vilt att skjuta på, ja då tar man en vägskylt istället. Man tager vad man haver igen.
Jag har tidigare varnat för polisens ökade aktivitet efter att den grekiska regeringen lovat att ta krafttag för att minska olycksstatistiken.
Alltså håll hastighetsgränserna, använd säkerhetsbälten och mc-hjälmar (obs på huvudet inte som grekerna på armbågen) och som förare drick ingen sprit.
Om du lyckas hitta en parkeringsplats i exempelvis Chania, kontrollera att du verkligen får parkera där. Oftast går det snabbare att bussen eller en taxi i stället för att leta efter en ledig parkeringsplats.
Tidigare kunde man som turist klara sig undan men det gäller inte längre egen erfarenhet). Böterna i Grekland är höga och man ju använda dom bättre på annat.
Jag läste nånstans, att man skämtar om det här bland grekerna, som menar att man skall finansiera de olympiska spelen med hjälp av alla böter. Man tager vad man haver.
Grekerna är ofta klädda i mörka kläder, särskilt vintertid, och kan vara svåra att upptäcka som gångtrafikanter.
Det är inte så ofta det regnar på Kreta under turistsäsongen men när det gör det så regnar det för det mesta häftigt och med mycket vatten på vägar och gator.
Dessa blir väldigt glatta, nästan som is, så ta det försiktigt i regnväder.
Varningsskyltar och trafikljus finns ju naturligtvis men hur de efterleves är nog lite skämtsamt en gåta för många turister.
Grekerna har ju aldrig varit så mycket för förbudslagar (som vi i Sverige nog är världsbäst på) utan man gör lite som man tycker.
Lite skämtsamt så fungerar ett orange stoppljus som en uppmaning att öka farten för annars måste man stanna.
Rött ljus betyder ta det lite försiktigt, när du kör över och stoppskylten ungefär detsamma.
Skylt för omkörning förbjuden; ta det lite försiktigt, när du kör om.
Dubbla vita linjer; tja du får inte köra på andra sidan linjerna med hela bilen, någon del måste vara på rätt sida osv, osv.
Sist men inte minst; om du kör i öppen bil eller på mc, glöm inte att använda solskyddskräm.
Man känner inte värmen när man kör men den kommer som en otrevlig överraskning lite senare var så säker.
Jag tror att de flesta turistolyckor sker med mc och mopeder(knallert). Det är lätt att köra omkull och med bara ben och armar skrapar man lätt upp otäcka sår.
Lämna tillbaka fordonet med samma mängd bensin, som när du fick det.
Det blev många råd det här men jag tror att de kan vara bra att ha med sig.
Naturligtvis skall detta inte skrämma Er från att hyra en bil eller mc tvärtom.
Man kommer snabbt in i den grekiska trafikrytmen och det finns så mycket fantastiskt att upptäcka och uppleva på Kreta. Under alla de år jag varit i Grekland och på Kreta har jag endast sett ett fåtal allvarliga olyckor och dem har vi ju i Skandinavien också.
Uppmärksamhet, omdöme, defensiv körning och ett gott humör så går turen fint och utan problem.
God tur!
lars
|
Hej!
Angående parkering i Chania så kan jag rekommendera p-huset som ligger i närheten av gamla stan.
Det ligger en liten bit ovanför hamnen, ovanför bortre änden av gamla stan(man går upp längs med yttre sidan av vallgaven, förbi fotbollsplanen)
P-huset ligger under mataffären Champion(tror den heter så)och det är tydligt skyltat från centrum.
Det kostar ca 2 euro i timman, och man får en biljett av p-vakten i den lilla kiosken.
Det fungerade mycket bra att parkera där och det var svalt och skönt.
P-huset lovar också att under tiden bilen står hos dem, är den försäkrad mot stöld och brand(vet dock ej hur dessa regler efterlevs)
Övrigt angående bilkörning på Kreta så upplever inte jag några svårigheter med det, men man får vara vaken(men det är man väl alltid...)och beredd på att folk inte kanske alltid gör som hemma.
Men jag tycker att även om tempot är högt, eller snarare ojämnt, så är grekerna snälla i trafiken.
Vissa kör jättefort medans andra kör jättelångsamt, detta gör att trafiken sällan flyter så bra, men det är ytterst sällan som man ser några sura miner.
Jag upplever att Italienarna är mer otåliga och ofta ligger och trycker bakom, för att sedan missnöjt dra förbi i en väldans fart.
Grekerna kör också gärna fort, men jag har aldrig varit med om att någon visat missnöje mot mig.
Det är mer en "låt gå-mentalitet" i Grekland.
Det är sällan(har nog aldrig sett det) grekiska trafikanter tillrättavisar andra trafikanter utan snarare är det så att om någon ser att man kan ta sig förbi på något smart(men otillåtet)sätt, så verkar de andra trafikanterna tänka:"Aha, smart! Så skall jag också göra!"
Kort sammanfattnig av grekiska trafikregler

:
*Vid användning av varningsblinkers så upphävs alla trafikregler!
Med dessa påslagna kan du bland annat: Stanna mitt på en gata för att prata med din kompis, dubbelparkera på en gata för att gå in och köpa bröd, stanna på motorvägen vid vägkanten för att snacka lite i mobilen.
*"Man kan göra så -Men det är inte rätt! Fast enligt grekerna är det rätt...
Mvh. Stina