Sv: Pastisio
Det har jeg, Mikkel!
Men jeg lager min i leirgryte. Håper du liker den likevel!
Kleftiko, "tyvens kjøtt" betyr det, eller noe sånn, ble opprinnelig laget av frihetskjempene, sier soga. De stjal et lam (noe som var ok, for bøndene ville jo også ha et fritt Hellas) men de ville ikke steke det friskt over et brennende svært bål, da ble de synlige for fienden. Så de gravde kjøttet ned, laget et lite bål oppå, som også etter det slukket også ga varme ned i bakken hvor lammet lå. Imens kunne jo frihetskjempen oppholde seg (og kjempe) et annet sted. Så hentet han kjøttet når det var trygt. Kleftiko har forøvrig samme ordstamme som kleptoman.
Kleftiko:
Et lite lammelår
2 løk
1 kilo godt modne tomater
5 dl rødvin (eller vann eller en blanding)
3 ss tomatpuré
2 laurbærblad
1 kanelstang
2 - 3 fedd hakket hvitløk
salt, pepper
I Hellas bruker jeg også en god neve hakkede, ferske sellerirotblader, men det får jeg ikke tak i her i Stavanger.
Skjær lammelåret 6 - 8 biter og legg det i formen. Hakk løk og legg den oppi. Hakk tomatene, og bland dem med rødvin, tomatpuré og krydderet. Ha lokk på formen, eller press aluminiumsfolie godt rundt.
Bak ved 150 grader i fire timer. Kjøttet skal dette fra hverandre, omtrent.
Du kan servere det slik, eller du kan ta ut kjøttet, presse sausen gjennom en sil og koke den inn litt hvis den er for tynn.
Denne oppskriften fra nettstedet Matoppskrift er kanskje mer det du er på jakt etter?
600 g lammestek uten ben
2 hvitløkfedd i skiver til lammet
4 hvitløkfedd i skiver som tilbehør i pakken
4 små løk i skiver
4 poteter i skiver
4 små gulrøtter delt i fire biter
200 g fetaost
4 ss nypresset sitronsaft
4 ss smeltet smør
8 ss rødvin
salt
pepper
1 ts oregano
1 ts mynte
Del kjøttet i fire stykker. Lag fire snitt i hver og stikk inn små skiver med hvitløk. Ta et passende stykke aluminiumsfolie slik at det blir plass til alle ingrediensene inni. Smør litt smør på folien.
Legg et stykke kjøtt på folien sammen med poteter, gulrøtter, løk, hvitløk og litt fetaost i terninger. Hell over sitronsaft. Krydre med pepper, salt, oregano og mynte. Lag tre pakker til. Brett godt slik at det blir tett.
Tilsett gjerne 2 ss rødvin i hver av de fire pakkene. Løft hjørnene litt opp så saften ikke renner ut. Kok dem i ovn på 175 C i 90-120 minutter.
|