Jag bjuder på en supergod middag med lammstek och ugnsstekta citronpotatis
Kryddsmör:
2 msk smält margarin/smör
2 - 4 vitlöksklyftor
2 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk oregano/mejram (eller både ock)
några lagerblad, lätt smulade
1 citron, där saften kläms över lammsteken och där skalet ska rivas och strös över.
Lammstek med ben, helst från lår, fransyska eller bog, ca 2 - 2,5 kg
Jag brukar tillaga i lergryta (romargryta) som ska ligga i vatten 10 - 15 min före användning. Lägg därefter i den kryddsmörsgnodda steken och sätt in i kall ugn. Sätt värmen på 175 grader och låt steken tillagas i cirka 2,5 tim (kan behövas kortare eller längre tid). När köttet lossnar lätt från benen är middagen klar.
Klyftad citronpotatis
Skala och dela potatien i klyftor eller smalare bitar. Lägg potatisen i en ugnsform. Häll på vatten så att det täcker ungefär 1 cm av botten. Häll över lite olivolja. Använd antingen färsk citron som kramas ur eller citronsaft på flaska. Häll rikligt över potatisen samt salta. In i ugnen, cirka 200 - 225 grader och låt vara där tills potatisen är mjuk.
Misslyckas aldrig och blir supergott
//Zanét