Sv: pannkakor
Per telefon från Giorgios. Jag tror jag översatt rätt.
Efterrätt special (Munkar med lönnsirap)
Ingredienser
12g Kronjäst = 1 påse torrjäst (de handlar på LIDL och den heter nåt annat)
1/2 dl socker
1 -2 tsk kanel
1 krm salt
1 burk Sprite eller fruktsoda (33cl med mycket kolsyra)
7 dl mjöl
3 dl mjölk (ej lättmjölk)
Gör så här
Häll jästen och läsken plus mjölken i en bunke (rumsvarmt).
Använd en el-visp och vispa i mjölet blandat med socker och kanel.
Det ska bli en ganska tjock smet, men inte en deg. Låt sedan bunken stå en timma i rumstemperatur för att jäsa lite. (Burken på Ozon står framme jämt till den är tom).
Hetta upp fritösen eller olja i en kastrull till 180°, testa med en bit vanligt formfranska för att kolla tempen
Använd en matsked (stor) eller ett decilitermått och häll några åt gången i den heta oljan. De flyter snabbt upp till ytan och använd en gaffel för att snurra på de några gånger. Ta upp de ur fritösen när de ser färdiga ut och provsmaka en med lite lönnsirap till. De ska vara frasiga.
Serveras varma med glass och lönnsirap.
Uffe via Papa G
Frågade även om "Tiganites" så jag fick det på samma gång.
De har slutat med med det för det kräver stekning i panna.
|