Visa ett inlägg
  #26  
Gammal 2010-07-11, 17:35
karinafps avatar
karinafp karinafp är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Handen
Inlägg: 3 217
Standard Sv: Bästa tavernan på Karpathos?

Slutrapport efter hemkomsten

Efter de tidigare rapporterade erfarenheterna hann vi med detta:

Tavernan I goliá i Spoa, där vi fick resans mest exceptionella måltid, tillagad av vår vän Vasilis' kusin Athoula. Hembakat, hemodlat, hemgjort, traditionellt och hur gott som helst! Grekisk sallad med egen fetaost, surdegsbröd, makarounes med knaperstekt lök, karpathiska, saltade och soljästa sardiner, krämig tzatziki, xorta som var i en helt annan klass än den på Orea Karpathos, nyupptagen fisk och Vasilis' favoriträtt, soupiá, fyllda bläckfiskar. Den här måltiden längtar vi ofta tillbaka till.

Taverna I klimataria i Volada gör öns godaste cheese balls, och deras övriga smårätter är också av hög kvalitet och mycket goda.

Romios är fortfarande en av de bästa restaurangerna på ön, med mycket innehållsrik matsedel och vällagad mat av både grekisk och mer internationell art.

Tavernan Kati psinete (something's cooking) ligger litet lustigt till, inklämd mellan souvenirbutiker på krimskramsgatan mellan fontänen och taxitorget. Här har vi ätit gott tidigare år, men jag blev litet orolig när jag såg menyn, en plastig folder som liknar den vår pizzabutik lämnar ut... Men här myntades ett nytt ordspråk: Man ska inte döma kocken efter utseendet på menyn! Här åt vi flera gånger och blev aldrig besvikna. Man kan gå ut i köket och titta på vad som finns. De har ett stort urval läckra smårätter, och dagens specialiteter, som står på tavlan utanför, innehåller alltid ett par - tre långkok av traditionella rätter.

I Olymbos måste vi ju bara prova den omskrivna tavernan Blue Garden. Här finns ingen meny alls, utan man äter det man får. Ägaren Nikos har som princip att "aldrig servera moussaka, pastitsio eller souvlaki, utan sådan mat som min mormor lagade". Rätt efter rätt kommer upp från köket, allt eftersom frun och en gammal dam, som mycket väl kan vara mormor, blir klara med dem. De rätter som var nya för oss här var ostfyllda zucchiniblommor och karpatisk get. Jodå, det var gott, men inte exceptionellt. Athoulas makarounes är mycket godare...

Taverna Maxim har flyttat och utökat. Här har vi fått god mat förut, och de skyltade med "Karpathian goat"... Fred hade fått smak för get, så vi gick hit. Vi startade med en varm och en kall pililia, potatissallad och vitlöksbröd, som var ostgratinerat och jättegott. Sen kom varmrätterna. En torr mixed grill (David försöker äta sig igenom öns samtliga mixed grill-rätter ), en torrgrillad sea bass och en filllet béarnaise som varken var det ena eller det andra, utan en hård skosula i grönprickig citronsås och blöta pommes frites. Freds get, däremot, var helt gudomlig! Mör och välsmakande. Som han sa: "You can't really overcook a goat..."

Ett annat ställe som har flyttat och utökat är Mezedopoleio Mesogeiós, som numera ligger där Land and Sea, saligt i åminnelse, brukade ligga. Hit gick vi flera gånger, men lyckades ändå inte äta oss igenom deras mezemeny. Mängder av goda smårätter som vi inte hade sett tidigare. En ny favorit blev zambonotyroflogeres, filodegsrullar fyllda med ost och skinka, rullade i riven ost och friterade.

El Greco har kvar samma höga standard, och även sin enormt goda ostgratinerade lammrätt med briam. De bästa dolmades jag har ätit. Fantastiska zucchiniskivor med skordaliá. Etc, etc. Ligger en bit bortanför Pelagos, på strandsidan av vägen. Väl värt en promenad!

Under the Trees åkte vi givetvis till, och blev inte besvikna. Dagens special var en krabbsallad, som var så god att vi nästan slickade fatet... Sallad på hemodlade grönsaker, friterade zucchinisticks, fava (fast den på Mesogeiós var bättre), cheese balls och en hel del annat. MYCKET stora portioner får man här, av allt!

Och nästa dag måste vi ju bara prova Dramountana i Lefkos, som vi har hört så mycket gott om. Vi gick ut i köket och beställde vad vi ville ha. Men det blev litet av en besvikelse, faktiskt. Fiskkakorna var sådana som jag brukar göra själv när vi får upp en gammal gädda. Jodå, goda, men inte så att man behöver äta sig fyrkantig på dem. En köttpaj fylld med dillkött var också god. De olika grönsaksrätterna var väl mer intressanta än direkt läckra. Inget var dåligt, men vi fick ingen riktig Wow!-upplevelse av något. Då åt vi faktiskt både godare, rikligare och billigare på Under the Trees.

Och slutligen måste jag bara nämna Taverna Rina, som ligger utefter vägen mot flygplatsen. Manolis' (på Mike's) lilla mamma lagar helt underbar mat. Prova hennes fried chicken (de har även grilled chicken på menyn, och när jag frågade Manolis vad det var för skillnad, fick jag svaret: Mamma gör fried chicken mycket godare! ), för att inte tala om de friterade små räkorna från Symi, rena läckerheter!

Mer kommer i resebrevet...

Karin
som tror att hon måste lägga upp ett eget album med matbilder
Svara med citat