Vi gör gärna persisk mat hemma, och de tycks gilla aubergine lika mycket som grekerna. Här är vår mycket förenklade version av persisk aubergineröra.
Skala aubergine, skär den i lagom stora och tjocka stavar, ska man bara göra en liten omgång funkar det fint att steka i olja på spisen. Vill man göra mer, och kanske tänker lite på fetthalten, stek en stor sats i ugnen på väl oljad förvärmd plåt, pensla också auberginestavarna. Ugnsstek ca 10-15 min 175-200 gr. De ska vara mjuka och ha fått färg.
Finhacka under tiden färsk lök och färsk vitlök efter smak, tänk bara så att vitlöken inte tar över den milda auberginesmaken... Puttra i olja på låg värme, ska inte ta färg.
Vänd ner auberginestavarna i löken, i en stor stekpanna/traktörpanna. Tillsätt krossad eller passerad tomat (färska skalade går givetvis utmärkt

) Salta. peppra, en smula socker, och så gurkmeja. Låt puttra ihop en god stund så att allt gifter sig...
Och så på slutet, gör en "öppning" i aubergineröra och knäck i ett par ägg. Låt äggen stelna i mitten av aubergineröra.
Servera med gott torrt basmatiris, gärna gjort på persiskt vis så att man kan knapra på den goda skorpan som blir i botten