
Påsk i en landsbykyrka 2010
Påsk är ju DEN STORA HÖGTIDEN och den missar vi inte frivilligt Resan är redan bokad och säkrad.
Egentligen börjar den ju redan 40 dagar innan då man skall starta fastan.
Under själva påskveckan sker det nånting varje dag i kyrkorna och gamla och unga besöker sin kyrka så ofta de kan. Man smyckar kyrkan och "draperar" den i svart, rött och vitt (torsdagen), man stämmer om kyrkklockorna i moll m m. Det finns mycket att läsa om påskfirandet på nätet så därför blir detta inte så detaljerat.
Det är mycket folk i rörelse, mycket skall inhandlas, marknaden är trängre än vanligt, får och grisar slaktas och säljes. Stämningen stiger för varje dag som går.
Även ute i byarna märks att något stort är på gång, förberedelserna tar all tid i anspråk.
I Chania med omnejd firas naturligvis påsk i varje kyrka och det är alltid mycket människor. Fredag kväll och lördag kväll är naturligtvis då det händer mest.
På fredag, som ju är den stora sorgedagen går församligen på kvällen med tända ljus i en procession runt i kvarteren kring kyrkan den sk Epitafios.
På lördag ca kl 23 samlas man åter i och utanför kyrkan för mässa. Alla är uppklädda och stiliga och väntar på att prästen skall träda ut ur kyrkan med det enda tända ljuset som därefter ger liv åt alla ljus som församlingsmedlemmarna tagit med. Prästen uttalar de så viktiga orden Christos Anesti (Kristus är uppstånden), Kyrkklockorna bör ringa, skottsalvor hörs och Judas bränns.
Därefter går man hem och äter sin magiritsa, en inälvssoppa som oftast är riktig god.
På söndag fortsätter det naturligtvis i kyrkorna men också den stora måltiden med bl a helstekt lamm på spett och med annan mat i mängder och naturligtvis vin. Oftast blir det dans, musik om speleman är närvarande och sång.
Vi har firat påsk i Chania men söndagen oftast i en av våra vänners by och det är samma upplevlse varje år, dessutom är ju Kreta som vackrast vid den här årstiden.
En kul grej är ju de där rödmålade äggen som man bl a använder till att tävla mot varandra med. Man knackar helt enkelt äggen mot varandra och den som har helt ägg därefter är vinnare. Samma tradition finns även i Sverigie bl a i Simrishamn.
På Kreta bakar man t o m in dem i bröd.
På måndag vilar man och spelar ofta ett parti kort.
Många tavernor har riggat upp så att även de bjuder på helstekt lamm, som sagt det är en alldeles speciell atmosfär.
Man skall vara observant på affärstiderna som ju är annorlunda till påsk.
Det är heller inte alltid lätt att få tag i en taxi vid flygplatserna om man kommer med ett sent flyg, priset är dessutom lite högre än normalt.
Chania eller Rethymnon? Jag tror inte det spelar någon roll, det är lika mycket människor och aktiviteter i båda städerna, själv föredrar vi Chania.
Lycka till och kalo paska!
lars
Kriti stin kardia mou