Visa ett inlägg
  #1  
Gammal 2005-11-13, 21:06
Rubys avatar
Ruby Ruby är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 621
Standard Recept på Skordhalia

Skordhalia - Vitlöksröra med mandlar, ca 2½ dl

60 g dagsgammalt, vitt bröd
150 g sötmandel
4-6 grovhackade vitlöksklyftor
1½ dl extra virgin olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
färsk koriander eller slätbladig persilja till serveringen

1. Skär bort kanterna på brödet, dela i bitar och blötlägg i 10-15 minuter. Krama ur vätskan och ställ brödet åt sidan.

2. Skålla mandlarna: Koka upp vatten i en kastrull, lägg i mandlarna och låt stå i 30 sekunder. Häll av vattnet och skala dem. Skållningen gör det lätt att skala mandlarna.

3. Lägg mandlarna och vitlöken i en matberedare och mixa tills det har finfördelats. Tillsätt brödet och mixa tills allt blandats ordentligt.

4. Tillsätt olivoljan i en stråle medan matberedaren är i gång och mixa till en tjock smet. Blanda i vinägern samt salta och peppra efter smak.

5. Lägg röran i en skål, täck med plastfolie och kyl tills den ska ätas. Röran håller upp till 4 dygn i kylskåpet. Garnera med färska örtkryddor vid serveringen.

===

Ur boken "Medelhavsköket" av Anne White
Svara med citat