[QUOTE=Frappe]
Citat:
Ursprungligen postat av Eva L
Detta undrar jag över?? Då jag ofta gör spenatpaj = spanakopita hela plåtar och värmer upp! så varför kan man inte värma?
|
Eva tänker nog på nitrat i spenaten. Från en sida som heter fruktogront.se:
Fråga: Kan man äta uppvärmda rätter med spenat?
Svar: Nitrat förekommer naturligt i grönsaker och rotfrukter. Vissa växter tar upp mer nitrat ur jorden än andra, t ex spenat och rödbetor. Om t ex spenatstuvning får stå i rumstemperatur över natten så kan ansenliga mängder nitrat i spenaten omvandlas på bakteriell väg till nitrit. Nitritet kan i sin tur reagera med andra ämnen, bl a aminosyraföreningar, och omvandlas till nitrosaminer (som kan vara cancerframkallande) i människans mag-tarmkanal. Nitrosaminbildningen hämmas av vitamin C och E. Därför ska rätter med spenat alltid kylas ned direkt efter tillagningen om de inte ska ätas omgående. Det är bra att äta C-vitaminrika livsmedel som kan hämma nitrosaminbildningen i magsäcken. Om man ska värma upp spenat på nytt beror alltså på hur man tidigare hanterat spenaten vid avsvalning och förvaring.kalimera