Visa ett inlägg
  #1  
Gammal 2012-08-18, 20:56
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Ungsstekt fläskstek

Ugnsstekt skinkstek, benfri karré eller picnicbog


För ca: 6 personer.
Tillagas på svag värme i ugnen, och blir saftigt med mycket smak.


Ingredienser
1 – 1,5 kg fläskstek, karré, skinka, picnicbog
2 – 3 gula lökar, eller en påse schalottenlök (250 gr)
5 vitlöksklyftor eller pressad färdig
3 stora persikor
salt efter behov
svartpeppar
vitpeppar
vitlökspulver
timjan efter smak
kallt smör att hyvla över
acaciahonung eller sirap


Gör så här
Sätt ugnen på 125 – 150°. Skär löken i grova klyftor och dela persikorna i skivor. Krossa vitlöksklyftorna, eller ta en tesked och portionera ut den färdigkrossade. Lägg dem tillsammans med lök och persikor i botten av en ugnssäker form.
Torka av köttet och gnid in salt och övriga kryddor ordentligt runtom. Lägg köttet ovanpå lök- och persikobädden med ev fett uppåt. Hyvla på smöret tunt med en osthyvel och lägg på köttets ovansida.
Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Sätt in i ugnen, 125 – 150°, till köttets innertemperatur är cirka 55 grader (ung. 1,5 timme).

Ta ut formen och stringla över lite honung eller sirap och lägg ev i potatis i formen. Glöm ej att salta potatisen! Höj värmen till 225°, slå på grillen om du har. Sätt in formen igen och låt stå kvar i ugnen tills innertemperaturen är ca: 70° och köttet börjar få en knaprig yta.
Ta resterna ur formen och sila dem. Koka sedan en sås på det som blev över.
Detta blev smaskens med klyftpotatis som tillbehör. Inte grekiskt, men tillagat av en halvgrek!

© Ulf Wiman
Svara med citat