Visa ett inlägg
  #8  
Gammal 2013-04-02, 08:39
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Grekisk mat på Kreta

Ett bra tips kan vara att fråga vad de rekommenderar för dagen. Välj gärna en grekisk taverna som inte enbart vänder sig till turister.

Här kommer några tips. Prova grönsakrätter med rödbetor, kikärter, bönor (gigantes) som tillagas i ugn och är fantastiskt gott, fava (gjord av små gula ärter), fetaost både i sallad och gratinerad i ugn med lök och tomater. Stifado av kanin är en delikatess men det går bra även med annat kött. Kyckling tillagad i ugn med vin och citron är en av mina favoriter, ungsbakad potatis är betydligt godare än den friterade. Stekt lever brukar vara gott på Kreta.

Personligen gillar jag allt som är gjort av zucchini, friterat, i biffar, små plättar eller bollar. Ostsaganaki som är en skiva lagrad ost (ex graviera) som friterats, pressa över lite citron. Bekri Meze (fläskkött). Listan kan bli hur lång som helst på vad som är gott. Missa inte säsongens frukt. En solmogen persika eller aprikos är en perfekt avslutning på en bra måltid.

Går ni på café kan ni fråga efter lokomades(friterade degbollar rullade i kanel)serverade med glass till är det himmelskt gott.

Hittar ni fisk till vettigt pris är det också värt att prova.

Eva
Svara med citat