Visa ett inlägg
  #23  
Gammal 2013-10-21, 23:54
Claes på Lesvoss avatar
Claes på Lesvos Claes på Lesvos är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2012
Ort: Skala Mistegnon, Lesvos
Inlägg: 410
Standard Sv: Det blir Lesvos 2014!

Eva L och alla ni andra. "Lite" om mitt Lesvos.
Hustrun och jag bor ca 17 km norr om Mytelini på östkusten i Skala Mistegnon. Huvudbyn,som ligger 1 km upp i backen, heter Mistegna. Mistegna har en året-runt-befolkning på kanske 250-300 personer. Skala Mistegnon har 22. Mistegna är vackrast på håll där den ligger i solskenet och klättrar upp för berget eller efter solnegången när lyktorna och ljusen från husen glittrar i kapp med stjärnorna. Det finns två små MiniMarket, ett par små tavernor och en bagare, ett konditori, en slaktare och ett apotek.
Skala Mistegnon är i första hand ett grekiskt sommarnöje. Vi har ett par hotell och pensionat och massor med rum att hyra. Första veckan i augusti när antalet invånare når sin topp var vi i år ungefär 1 000 stycken själar varav cirka 15 inte var greker. Vi håller oss med 6 tavernor och ett kafé.
Vi har en ganska lång badstrand, som skiftar karaktär varje år. Höst-, vinter- och vårstormarna förändrar stranden från år till år. I år hade vi en ganska lång strand med bara småsten och du kunde gå ut på grovsand i vattnet ända upp till naveln. Gott om duschar och även en del gratis solstolar om du äter eller dricker på solstolens taverna.
Prisnivå. Vi äter på grekiskt vis. Inte några tallriksrätter med kött/fisk, sås, sallad och potatis utan småtallrikar med något läckert på varje som vi delar. Jag dricker alltid ouzo och hustrun oftast vin till maten. Vi äter mycket småfisk. Såna där som man äter med händerna. Också sallad, louloudia, vindolmar, bläckfisk kokt i rödvin, kalimares och ibland också stora fiskar. Vi betalar mellan €20 och €30 för hela kalaset för två. Vi brukar äta ute två gånger i veckan. De andra dagarna lagar vi själva.
Vi besöker Mytelini, minst en gång i veckan. Huvudsakligen för att vecka handla. Vi har ju vår egen bil med oss ner så det är inga problem. Vi parkerar alltid norr om centrum, vid början av gågatan, Ermu och nära den antika hamnen. Mytelini skiftar karaktär efter butikernas öppet tider. Måndag till lördag öppet från 8-tiden fram till halvtvå/två. Tisdagar, torsdagar och fredagar öppnar butikerna igen efter fem och stänger vid niotiden. Besök aldrig Mytelini när afffärerna är stängda eller en söndag. Lika full av liv som stan är när det är öppet lika död är den när dom är stängda. Gågatan Ermu går genom hela staden. Den börjar alltså vid den antika hamnen och slutar vid parken vid busstationen. Kryllar av affärer och inga speciella turistfällor. Det är en alldeles vanlig grekisk stad med 30 000 invånadre. Stan har också ett universitet, som ger den en ungdomlig prägel. Hela hamnpromenaden är full av kaféer och barer.
Bästa restauranger är, tycker vi, Hermes och Kastro, som ligger vid den antika hamnen. Vi gillar också Iannis taverna som ligger inne bland husen bakom kyrkan med den runda kupolen. På gågatan hittar du också en bra taverna inklämd i en gränd. Jag har tyvärr glömt namnet.
Varma fina sommarkvällar lever Mytelini också upp efter klockan nio. Sommar är det från ungefär 15 juli fram till 25 augusti.
Vill du göra en utflykt till Mytelini och övernatta kan du välja hotellet Votsala som ligger 10 kilometer norr om stan. Stadsbussarna till Mytelini, som oftast går två gånger i timmen, stannar utanför hotellet. Kostar €2 enkel resa.
Vill du läsa mer om hotellet har dom adress: http://www.votsalahotel.com/


Alla som vill veta mer om mitt område hoppas jag kontaktar mig. Kontakta mig innan du reser eller när du är på plats. Jag är i Skala Mistegnon från första vecka i maj fram till mitten av oktober även 2014.
Svara med citat