Citat:
Ursprungligen postat av Erik Stenholm
Hej!
Skulle bara mycket tacksam för en noggran om än ej en komplett redovisning av skillnaden mellan "turistmaten" och äkta(?) grekisk mat.
Erik
Ambassadour of Ikaria
|
Vi äter också nästan enbart grekisk husmanskost här hemma och kan berätta hur vi äter och hoppas sedan att andra "grekiskätande" kompletterar det hela.
Vi äter ofta linser och bönor, t ex "fakés" linssoppa och "fasolada" bönsoppa. Oftast när vi lagar till kött blir det "kastrullmat", d v s kött och mängder av grönsaker blir tillagade i kastrull på en och samma gång. Inga såser och inga dressingar. De kryddor som används är enbart salt, peppar, citron och oregano. Olivolja istället för matfett. Mycket fisk. Ingen panering. Nästan alltid färsk eller fryst bläckfisk att rensa själv istället för panerade bläckfiskringar. I sallader och kokt kalla grönsaker används vinäger. Vi äter mycket av auberginer, zuccini, paprika, morötter, lök, både blad- och rotselleri, spenat, okra, storbladig persilja och mynta. Grönsaker köpes färska efter pris och säsong. Nästan inga halv- eller helfabrikat. Utöver detta mycket frukt. Vatten till måltiderna.
Var ju egentligen inte svar på din fråga om skillnaden, men ger dig kanske ändå en liten fingervisning.
De flesta restauranger och tavernor försöker ju tillmötesgå turisternas efterfrågan och det blir ju oftast mer ett internationellt stuk över det hela även om de kallar det "genuint grekiskt". Idag köper ju även tavernor in helfabrikat av både tzatziki, melitsanosalata och taramosalata - Även sådant gör vi själva med enkla råvaror.
En av mina absoluta favoriter från det grekiska köket är risfyllda zucciniblommor
En sak kom jag på så här i efterhand - Vi äter oftast inte enbart en rätt utan det brukar även finnas några småtallrikar med på bordet (feta, oliver etc) och är vi flera görs en riktig mezé, flera småtallrikar, där var och en sitter och plockar till sig under ganska lång tid.
//Zanét