Sv: Ny grekisk kokbok
Här kommer ett recept av Sara Berg (2024) ur "Grekisk mat" (Natur & Kultur) publicerat i DN 28 juni. Antar att det är ok att vidarebefordra detta smakprov, sedan kanske man får aptit på att köpa boken?
"Kycklinggryta med orzo
En version av giouvétsi, en gryta gjord på kyckling. Du kan använda en liten hel kyckling som styckas i portionsbitar, men jag tycker det blir bättre med kycklinglår – så slipper man de tråkiga bröstbitarna som annars lätt blir torra.
Gryta:
600 g kycklinglår med ben
3 msk + 2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl vitt vin
7 dl vatten
1⁄2 tsk nymald svartpeppar
1⁄2 msk salt
1 zucchini, grovriven
300 g orzo (en pastasort formad som gryn)
1 citron, finrivet skal + pressad saft
1⁄2 dl hackad persilja
Till servering:
50 g riven kefalotyri, pecorino, fetaost eller ricotta salata
1. Hetta upp 3 msk olivolja i en gryta och bryn kycklingen runtom. Lägg åt sidan.
2. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i samma gryta några minuter. Lägg tillbaka kycklingen och häll över vinet. Låt det koka ner till hälften. Tillsätt vatten, peppar och salt och låt koka 30 minuter under lock.
3. Rör ner zucchini och orzo och låt koka utan lock ytterligare 15 minuter, eller tills orzon är klar. Rör om då och då. Var inte orolig om grytan känns lös, orzon sväller när den får stå en stund. Blanda ner citronskal och persilja, och smaka av med citronsaft och salt.
4. Servera med lite riven ost."
Läs mer: Enkla hemligheten bakom att laga god grekisk mat – tre recept. (Finns på dn.se betalversionen)
/Getpinglan
🐐🔔
|