Sv: Vad är Giovetsi?
Du kan alltid be att få titta i grytorna det är helt ok i Grekland och var väldigt vanligt förr och förekommer ofta idag utanför turiststråken och i varje fall på mindre platser. Giovetsi är en kötträtt med små makaroner som min dotter kallade för myrägg när hon var liten. Briam är en av mina favoriter. Det är en ungsbakad grönsaksrätt som traditionellt görs på låg ugnsvärme ca 175 gr och innehåller både Zuccini, potatis, lök, röd och grön paprika, vitlök, och aubergine. Själv gör jag den ofta och försteker en del av grönsakerna men det behöver du inte göra. Tunn tomatsås som kokat ihop med kryddor i botten på formen. Olivolja efter behag över grönsakerna och mineralsalt, oregano och basilika. Recepten varierar något. Gemista är fyllda tomaterna med köttfärs som stekts med lök, vitlök, oregano och persilja. Kan även göras vegetariskt med kryddat ris. Även här finns lite olika varianter.Jag har själv gjort lite olika varianter av grekisk mat och någon gång ska jag försöka skriva ner recepten och skicka in till Janne. En del kan finnas i forumet i gamla trådar och några har jag hittat spridda på internet. Mina egna varianter innehåller nästan alltid mer kryddor, ibland kanel som förekommer ofta ex på Kreta och mindre olivolja än många recept jag fått i Grekland. Men rätterna brukar uppskattas även av greker.
Eva hobbymatlagare
Senast redigerad av inkfish den 2006-07-02 klockan 11:52.
Anledning: för långt citat
|