Ämne: VIN???
Visa ett inlägg
  #3  
Gammal 2006-07-16, 00:01
Hasse Hasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 015
Standard Sv: VIN???

Hej Laban 1234 !

Du skriver Korfu 19/7, 2006........och jag skriver Skiathos/Skopelos 17/7, 2006.

Mitt i packningen och ett jäkla sug i att komma iväg (10:e resan på 7 år) !

Visst ska Grekland viner lyftas fram mera och jag gjorde ett (bra ?) försök att skriva tidigare i kväll. Men på grund av på tok för mycket text och för många och långa pauser fick jag inte in ett långt inlägg då jag loggades ut under skrivandet.

Jag har skrivit mycket om grekiska viner genom åren på Kalimera och är för tillfället ringrostig i intresset vin i allmänhet så jag begränsar mig. Ingenting jag skriver om vin här är annat än högst personliga vinklingar och åsikter.

Grekiska viner har svårt att nu åt i en mer än stenhård internationell konkurrens. Systembolagets monopolställnig gör att jag själv inte visar var jag står i frågan "monopol-eller-annat" men i nuvarande form kommer Greklands export till Sverige mycket långt ner i listan. Jag har favoritland Frankrike (av många skäl) men tycker om viner från ex.vis Sydafrika, Australien, Italien, Chile, Argentina.

Greklands viner görs antingen av lokala druvsorter som inte finns någon annanstans och/eller tillsammans med internationellt gångbar och odlingståliga sorter som t.ex Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah/Shiraz. Bara detta gör att det skapas svårigheter i lanseringen/tillgängligheten av dessa viner beroende av vad tillverkarna väljer. Högkvalitativ vintillverkning tar ofta mycket lång tid och det faktum att Grekland för drygt 35 år sedan var "offer" för både politiska och inbördes krigsrelaterade problem gjorde att det skapades svårigheter för ekonomiska investeringar osv. Sådant tar tid att reparera och där har vin kommit en aning i skymundan trots landets rent historiskt sett goda renommé av vintillverkning.

Att vi flitiga resenärer tar Greklands vin till vårt hjärta har förstås sina orsaker. Jag själv ser mycket av mitt vinintresse som rent analytiskt, katalogiserande och kritiskt bedömande, än de "motsvarande mer allmänt Greklandsintresserade" personer som många andra är här. Just nu finns i Systembolagets ordinarie sortiment, endast 10 vita och bara 7 röda viner att tillgå. Kanske finns något annat vin lokalt någonstans men de är i så fall på utgående.

De ljuspunkter som finns i Sverige just nu är få så jag nämner de två röda Tsantali Syrah och Tsantali Xinomavro/Cabernet Sauvignon som är nyinkomna kraftiga röda viner som jag tycker visar mycket av Grekland - "nytänkande" - kraftig, fruktig karaktär som inte gör någon besviken. Hyggligt bra personlighet, varken för sträva eller för dålig smakrikedom, rekommenderas väl !

Av de vita viner som finns är det stora flertalet slutlevererade från importören, dvs. de finns i ett fåtal butiker ännu och tar snart helt slut eller reas ut slutligen. Dock är Domaine Biblia Chora tillgänglig på många orter.

Många andra som dricker viner i Grekland har kanske avvikande åsikter än mina angående kvalitet osv. Förståeligt, annat vore att förneka men vi tycker som sagt olika vilket är tur. Människans alla sinnen ska spela en roll vid valet av både mat och dryck, så förstås och naturligt självklart vin - en så central företeelse särskilt i Greklands historia. Därför blir mitt sätt att bedöma Greklands viner, som sagt mer av analytisk, katalogiserande och kritiskt bedömande än den person som "bara tycker om" kanske samma viner.

Slutligen tror jag att grekiska viner i sitt eget land ofta får ett något negativt betyg. Tavernor, hur trevliga och bra de än kanske är av många skäl så har de inte alltid kunskapen att varken förvara eller få fram kunskap om vinerna i sig till just oss turister som förväntar sig så mycket annat av taverna-vistelsen än just det specifika vinets kvaliteter. Köper vi dem i mini-, eller supermarkets är de ofta ditställda av många orsaker än kunskaper om innehåll, ursprung och krav. De står för länge, samlar damm, står på tok för varmt och ofta i solexponering (rent skadliga förhållanden för kvaliteten) och blir då dåliga exemplar vilket drar ned totalintrycket.

Jag ska försöka lämna fler tips om bra viner men börja gärna med de två stora producenterna Tsantali och Boutari som gör ett flertal riktigt bra viner, både vita och röda.

(erkänner vissa kunskapsluckor.......)



Hasse

Senast redigerad av Hasse den 2006-07-16 klockan 00:09.
Svara med citat