![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Närhelst vi ska lämna Grekland och har checkat in bagaget, då styres alltid stegen till taxfreebutikens delikatessavdelning. Vi handlar alltid med oss hem tvenne plåtburkar med den vansinnigt goda fetaosten av märke "Bio Pan" Detta är en ren naturprodukt. Tillverkad av får- och getmjölk.
Burkarna innehåller 900 gram och är försedda med ett praktiskt plastlock som anbringas efter öppnandet. Sältan är mer än perfekt balanserad och smaken lämna icke något i övrigt att önska. Priset ligga runt 8€ per burk och måste anses som mer än prisvärt. Vi har funnit denna delikatess på såväl Chania Airport som Athen dito. På Athens Airport är det dock lite klurigt att finna rätt butik. Just efter biljettkontrollen då man kommer in på taxfreeavdelningen hittar man butiken på höger sida. Rekommenderas å det varmaste! Bild på fetaostburken ligga nu i bildgalleriet under "Fetaost" Arne och Birgitta |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Tack för tips. Den osten ska jag försöka få med mig från Aten i juni.
/ Anne ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Undras om denna delikatess kan finnas även på Heraklions flygplats. Det låter som något man bör ta med sig hem. Någon som vet?
//Monica S |
#4
|
|||
|
|||
![]() Citat:
/Marie //Marie |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Det är lugnt. Vi har förvarat dessa oöppnade plåtburkar utan kylning i flera dagar utan att innehållet tagit skada.
Arne |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Tack för tipset, Arne! Hade nog aldrig kommit på att testa denna ost om inte du hade skrivit dessa rader...
|
#7
|
|||
|
|||
![]()
Då blir det fetaost också
![]() ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Tack för tipset Arne!
Det måste provas så snart tillfälle ges. Nästa nu kända Greklandstur för oss är till Karpathos i september. Fetan fanns bergis inte i deras taxfree för några år sedan. Den var ju då inrymd i en styck byggarbetsbod och sortimentet anpassat därefter, men flygplatsen är ju numera ombyggd så hoppet finns ju att även feta numera kan inhandlas där. Ha ha, påminner mig om vår hemresa från Kreta för en del år sedan (före vätskeförbudet) . Vi hade fallit för en särskild sorts olivolja och kom kånkande ombord på planet med en stor plåtdunk dylikt, medan alla andra som kånkade sprit tittade storögt på oss och skakade medlidande på huvudet. Men sådant medlidande tar man ju gärna en gång till för en dunk god fetaost. ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Trevligt, detta lägger jag på minnet!
Vad handlar ni med er för kryddor hem? |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Ja, fetan är ju Arnes ide. Men han får alltid följa med mig till en kryddbutik.
Om jag kollar mitt nuvarande förråd av kryddor vi har från Grekland har vi rosmarin från Kreta samt från Naxos Smakar nog likadant. Jag har även ett lager av muskotnöt som räcker mer än våra liv. Något som är superbilligt (och även finns på vår kryddhylla) är torkade tomater samt även kanelstänger. Det är även inlagda kapris. Sedan finner man även inlagda kaprisblad (om man frågar) på vissa ställen. Måste köpas!!! Men,, sen är det alltid roligt att göra i ordning en glasburk när man kommer hem, som man fint textar på; Svartpeppar från Chania, Timjan från Kos o.s.v. Birgitta |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Hej
Vi köper alltid olivolja, honung och eftersom vi ofta varit på Kalymnos något som jag tror kallas Throbi, trobi eller tribi. Det skall vara något timjansliknande har jag fått förklarat för mig. Det sitter ofta små gummor runt kyrkan i Pothia som säljer allsköns kryddor för en billig penning. Jag tror vi betalar en euro för en stor påse. Där köper vi även andra kryddor. Åse |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Vi hittade tyvärr inte denna ost på Heraklions tax-free. Det fick istället bli en stor kub av en plastinpackad feta. Säkert god den också. Om inte annat så är den billigare än i hemmabutiken..
![]() Citat:
|
#13
|
|||
|
|||
![]()
Oregano att strö över en sallad här hemma. Den smakar verkligen annorlunda än den man köper här.
Och Kapris. I mängder! ![]() ![]() Och salt. Glöm inte salt. Både flingsalt från havet, som brukar vara riktigt starkt om man vill ha det, och t ex XION som är salt på burk. Vanligt Grekiskt hushållssalt. Grekiskt salt, XION eller KALAS t ex, är mildare och mycket godare än vårt Svenska. Bara lite för mycket Svenskt salt så smakar det bittert. Men med lite för mycket Grekiskt blir det bara saltare... ![]() Jag har nog över tre Kg Grekiskt salt hemma nu efter senaste resan... ![]() ![]() ![]() ![]() I fjol försökte jag förklara denna skillnad för min vän Mr S på Tinos. Han undrade nämligen varför jag alltid köper med salt hem... Har ni inte salt i Sverige? ![]() Han tittade ut över havet en minut så tittade han på mig och log och så sade han på sin brutna Engeska: Så Grekiskt salt är sötare än Svenskt... ![]() ![]() Sedan finns det ju mängder med intressanta kryddor att ta hem... Även sådana som finns här hemma, de flesta egentligen, men de kan smaka... större...? ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Självklart köper jag med mig en del örtkryddor från Grekland. Har nu ett helt batteri av olika kryddor och kryddblandningar i mitt skåp för framtida bruk..
![]() |
#15
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#16
|
||||
|
||||
![]()
I min resväska brukar det ligga såväl olivolja och raki (gåvor) som oliver, fetaost och hudcrème (lokalproducerad), ibland också örtkryddor. Senast var också 1,5 kilo nyplockade citroner nerpackade i resväskan.
![]() Nästa resa ska jag absolut titta efter "Bio Pan" fetan i taxfributiken på Chania Airport. Den vill jag gärna prova. ![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
När vi den 28 Juni reste hem från Chania, då hade man ej plåtburksfetan i sortimentet. Om densamma var tillfälligt slut eller utgått ur sortimentet, detta undandrager sig vår bedömning.
Dock fanns Mevgal-fetaosten i enkilosförpackning till pris 8€ eller så. Nu har vi dock i vårt förråd här hemma tvenne burkar av plåtfetan, så vi ska säkerligen klara oss ett bra tag. Arne |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
//Monica S |
![]() |
|
|