Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-07-26, 09:34
nillisens avatar
nillisen nillisen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2007
Ort: Uddevalla
Inlägg: 46
Standard Recept på moussaka

Jag har hittat massa recept på moussaka på webben, men jag vet inte vilket jag ska gå efter.

Någon som gjort en god moussaka och kan dela med sig av receptet?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-07-26, 10:50
theresa theresa är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Karlstad
Inlägg: 769
Standard Sv: Recept på moussaka

Hejsan! jag gör en variant som jag tycker är jättegod,det är väl ingen äkta mossaka eftersom jag inte använder auberginer...men prova gärna att göra denna ändå. Till en ganska stor gratängform behövs:

10-13 potatisar

Till köttfärssåsen behövs:

650- 700g nötfärs
1 stor gul lök (eller 2 små)
ketschup
1 burk krossade tomater
salt,vitpeppar,svartpeppar,chilipulver,cayennepeppar
vatten

Bechamelsås:

2 stora matskedar smör eller margarin
3-4 matskedar mjöl
ca.6-7 dl mjölk
salt,vitpeppar,svartpeppar

Gör så här: Skala och hacka löken bryn den tillsammans med nötfärsen,krydda och salta mycket mer än till vanlig köttfärssås,den ska vara väldigt stark. Häll i ketchup 1-2 dl rör om,häll sen i krossade tomater och vatten så att såsen blir väldigt vattnig.Koka på mellan värme så att det puttrar i grytan och rör om då och då.
Gör sen bechamelsåsen,smält margarinet häll sen i mjölet under omrörning så att massan blir tjock,häll över mjölk lite i taget rör om och späd med mjölk eftersom massan tjocknar,salta och peppra ganska mycket,låt småputtra på mycket svag värme ca5min rör om hela tiden.
Skala och skiva potatisen (ca.1cm). Ta en gratängform häll i lite av såsen på botten,lägg ett lager potatis,täck med köttfärsåsen,varva med bechamel,potatis och köttfärssås tills formen är fylld,sluta med ett lager av bechamelsåsen. Ställ in i ugn 225 grader i ca.1tim beroende på ugn...kan gå fortare eller längre.
Lägg ett lager av ost ovanpå när gratängen nästan är klar.
Lycka till och berätta gärna om du tyckte om den

Senast redigerad av theresa den 2008-07-26 klockan 10:53.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-07-29, 12:12
litentuvas avatar
litentuva litentuva är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Sthlm/järfälla
Inlägg: 1 795
Standard Sv: Recept på moussaka

Glöm inte kanel i köttfärssåsen det ger den speciella smaken man känner igen från grekland!
Jag kokar skivad potatis några minuter, steker auberginen i lite olja så att den mjuknar och varvar därefter potatis, köttfärs och aubergine med vitsåsen. Har även riven muskotnöt i bechamelen.
Köttfärsåsen kryddar jag med tomatpuré , chilisås, vitlök, gul lök,salt och peppar samt oregano. Ja och så kanel som jag skrev tidigare! På med riven ost och svisch in i ugnen.

kali opexi!
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-07-29, 17:55
retzinas avatar
retzina retzina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2007
Ort: Södertälje
Inlägg: 121
Standard Sv: Recept på moussaka

Hejsan!

Här kommer mer recept på "Moussaka"!

För 6 personer

1kg aubergine
1/2 kg potatis
1/2 kg köttfärs
1 liten burk skalade tomater
3/4 dl olja
2 hackade lökar
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
3,5 dl riven gravieraost (grevétyp)
stekolja
salt,peppar

VIT SÅS:
225gr smör
2,5dl mjöl
10 dl kall mjölk
2 ägg
salt,peppar,muskot

Skölj auberginerna,skala potatisen,skiva och stek i olja.
Bryn den hackade löken och vitlöken i 3/4 olja.
Lägg i köttfärsen och stek i 10 min.under omrörning.
Tillsätt tomaterna,salt och peppar och koka köttfärssåsen på svag värme i 30 min.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form,bred över hälften av
köttfärssåsen och strö över med riven ost. Lägg sedan i resten av potatisen,auberginerna och resten av köttfärssåsen.

Gör en vit sås: Smält smöret i en kastrull,häll i mjölet och rör om i 5 min.
Tillsätt mjölken (kall) lite i taget och låt koka upp under omrörning.
Ta bort kastrullen från värmen. Krydda med salt och peppar och riven muskot. Vispa ihop äggen och rör ned dem i såsen.
Häll såsen över köttfärssåsen och grädda i ca 40 minuter eller tills moussakan fått gyllenbrun färg.
Skär moussakan först efter 15 min. Servera med bondsallad.

Smaklig måltid!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-08-11, 21:31
MonkanSs avatar
MonkanS MonkanS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 650
Standard Sv: Recept på moussaka

Citat:
Ursprungligen postat av retzina Visa inlägg
Hejsan!

Här kommer mer recept på "Moussaka"!
Jag testade detta resept på Moussaka i söndags.. och det var den bästa moussaka jag nånsin gjort. Men jag tog ett paket (500gr) vanliga krossade tomater istället för hela på burk. Uteslöt lagerbladet men hade i kanel och muskot. Sen lät jag färsröran koka ihop ordentligt så att mycket av vätskan försvann. Den blir också mycket godare och smakerna blandar sig på ett bra sätt. Jag använder givetvis olivolja att steka i för att få rätt smak.

//Monica
Svara med citat
  #6  
Gammal 2008-08-12, 11:10
nillisens avatar
nillisen nillisen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2007
Ort: Uddevalla
Inlägg: 46
Standard Sv: Recept på moussaka

Jag gjorde moussaka förra helgen och helt makalöst god blev den. Det var som att förflyttas till nån grekisk ö, med solen, havet, himlen och hela atmosfären. Den smakade grekland! Det var bara en kall mythos som saknades.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2008-08-12, 19:29
tramps avatar
tramp tramp är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2006
Inlägg: 212
Standard Sv: Recept på moussaka

Citat:
Ursprungligen postat av nillisen Visa inlägg
Den smakade grekland! Det var bara en kall mythos som saknades.
Men det går ju att fixa! Klicka här: Mythos
Svara med citat
  #8  
Gammal 2008-08-12, 20:52
nillisens avatar
nillisen nillisen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2007
Ort: Uddevalla
Inlägg: 46
Standard Sv: Recept på moussaka

Citat:
Ursprungligen postat av tramp Visa inlägg
Men det går ju att fixa! Klicka här: Mythos
Att jag inte tänkte på det!
Tack för tipset
Svara med citat
  #9  
Gammal 2008-08-15, 16:20
Åsa L Åsa L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: okt 2007
Ort: Huddinge
Inlägg: 60
Standard Sv: Recept på moussaka

När vi i somras var i Athen och på Egina, var det alltid hela kryddnejlikor i mossakan och köttfärssåsen. Jättegott!Åsa
Svara med citat
  #10  
Gammal 2008-08-20, 18:51
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Recept på moussaka

Hej Retzina
Jag har testat din moussaka och ungarna gjorde tummen upp. Mycket gott och hyfsat enkelt. Annars är den på Marinopoulos inte så tokig heller. I och för sig färdiglagad, men bättre än många tavernor.
Tack för receptet.

Uffe
Svara med citat
  #11  
Gammal 2008-09-26, 13:45
Getty Getty är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Linköping
Inlägg: 400
Standard Sv: Recept på moussaka

Jag gjorde moussaka i dag och måste bara tacka för tipset om att ha kanel i köttfärsen. Det blev verkligen den där grekiska smaken. TACK

//Ingela
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-09-30, 10:29
retzinas avatar
retzina retzina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2007
Ort: Södertälje
Inlägg: 121
Standard Sv: Recept på moussaka

Varsågod Ulfwiman och ni andra som har gjort moussakan efter receptet jag skrev ,det var kul och veta att den blev god för er också.
Ja den är väldigt enkel att göra inga krusiduller.
Svara med citat
  #13  
Gammal 2008-09-30, 10:43
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Recept på moussaka

Et lite tips til:
Ha et lite glass vin i gryten etter du har stekt farsen, og la det dampkoke litt.
Alle tomatbaserte sauser blir bedre med vin i, jeg lover
Svara med citat
  #14  
Gammal 2008-09-30, 13:06
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på moussaka

Citat:
Ursprungligen postat av Admirala Visa inlägg
Et lite tips til:
Ha et lite glass vin i gryten etter du har stekt farsen, og la det dampkoke litt.
Alle tomatbaserte sauser blir bedre med vin i, jeg lover
Helt enig. Jag lagar nästan aldrig utan vin i såsen längre. Ett annat bra tips som förbättrar många såsfonder är att förutom lök och morötter fräsa en bit finhackad rotselleri. Ger arom och fyllighet till många såser. Grönsakerna kan enkelt silas bort vid den typ av sås där det inte lämpar sig att de är kvar.

Eva
Svara med citat
  #15  
Gammal 2008-10-01, 09:35
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Recept på moussaka

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Helt enig. Jag lagar nästan aldrig utan vin i såsen längre. Ett annat bra tips som förbättrar många såsfonder är att förutom lök och morötter fräsa en bit finhackad rotselleri. Ger arom och fyllighet till många såser. Grönsakerna kan enkelt silas bort vid den typ av sås där det inte lämpar sig att de är kvar.

Eva
Selleri er nydelig i sauser, helt enig. Beveger oss bort fra tråden nå, men i Hellas selges tørkede selleriblader på boks, som krydder. Glimrende å bruke i mange sauser og gryteretter. Selleri heter Sélino på gresk, hvis noe blir fristet til å kjøpe og lurer på akkurat det.
(Kanskje selges det i Sverige også, men jeg har aldri sett det i Norge.)
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT