Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-10-08, 14:54
Lillis Lillis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2007
Ort: Skurup
Inlägg: 48
Standard Vad är det jag lagar??

Behöver ett matråd,kan man väl säga. Har ett jättegott recept där man tar fina kotletter med ben,och runt kotletten lägger jag mkt skivad vitlök,paprika,lite olivolja, olika kryddor o överst ost. (Kanske nåt mer som jag inte kommer på nu). Med aluminiumfolie knyter jag ihop till ett paket och sen in i ugnen tills köttet blir så mört så det knappt är sant. DETTA trodde jag var Kleftiko! Men sen jag fick in kokt lamm med ben som inte såg så värst aptitligt ut,efter att jag beställt Kleftiko på Rhodos en gång så vågar jag inte beställa det mer. Receptet jag skrivit;vad heter detta då,eller det är kanske inget som finns i Grekland. Smakar iallaf.väldigt grekiskt
Och; Det jag fick serverat på Rhodos,det de ansåg vara kleftiko,hade de rätt??
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-10-08, 15:19
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Finns nog många sätt att laga kleftiko på. Jag tar lammstek och har både potatis, morötter, rotselleri, gröna kryddor, gul lök, paprika, vitlök, rött vin, salt, peppar, kanelstång och fetaost. Absolut inte vanlig ost i min kleftiko.

Eva
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-10-08, 15:36
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 060
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Som Eva L skriver finns det olika sätt att laga - och servera - kleftiko på. Det du beskriver låter som kleftiko. Så här ser den godaste kleftikon jag ätit ut, den serverades i papper.

Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-10-08, 17:19
Kattas avatar
Katta Katta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 215
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Som Eva L skriver finns det olika sätt att laga - och servera - kleftiko på. Det du beskriver låter som kleftiko. Så här ser den godaste kleftikon jag ätit ut, den serverades i papper.
Jag håller med! Anais kleftiko i Patitiri är bara bäst!!!!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-10-08, 17:30
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Vad är det för ö som är långsmal åt två håll och slutar på -ES
Svara med citat
  #6  
Gammal 2008-10-08, 18:01
Kattas avatar
Katta Katta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 215
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg
Vad är det för ö som är långsmal åt två håll och slutar på -ES
Alonissos är den långsmala, Skopelos den brevid.
"ES" är slutet på SPORADES -lätt som en plätt!!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2008-10-08, 19:45
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Citat:
Ursprungligen postat av Katta Visa inlägg
lätt som en plätt!!
Jassååå, var det så enkelt
Svara med citat
  #8  
Gammal 2008-10-08, 22:06
Lillis Lillis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2007
Ort: Skurup
Inlägg: 48
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Okej,så då hade ju ändå Rhodos (i mitt tycke,förutom kleftikon då) näst bästa taverna rätt när de serverade mig deras kleftiko. Det var bara ett kokt lammben,benen stack rätt upp o låg som en grå halvsörja på tallriken,till detta severades pommes. Passade lika bra ihop som korv o pannkakor,alltså inte alls!! Jag trodde det var rådjur och frågade den unga kyparen vad jag hade blivit serverad,men hans engelska var bristfällig. Efter många goda rätter på samma ställe,och det är enda resan jag återkommit till samma taverna så många ggr, så slutade det med att jag fick härma djuret jag syftade på,så där stod jag höggravid o formade händerna till djuröron o sa "galopp,galopp". Det var min tolkning av rådjur,men den gick inte hem. kyparen vågade sig inte till mitt bord igen! Idag vet jag att det var lamm,önskar jag visste det med. Tack för svaren.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2008-10-08, 22:09
Lillis Lillis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2007
Ort: Skurup
Inlägg: 48
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Jaaa,just det,FETAOST har jag ju såklart också i. Hade på känn att jag glömt det viktigaste
Svara med citat
  #10  
Gammal 2008-10-09, 07:56
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Tavernan på Rhodos har säkert sitt eget recept. Ofta blir rätter tillagade med märg och ben kvar mustiga och goda men de hade kanske för lite av det andra goda. Jag gillar långkoken men bryner oftast på köttet lite innan det får puttra i ugnen eller grytan.

Eva
Svara med citat
  #11  
Gammal 2008-10-09, 08:05
MonkanSs avatar
MonkanS MonkanS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 650
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Citat:
Ursprungligen postat av Lillis Visa inlägg
Efter många goda rätter på samma ställe,och det är enda resan jag återkommit till samma taverna så många ggr, så slutade det med att jag fick härma djuret jag syftade på,så där stod jag höggravid o formade händerna till djuröron o sa "galopp,galopp". Det var min tolkning av rådjur,men den gick inte hem. kyparen vågade sig inte till mitt bord igen!
Stackars den kyparen.. *S*
För mig låter det mer som att du härmat en häst.
Tror inte att ett rådjur galopperar direkt..
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-10-09, 08:35
Lillis Lillis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2007
Ort: Skurup
Inlägg: 48
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Ja,tolkningen av rådjur var inte lätt,så hur skulle han veta? (Jag tyckte väldigt synd om honom efteråt,men samtidigt ville jag ju veta vad jag skulle äta )
Svara med citat
  #13  
Gammal 2008-10-09, 09:35
Nektarias avatar
Nektaria Nektaria är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2008
Ort: Bandhagen
Inlägg: 769
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

På favoritrestaurangen i Georgioupoli har de något de kallas Gioulbasi som är lammkött och örter + fetaost i papper tillagat i träkolsugn. Det låter ju som kleftiko. Är det samma sak?? Gioulbasi är ljuvligt gott!!

Senast redigerad av Nektaria den 2008-10-09 klockan 09:37.
Svara med citat
  #14  
Gammal 2008-10-09, 10:40
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Vad är det jag lagar??

Gioulbasi, iallfall i Nafplio , er et stort stykke svinekjoett, spekket med ost, hvitloek og urter, pakket i papir/folie og bakt leeenge i ovenen. Det er alldeles nydelig. Og det sies at bare menn kan lage det ordentlig!
(Vet ikke hvorfor )
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT