![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Ugnsstekt skinkstek, benfri karré eller picnicbog
För ca: 6 personer. Tillagas på svag värme i ugnen, och blir saftigt med mycket smak. Ingredienser 1 – 1,5 kg fläskstek, karré, skinka, picnicbog 2 – 3 gula lökar, eller en påse schalottenlök (250 gr) 5 vitlöksklyftor eller pressad färdig 3 stora persikor salt efter behov svartpeppar vitpeppar vitlökspulver timjan efter smak kallt smör att hyvla över acaciahonung eller sirap Gör så här Sätt ugnen på 125 – 150°. Skär löken i grova klyftor och dela persikorna i skivor. Krossa vitlöksklyftorna, eller ta en tesked och portionera ut den färdigkrossade. Lägg dem tillsammans med lök och persikor i botten av en ugnssäker form. Torka av köttet och gnid in salt och övriga kryddor ordentligt runtom. Lägg köttet ovanpå lök- och persikobädden med ev fett uppåt. Hyvla på smöret tunt med en osthyvel och lägg på köttets ovansida. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Sätt in i ugnen, 125 – 150°, till köttets innertemperatur är cirka 55 grader (ung. 1,5 timme). Ta ut formen och stringla över lite honung eller sirap och lägg ev i potatis i formen. Glöm ej att salta potatisen! Höj värmen till 225°, slå på grillen om du har. Sätt in formen igen och låt stå kvar i ugnen tills innertemperaturen är ca: 70° och köttet börjar få en knaprig yta. Ta resterna ur formen och sila dem. Koka sedan en sås på det som blev över. Detta blev smaskens med klyftpotatis som tillbehör. Inte grekiskt, men tillagat av en halvgrek! © Ulf Wiman |
|
|