![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
En besvikelse, en djup sån, var faktiskt i Skiathos.
Minns inte vad stället hette men det var nere in hamnen. Kleftiko var bara några lammben, inget kött. lite potatis. Sade till servitören, en äldre gubbe: jag ater inte ben! Skulle har blivit bjuden på en annan portion efetr en väntetid. Jag sa: Neg tack. Det var nog en bottennotering, det första o, hittils den sista också. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Otur otur, den grekiska maten vi har fått är helt gudomlig!
Spelar ingen roll var vi har varit. Den inhemska maten är inte stark men välgigt mustig ( jag tänker framförallt på deras grytor) mmm! Bra att maten inte får dig att avskräckas från Grekland, det kan bara bli bättre efter alla tips du kan hitta här på Kalimera! Hälsningar från Kerstin som åker till Karpathos om en vecka! ![]() |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Vilken otur! Jag har aldrig ätit så god mat i hela mitt liv
![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Tyvärr har jag omnämt detta i ett tidigare inlägg på Kalimera. Vi var ju på Samos för 15 år sedan, men minnet finns kvar. Den gången var vi där under högsäsong, så jag trodde att det berodde på det. Hoppas jag har rätt!? Tom. enda gången som jag blev sjuk andra veckan eftersom det då inte fanns någon lagad mat att uppbringa annat än grill.
Hur löser vi då detta i höst? Jo det får bli en hel del självhushåll eftersom jag älskar att "botanisera" i supermarket och ha grytor igång. Hoppas värden uppskattar mitt slösande av elen bara.......... |
#5
|
||||
|
||||
![]()
I Agios Isidoros på Lesvos serverade tavernorna mycket grillat och friterat. Några få ungsrätter och mycket av den mat jag vant mig vid att äta i Grekland saknades på menyn. Killing, lever och briam saknades helt samt mycket annat gott. För dottern var det ännu sämre eftersom hon är vegetarian. Hon var vädigt besviken på maten som hon länktat efter. Hon har också besökt Grekland många gånger och varit bosatt där ett par år så vi är båda väl förtrogna med vad som brukar serveras. Vi åt lunch vid något tillfälle i Plomario och den ungsstekta kyckling jag fick där badade i olja.
Bland det godaste jag åt under den här resan var nog den kötträtt som jag och barnbarnet bjöds på av vår hyresvärdinna och som hon lagat till sin egen familj. God feta i lerform, fava samt vällagad stifado fick jag på en av tavernorna men ibland saknades de gröna kryddorna helt och maten smakade bara salt. Noterade också att många rätter serverades med riven ost över något jag bara sett i den här omfattningen på Samos. Förra sommaren besökte jag några öar i cykladerna och den mat som serverades på Folegandros spelade i en betydligt högre division än det vi åt på den här resan. Eva |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Som sagt........överallt och vid de allra flesta tilllfällen så är maten underbar i Grekland, bara man vet var man kan hitta den ;-) Och jag håller verkligen med om att den var ljuvlig på Folegandros, speciellt Stiffadon. Där lärde jag mig hur man ska göra den.
Vi testar Pythagorion ännu en gång och hoppas att de har följt trådarna här på Forumet, som väl knappast kan ge någon god reklam för orten när det gäller kosten. Ha det gott hoppas I-K |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Tillbaka från Samos och Kokkari kan jag till viss del stämma in i dina synpunkter.
Efter att ha varit i Grkland massor av gånger och i Kokkari de senaste åren kan jag notera: Turisfällorna blir allt fler. Hamnpromenaden bör man undvika men även de av turistbyråerna rekommenderade resturangerna efter stranden är mycket varierande. Meltemi som alltid är full av turister är rejält dyrt samtidigt som de flesta rätterna är riktigt utslätade. Kleftiko kan dock rekommenderas. Även den italienska restaurangen Basilico lever mer på läget än maten. Pastan OK men du kan göra den lika bra hemma. Personalen ganska oengagerad. Vi har vårt favoritställe, Hello-Hello längre bort efter stranden. Här har priserna också stigit rejält men alla råvaror är fräscha och speciellt den grekiska maten mycket god, härlig Moussaka. Åt också en mycket god fiskplatta med massor av god grillad fisk o skaldjur. Grillat kött tycker jag man ska undvika, ofta torr och för hårt grillad. På standen Lemonakia åt vi också härlig lunch med både gröna bönor och stekta aubergine. Det omtalade Bira besöktes också. Deras rekommenderade ugnsstekta fläsk med potatis var trist. Älskar grekisk mat med långkok särskilt potatisen blir så god. Så varför denna pommes frites till allting? Slutsats: Det blir allt dyrare på restaurangerna men kvalitén hänger inte med. Men Kokkari är fortfarande favoritplatsen på vår favoritö Samos och vi återvänder säkert nästa år igen. Manna |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Nu har jag varit hemma en dag från att ha varit på Kreta i en vecka. Var i Agia Marina och älskade det. Lite dött såhär i slutet av säsongen men vi var inte där för fest så vi hade en underbar semester ändå.
Nu till maten. Efter en, inte så trevlig, matupplevelse på Samos tidigare i år så testade jag på nytt den grekiska maten, nu på Kreta. Och jag kan säga att jag nu kan förstå att de flesta blivit förvånade när jag skrev om min matupplevelse på Samos. Maten var helt underbar på Kreta! Så som den grekiska maten sägs vara. Ett ställe som blev en favorit var Restaurant Cactus, som ligger precis vid huvudgatan i Agia Marina, nära "Kaffestugan", om någon vet var den ligger. =) Nu ser jag fram emot nästa resa till Grekland och nya matupplevelser. |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() För visst är den GOD den grekiska maten. På rätt ställen vill säga. Ett par goda vänner besökte var på Kreta nu helt nyligen och bodde då på en liten ort utanför Rethymnon, Adele. Och där var det visst inte nån vidare god mat på tavernorna. Nu var det i slutet av säsongen också och det kan ha berott på det. Men inne i Rethymnon var det som vanligt väldigt bra mat sa dom.. ![]() //Monica |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Måste bara säga det igen. Ni som gillar bra grekisk mat och fin lugn miljö åk till Folegandros men undvik högsäsong så tror jag att ni inte behöver bli besvikna. Fick ett sms till några för ett par veckor sedan som jag gett en del tips om ön naturligtvis med viss vånda eftersom vi alla är olika med skilda behov. De skrev kort Tack och varför sa du inte att det var så här bra.
![]() Eva |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Vill åter passa på att rekomendera tavernan "Sambía" nere vid busstationen i Rethymno (tvärs över viken om man går i riktning Chania), bättre grekisk mat har jag inte ätit i rethymno. Är sååå glad att vi blev rekomenderade denna pärla. Helt suveränt! ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Jo visst finns det go´mat även i Pythagorion/Samos, särskilt så här under vecka 40 när vi stötte på Taverna Maritsa i gränden mitt emot Afrodite inte långt från kyrkan. Familjen som driver Maritsa gjorde allt för att få oss belåtna, vilket vi lugnt sagt kan skriva under på.
Deras Kalimare var den goáste vi ätit i hela Grekland! Stiffadon var perfekt, liksom Briam och någon go´ röra i en äggplanta med smält ost över. Prismässigt, nja...men det kompenserar vi med egna frukostar och luncher. Tyvärr var inte deras Retsina som Kourtaki utan öns egna var av en helt annan kaliber ;-) Maritsa kan vi därför varmt rekommendera. Att sen taket läckte efter fredagens skyfall rår ju inte de för ;-)) Elia tog vi oss aldrig till Janne! men till Drakei tor. Vad sägs om det? VH I-K |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Kan bara hålla med och att maten på Kostas Taverna i Drakei serverad av den behagligt ödmjuka "frun" tog tid, men var god. (omeletta me potata och deras svårsmälta Retsina. Den har en vinranka med klasar upp och nedtill på etiketten i gul/grönt, så pass på....)
Dock hade hönsen flytt fältet under altanen, som var orsaken till att vi for dit ;-) Vi har numera egna Hedemorahöns. Skämt åsido, vägen var dramatisk, men vi prisade våra hjälmar. medmera hälsning från Kolbäck |
#15
|
|||
|
|||
![]()
Du måste haft maximal otur. Kleftiko direkt från ugnen är det bästa du kan äta. Lammkotletter med tzatsiki går heller inte av för hackor
![]() och en ouzo före maten förstås. ![]() |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|