Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-10-12, 08:50
Ioslinas avatar
Ioslina Ioslina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2006
Ort: Västerås
Inlägg: 1 065
Standard Sv: Tsatziki

Den godaste Tzatsikin jag nånsin ätit är på Ela inne i Chania... Suverän!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-10-12, 10:50
Mariannes avatar
Marianne Marianne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Danmark
Inlägg: 2 498
Standard Sv: Tsatziki

Jag tror också det är gurkmeja de använder för att få riset gult.

Receptet på tzatziki här hos oss liknar också väldigt mycket er andras.
Om vi gör en hel hink grekisk youghurt (en liter), så räcker det till både ”i dag och imorgon”, som regel gör vi nog bara en halv hink.
Vi brukar pressa vitlöken – och den skalade gurkan som vi river på den grova sidan av rivjärnet, droppar av en stund i ett kaffefilter, det brukar räcka.
Vi använder också lite god olivolja, men dock inte vinäger.
För omväxlings skull brukar vi ibland ha i lite dill, mycket gott!
Och ibland river vi i lite morot – det får vi ibland i Grekland också.
Vi tycker också att vår tzatziki smakar minst lika gott som i Grekland och det bästa av allt är kanske att numera är det maken som gör vår tzatziki.

Senast redigerad av Marianne den 2008-10-12 klockan 10:53.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-10-12, 12:24
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Tsatziki

Gurkmeja har en väldigt neutral smak och den blir fort gammal. Jag tycker den är bäst när burken är ganska nyöppnad och jag använder den både till linsrätter, ibland i kycklingrätter och till fisksoppa. Passar mycket bra ihop med paprikapulver. Används ofta för att få riset gult.

Eva
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-10-12, 19:48
MonkanSs avatar
MonkanS MonkanS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 650
Standard Sv: Tsatziki

Jag och min vän hade en lite grekisk afton igår kväll med lite olika mezes. Även en svensk svampomelett fick blanda sig med det grekiska. Det gick jättebra. Och tzatziki till det hela förstås.. med mycket vitlök i. Gjorde på en halv hink.. till 2 pers... och det tog slut..
Jag har ingen gurka i min. Men smular ner lite pizzakrydda, olivolja i den förstås, salt och svartpeppar och pressad vitlök. Sen får den stå och gotta ihop sig. Alltså gör jag den helst dagen innan den ska ätas.

//Monica
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT