![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Personlig smak.
Har testat att koka som Birgitta gjorde en gång, oätbar massa med smak av, just det stuvade makaroner. När jag väl får tag i pastan kokar jag i lite vatten en pack Coop grovkrossade tomater en buljongtärning, vitlökspasta, lite tomatpasta och lite timjan. Om jag ska ha i köttbitar även lite rosmarin. Resultatet blir en tjock såspasta som man även kan servera till ex schnitsel eller en hemgjord burgare. Nu har ni gjort mig hungrig igen. -Har "vi" sorg efter Grekland? Det går att resa med gommen också. Så länge jag fixar allt i köket är livet bra. Skulle bara villa ha en diskmaskin ![]() Uffe |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Jag är en stor entusiast av långkok och sk slow foof men jag må erkänna att jag förkortat tiden betydligt för flera grekiska rätter med mycket gott resultat.
Mycket hänger på vilket kött som används i rätterna vissa delar av kon eller lammet kräver ju längre tid än andra för att bli bra. Eva |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Som Frappe skriver blandas ju riset oftast i grytor och tillagningstiden blir längre vid ugnsbakning än vid vanlig kokning. Skulle tro att 40 minuter i ugnen motsvarar ca en kvart på spisplattan.
Eva |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Den pastariset gick ju ej att äta upp.Tyckte den var bättre än torrt ris skrev jag men nä tack.Det var ingen smak och mäktigt var det. Ska säkert vara i en gryta med en massa annat i om den ska komma till sin rätt. Birgitta 62 |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Birgitta
Prova att göra som jag skrev, du behöver ju inte göra en full laddning. Gör hälften 3 dl pasta och vill du ha lite annorlunda slå i créme fraise en tvåa. Det tar längre tid med syrade grädden men det blir gott. Det får inte koka bara sjuda sakta ca 30 minuter med omrörning då och då. Om du vill testa nåt annat så har jag en annan spec. Vindaloo Lamm. Indiskt och HÄFTIGT. PM'a om du vill ha. Uffe |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Jag har nu följt diskussionen om pastaris och hur det ska kokas. Visste ej vad det var och blev nyfiken på det. Men efter att ha läst om svårigheten att få det riktigt bra så nöjer jag mig med endera pasta av nåt slag eller jasminris. Jag använder alltid jasminris när det ska vara ris till maten eftersom det är lite smak på det och blir ej heller torrt. Klyftpotatis är också väldigt gott till det mesta faktiskt. Även till gryta. När jag serverade stifado sist så hade jag både ris och klyftpotatis till den så att alla smaker skulle bli tillgodosedda.
//Monica |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Bra Eva tack för tipset.
Det verkar gott på ditt sätt. Jag har aldrig haft i morötter men är som sagt var inte främmande för nytt. Antecknas som variant på receptet enligt dig. -Har du provat med Créme F? Lite annorlunda med smarrigt. I Grekland använder jag yoghurt. Uffe |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Uffe
Vitlökpasta har jag aldrig provat. Hur ser det ut? Va kan man mer använda den till ? Birgitta 63 |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Till allt Birgitta
Finns på tub hos Coop är bra för mig då jag har svårt att hacka och skiva tunt för hand. Det är en genväg. Och en bra sådan. Hoppas jag inte kastat sten i glashus nu. Även jag fuskar ibland av vissa orsaker. Skalar grönsaker för hand men använder alltid matberedaren för annat. "I love my Kenwood" Uffe Ps ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Coops eget märke har även den koncentrerade chilipuré /chilipasta som jag ofta nämner i mina recept. Står bland tomatpurén och finns som chili, pesto mm. Supersmidigt när man vill ha het mat och ingen chilifrukt hemma.
Har för övrigt lagat min första Giovetsi ikväll, med risoni vilken kokade med de sista 25 minuterna. Blev smaskens ![]() Receptet improviserade jag ihop, här kommer det: 800 gr fransyska 1 gul lök 4 klyftor vitlök 2 mtsk tomatpuré 1 tsk chilipasta 1 burk krossade tomater 2 mtsk olivolja ca 2 dl risoni oregano salt och peppar 1-2 kanellstänger 2-3 dl vatten Bryn grytstora bitar av köttet i olivoljan Fräs ned den gula löken+vitlök, grovt eller fint hackad efter smak, tomatpure+kryddor+chilipasta. Häll i krossade tomater+vatten och låt småkoka i 1-1,5 tim, beroende på köttbitarnas storlek. Häll i Risonin när ca 25-30 minuter återstår. Köttet mår bra av att koka länge så det gör inget om risonin behöver gå längre! Smaka av och servera med gott bröd! Själv rekomenderar jag vitlöksbröd Kali sas orexi! ![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Uffe
Genvägar hittar alltid hem även till köket ![]() Litentuva Köttgrytan giovetsi låter god. Tänker laga den i helgen nu när höstvinden blåser in oss. Birgitta 63 |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Låt dig väl smaka
![]() |
#15
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|