![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]() Citat:
*Tar ett djupt andetag* Jag är grön i köket. har ingen aning om hur man lagar mat utan buljong eller creme fraighe.. Och blir väldigt stressad när jag inte har all kryddor som jar är van vid att ha hemma köket i Sverige! Äter väldigt mycket kyckling hemma, men min grekiske fästman har predikat om att man inte ska köpa kyckling i affärerna (på kreta) för att dom importerar kyckling från Bulgarien (vet inte om det stämmer) och det ska tydligen inte vara bra. Och i affärerna som ligger närmast huset vi bor i har inte så mycket att välja mellan. Vet inte riktigt vad jag ska laga, och det blir i stället så att man steker några ägg .. allt för ofta i stället för att laga mat! Jag skulle vilja ha lite recept tips, hur ersätter jag creme fraighe, hur är det med kycklingarna? är det något man inte ska köpa pga av dålig kvalite eller import. Buljong har jag fått lite råd om. vart hittar man bra mat affärer som har större sortiment. Bor i Rethymnon/Kreta! tack på förhand! ![]() |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Kjenner ikke til utvalget der du bor, men selv i Nafplio, med 15.000 innbyggere, er det gjerne slik at man går på ostebutikk, slakter, grønnsaksmarked osv for å handle inn. Har du det i nærheten er det jo flott, kvaliteten er ofte bedre på spesialbutikkene.
En annen ting er at det er lurt å lage seg gresk mat, fordi grekerne bruker de råvarene som er tilgjengelige, og det er ofte sesongbetont. Kan for eksempel anbefale Myrsini Lambrakis kokebok Greek Cuisine, som har mange enkle og gode retter. Tre tips til veldig enkle middager: "Gigantes i tomatsaus" for du kjøpt på boks. (Fasólia yígantes). Varm dem sammen med litt stekt bacon eller skinke (eller annet kjøtt), ha over feta helt på slutten. Spis med brød og salat. Kok spaghetti. I mens blander du oppskåret tomat, oliven, purreløk eller finhakket rødløk og fetaost. Bland dette med ferdigkokt spaghetti og varm forsiktig opp. Tilsett en fløteskvett om du vil, men det er ikke nødvendig, pluss salt og pepper. Fava med stekt fisk: Du finner oppskrift på fava under "Om Grekland" i menyen til venstre. Lag stor porsjon, den holder flere dager i kjøleskapet. Et tips til kan være å lage en stor porsjon bolognesesaus (si fra om du trenger oppskrift) og fryse ned i porsjonspakker. Ha sausen i fryseposer og frys dem inn så flate som mulig, så tiner de raskt. Spises med pasta, blandes i kokt ris som risotto eller over bakt potet. Vær klar over at butikkene som regel ikke selger ferdigpakket kjøttdeig. Du må til slakteren eller kjøttdisken og be om det, så kvernes kjøttet der og da. En kilo kjøttdeig av okse: Ena kil´å måscharísiå kimá, parakalå. |
#3
|
|||
|
|||
![]()
När jag först kom till Grekland köpte jag mig en grekisk kokbok på svenska, den hittar man i bokaffärer eller en del kiosker. En svensk kokbok kan ju oxå vara bra att ha om man är grön i köket, kanske nästa gång du åker till Sverige eller någon snäll släkting, kompis kan ta med ner.
Jag brukar laga både svensk och grekisk mat och när man har blivit lite mer erfaren i köket kan man mixtra lite själv. Har mina egna små recept i huvudet allt eftersom fantasi. Och grekisk mat är inte så krångligt som man tror, mycket görs i stora formar i ugnen med både kött och potatisklyftor, fisk och potatisklyftor alltiett, olivolja, kryddor efter smak. Grönsaker och rotfrukter är oxå gott att ha blandade i ugnen, samma princip med olivolja salt och peppar och krossade färska tomater över. Detta är gott att äta med både kött , fisk, korv, stekt ägg. Vi köper kyckling har inte hört att det skulle vara farligt, men jag bor på fastlandet. Lycka till |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Har inte rört mig så mycket i Rethymnontrakten, men vet att Lidl finns strax utanför stan, där kanske du hittar någon produkt du känner igen och är van att använda. Lycka till! Bara å pröva på alltmöjligt...
Mvh P ![]() |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|