![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Korres har jag inte ännu inhandlat i Grekland men jag provade en produkt här hemma förra året och den var jättebra. Gita bergste gillar jag också och det brukar också inhandlas inför hemresan.
Eva |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Jag kommer nog också få hem en hel del Grekland. Är tokig i såväl feta- som getost så det ska jag se till att inhandla, olivtvål och thé likaså.
Tack för alla tips! /E |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Ja men alla glada människor, var är rakin? Tar ni inte med den främsta farmakon ( det blir ett rätt kul ord på svenska, eller hur?) från Kreta hem?
I mina väskor ligger alltid en rad flaskor raki vid hemresa. Här finns olika kvaliteter men det är bara att provsmaka tills man hittar den rätta( det kan ta tid och efterhand blir det roligare och roligare) ![]() Det godaste vinet till det kretensiska köket är precis som Kikh skriver det "hemkörda och hemmatrampade". Helst skall det vara lagrat mint 3 år i tunnor, då är det perfekt. I påskas trakterades vi med ett 12-årigt sådant vin och det var fantastiskt i både smak och färg. Var dock lite försiktigt då detta vin är ganska starkt, tänk inte på att köra bil. Jamas! lars Kriti stin kardia mou |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Eva |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Lena |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ev |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Nej just därför slängde vi olivoljan (när vi fick reda på att vi hade övervikt) och räddade en och en halv liter Raki istället, varav den ena på petflaska. Bra olivolja finns i Svedala men inte bra Raki.
|
#8
|
||||
|
||||
![]()
Heja Kermit. Jag skulle ha gjort samma sak..
![]() Men vi har ju lite olika prioriteringar om vad som bör tas med hem från Grekland.. ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Hej där!
Glöm inte de många marknaderna som finns i stort sett alla städer. Där shoppar man skor, kläder, frukt och grönt, leksaker etc. Jag gissar att det är en sorts knalle eller marknadsfolk som åker runt i olika delar av Kreta och säljer. Det är i allafall enormt billigt och roligt att fynda. Kolla lokalt när marknaden "kommer till stan". Håkan och Carina |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Jag tycker jag fyndar mycket på Kreta(och i Grekland).
I saluhallen i Chania köper vi kretansk korv hos slaktaren (minst 2 kilo) och tar med oss hem. Hög kvalitet! En ryggkliare har vi också köpt där för 14 kronor. Utbudet av kryddor är också stort där. Men kryddor brukar vi köpa i krydd-ostboden i Chora på Naxos. Rosmarin, timjan, muskotnötter samt soltorkade tomater bland annat. Salt i grekisk förpackning har vi alltid hemma (nostalgi). I Paleochora fanns en äldre dam som sålde trasmattor. Två fina mattor finns nu hemma, till oförskämt lågt pris. Hon hade en gammal vävstol, där bommen kom nerifrån. En sådan hade jag på 70-talet, ärvd av mormor. På höstsidan brukar jag köpa med mig ett par kilo charlottenlökar. Dom grekiska är så goda! I Rethymno finns en liten butik snett emot Stellas kök i gamla stan. Mannen jobbar i trä, frun "snidar" i sten. Dom säger att dom är amatörer, men det tycker jag inte. Jag har köpt tre fina konstverk av dom i sten, träbitar och snäckor. Mellan 3 till 20 euro. Kap! Sifnosost är ett måste om man kommer till den ön! Nu var det flera år sedan vi var där, men lyckligtvis har vi vänner, som fyller på när vår ost sinar hemma. Olivtvål och olivolja finns alltid med i bagaget hem. Varje gång. Honung har vi slutat köpa. Lite dyrt och vi använder inte så mycket hemma. Jag har ju en förkärlek för tavlor (i vardagsrummet har vi 46 stycken). När vi senast var på Kastellorizo var det en amatörgrupp engelska akvarellmålare närvarande. Sista aftonen hade dom vernissage. Två tavlor inhandlades av en och samma konstnär. Motiv från ön och otroligt vackra. Frisör och frissa anlitar vi alltid när vi är i Grekland. Vi har aldrig betalat mer än 10 euro. Brukar ofta betala ett par euro extra. Slutligen: Min man, Arne köper bara udda grejer. Mobilen la av på Naxos. Ny inhandlades dagen efter. När vi kom till Korfu hade han glömt kortvågsradion. Panik! Ut till stormarknad att inhandla ny och friden lägrade sig åter. Birgitta |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Jag har alltid olivolja, olivtvål, oliver och kryddor med hem. Det jag också till förtjusning köpt är sandaler, tygväskor, textilier (dukar, badlakan). Lite keramik och träföremål har också fått plats ibland. Tavlor och vackra vykort, almenacka, ikoner etc.
Sedan kommer vi till vinerna... så mycket det får plats och kan få väga, allt från rosé och vitt, både vanliga och småflaskor. Jo, jag gillar att shoppa ![]() / Jenny |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Två saker följer med vid ev hemfärder.
1. Tsikouda från Mr. A (medicin och i nödfall bränsle till fotogenlampan) 2. Plåtdunk med 10L Olivolja. Alla får tycka vad de vill men jag gillar den kretensiska oljan med sin lätt nötaktiga smak och gärna lite pepprig. Förbrukar ensam 7-10L /år. När den tar slut brukar Mr. A skicka påfyllning. När frakt med DHL är betald så är det ändå en förtjänst på ca: 350.- Inte en gryta i det här köket saknar olivolja. När det gäller vinet så håller jag med Kickie. Hemkört är bäst, men starkt. Påminner i smak ofta om Mavro Daphne ute på landsbygden. Det röda som serveras från BIB på tavernor får de gärna behålla. Försöker hålla samma kost här i Sverige som på Kreta så länge ekonomin tillåter, annars får det väl bli palt. Medicin är i regel billigare, men se upp ni som har kanyler(insulin) med er. Det kan bli tjafs i tullen om inte receptet är med. //Uffe |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Raki är inte en ädel dryck, det är medicin Eva. ![]() Åker till Chania på torsdag för att njuta ett glas eller två på plats lars Kriti stin kardia mou |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Jeg er så enig lars! En tur til Kreta er da ikke fullkommen før et par flasker tsikoudia (raki) er pakket ned for hjemveien. Uten at jeg vet hvorfor, smaker ouzo og retsina og enkelte andre greske spesialiteter mye bedre når jeg er der nede enn de gjør her hjemme. Men tsikoudiaen smaker hvor som helst, og når som helst, når man først har lært seg å like den!
|
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|