![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
DET AR NAGOT SPECIELLT MED GREKISK TID
Manga har sakert erfarit att det ar nagot speciellt med grekisk tid. I manga sammanhang tycks tiden har vara ett flexibelt begrepp. Pa skylten utanfor etablissemanget star det att man oppnar klockan 17.00. Det blir i verkligheten 17.15. Men vad gor det, det ar ju lite av Grekland. Ibland tycker vi skandinaver att vi far vanta ovanligt lange pa service pa tavernan, men det hor ocksa till lite grand. Man tar det lugnt. Sjalv blir jag mera misstanksam om den bestallda maten dansar in nastan genast efter att man bestallt den. Men visst upplever man en valdig skillnad mellan olika tavernor har vad galler uppmarksamheten hos personalen, och det paverkar givetvis helhetsintrycket. Vad galler grekisk tid i buss-sammanhang sa ar man ju van vid att det ocksa ar ganska flexibelt. Dock icke sa har pa Karpathos, atminstone i Pigadia. Var erfarenhet ar att bussarna ar mycket punktliga i sina avgangar. Forutom att Grekisk tid ligger en timma fore Svensk tid sa kan jag nu ocksa ater konstatera att tiden har i Grekland gar c:a dubbelt sa fort som hemma i Sverige. Vara tva vecker har ar snart slut. Oj sa fort det gick! En riktig sol-och-bad-resa har det varit for oss strandfreaks. Och massor av god mat har det ocksa blivit. Efter tips fran er pa Kalimera har vi varit och kakat pa ett for oss nytt stalle, To Ellenikon. En mycket positiv upplevelse som innebar att det nu blivit lite trangt pa listan over matstallen som vi vill ha mera av fore hemresa. En stranddag pa Ammopi har vi kvar, med sedvanlig lunch pa Calypso. Vara tva aterstaende middagar kommer att forlaggas pa To Ellenikon i kvall och sista middagen for den har gangen blir som vanligt hos Minos och Manolis pa Mikes. Det innebar att vi inte hinner med flera besok pa Pelagos den har gangen. Men det ar ju bra att ha nagot att se fram emot nasta gang. Vadret har pa Karpathos har varit fantastiskt. Forsta veckan med temperaturer val over 30 grader och 26-27 i vattnet. Under veckoslutet gick temperaturen ned ett par grader, men har sedan atergatt till c:a 30 igen. Harligt! Nu ska jag ut och njuta de sista kvallarna och sista dagen har pa Karpathos for den har gangen. Aterkommer med lite bilder nar jag kommit hem. ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Skönt och höra att ni har haft det bra
![]() ![]() ![]() Njut av sista dagarna och välkommen hem till ganska fint väder, för en gångs skull ![]() Riitta ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Känslan sitter kvar ... 27 grader i vattnet ... 38 grader ...
![]() Trots att det bara är två dagar sedan vi kom hem, längtar jag tillbaks till Tilos. Ha en fortsatt trevlig vistelse på Karpathos/ lilla sjöborren ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
HEMMA IGEN!
Så var det då slut för den här gången. Två härliga veckor på Karpathos är över och vi är tillbaka hemma igen. Bland de första grejorna som blir aktuellt när man kommer hem är ju att fixa tvätten, kolla igenom posten och ta en sväng inom här på Kalimera. Ska här försöka summera vår resa. (Oj det känns lite konstigt i fingrarna när jag nu åter har tillgång till å ä och ö. Snudd på att det av bara farten blir a a och o som jag nu vant mig vid.) UT- OCH HEMRESA, OCH BOENDE Gick i stort sett (som vanligt) mycket smidigt. Vi reste ut med Novair och skulle egentligen rest hem med dem också. Det blev dock ett par veckor före avresa ändrat till City Airline och ett mindre plan. Stor skillnad var det att komma till den nya flygterminalen på Karpathos. Senast vi var där var det "Världens kortaste bagageband", "Väntan på hemresan utomhus under skärmtak" och "Taxfree i byggbod" som gällde. Lite annorlunda nu. Hemresan blev c:a 2 timmar försenad för både vårt plan till Landvetter och för Arlanda-planet som skulle lyft en stund före oss. Orsaken var att flygledarna i Grekland "begränsat luftrummet över Grekland" (?) vilket förmodligen försenade många flygningar till och från landet. Ett nytt sätt att sabba utan att ta till olaglig strejk. Boende hade vi på det lilla lägenhetshotellet Kalimera (endast 6 studios fördelat på två våningar). Det var mycket enkel standard men tillräcklig för oss, och rent och ok städning. Läget var mycket bra tyckte vi med bara c:a 400 meter till stan och 50 meter till strandkanten och utsikt över hela Pigadiabukten. VÄDER, STRÄNDER MM Som vanligt hade vi tur med vädret. C:a 30 grader i luften och 26 i vattnet. Regn och åska en natt och lite på morgonen/förmiddagen. Det blev denna gång hela nio dagar med hyrd skoter. Ganska dyrt eftersom vi valde en med starkare motor (150 cc). För nio dagar fick vi betala 150 euro, dvs 17 per dag inkl försäkring. Men det gav oss stor frihet för det vi ville prioritera, att ta oss ut till öns sköna stränder och vara oberoende i tid. Inte minst första timman på morgonen när stranden är nästan tom är jätteskönt. Av våra 13 dagar på ön blev det en dag för rundtur till bl a Lefkos, Arkasa, Menetes och en sväng nedom södra änden av ön. Övriga 12 dagar spenderade vi på Apella 1dag, Kyra Panagia 1dag, Achata 5dagar och Amopi 5dagar. De två sistnämnda är för oss klara favoriter. MAT OCH DRYCK Vi gillar mycket av det som bjuds på tavernorna i Grekland. Flertalet av våra dagar blir därför frukost på balkongen, lunch på strandtaverna och middag på taverna i stan. Ibland väljer vi att handla lite blandad plockmat i supermarket och inta kvällsmålet på balkongen i stället för att gå ut. Jättegott det också. Det gjorde vi lite oftare än vanligt denna gång dels för att vi hade fin balkongutsikt och dels för att skona reskassan lite. Det känns inte särskilt billigt längre vare sig att äta ute eller handla mat i supermarket. Butikspriserna känns ungefär i nivå med Sverige om man ser det generellt. Två för oss nya tavernor besökte vi denna gång, Pelagos och To Ellenikon. Båda kommer att få flera besök nästa gång. Trevlig miljö, fint bemötande och bra service. Maten verkar bra på båda ställena men det krävs några flera besök för att ha en bättre uppfattning om det. Strandtavernorna som vi besökte på Apella, Kyra Panagia och Achata hade av naturliga skäl en ganska begränsad meny, men det som fanns var fullt tillräckligt och smakade bra. En taverna som vi vid samtliga besök på ön har gillat skarpt är Calypso på Amopi. Större och finare än en vanlig strandtaverna. En härlig miljö med bougainvilla som inramning, mycket trevlig och proffsig personal, och sist men inte minst har allt som vi ätit där (och det är ganska mycket) smakat utmärkt. Några favoritexempel är Friterad succini, Musslor saganaki och en tzatziki som är den godaste vi käkat. Tzatziki blir det alltid både till lunch och middag när vi är i Grekland. Den taverna i Pigadia som vi besökte mest blev som vanligt Mikes. Alltid god mat och mycket trevligt bemötande. Som vanligt var det full fart på stället, särskilt första veckan. När vi åt middag där sista kvällen före hemresa hände en tråkig episod. Det var ganska mycket folk, dock inte helt fullsatt. Vid ett bord en bit bort från oss reste sig plötsligt ett par och bara gick därifrån. Minos blev mycket upprörd och berättade att det tydligen är en del människor som sätter i system att komma, beställa in och förtära dryck och förrätt, och sedan när man fått in huvudrätten kör man igång lite klagomål på densamma, och när den då tas ut för att man ska göra gästerna nöjda och fixa till den så reser de sig och sticker. Minos berättade att hans vänner på Pelagos drabbats också. Jag hoppades att det inte var svenskar som bar sig åt så. Men Minos svarade att det tyvärr var så, och att jag gärna skulle berätta om det här på Kalimera, vilket härmed är verkställt. Man kan ju alltid hoppas att de skyldiga inte är Kalimerianer, men att de läser det här och att de skäms. Vi skäms på era vägnar! Men allt annat har varit toppen och ...... ..... SUMMERINGEN av våra två veckor är - Mycket sol, värme och bad - De härligaste stränder vi varit på - Mycket god mat och dryck - Många trevliga människor Vad mera kan man önska. Det blir Karpathos igen framöver. Vet dock inte när för det är mycket på önskelistan, men snart hoppas vi. ![]() Senast redigerad av Masse den 2011-09-30 klockan 14:46. |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|