Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-05-23, 09:43
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

pollebosse

Samme i Norge, to-tre store matvaregiganter som kjøper inn i stort og presser småskalaprodusentene ut. Folk vil ha billigst mulig mat, noe som går ut over kvaliteten, og alt, selv frukt og grønt, pakkes i plast og vi har snart ikke mulighet til å vurdere kvalitet lengre.

Jeg elsker også de små matbutikkene i Hellas, slakteren, ostbutikken, bakeriet, de store frukt- og grøntmarkedene hvor de lokale bøndene selger duggfriske varer. Ikke bare vet man at man får god service og god mat, det er også noe jordnært og ekte ved det. Det samme gjelder oljeflaskene på tavernabordene. Alt trenger ikke pakkes og etiketteres. Kan vi ikke bruke våre egne smakssanser, ta en dråpe olje på brødet, lukt og smak! Er den ikke god, klag, er den god så nyt at du har såpass med sanser i behold at du fremdeles kan smake om en vare har bra kvalitet, ikke bare stole på etikett og innpakning.

Monica P: Tavernaene bruker den tiloversblivne oljen i frityrgryta kanskje?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2013-05-23, 10:59
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Bra talat Admirala! Du vet var jag står i den frågan.

- Har vi blivit omyndigförklarade av EU?
Jag skrev en kommentar om detta tidigare... Jag har Creme Fraiche i kylen som gick ut i februari. Inget fel på den, och samma sak med vispgrädde från mars...
- Hur kan jag då veta att den är felfri?
- Mycket simpelt!
- Lukta och smaka!

Däremot så är tomaterna inköpta i förrgår på Coop redan mögliga. Salladen är vissen och brunfläckig. Där undrar jag vad de har/gör i butikerna för att hålla grönsakerna fräscha tills vi har inhandlat dem. Sedan blir de dåliga i racerfart! Och all denna plast till förbannelse! Snart är väl potatisarna individuellt packade i plast! Det är säkert bara en tidsfråga! De har ju dessutom legat i jorden vilket är extra snuskigt, sedan har man väl slängt över lite koskit också! Bevare mig så hemskt att vi ska behöva äta sådant...

Nu hoppas jag ni förstår att jag raljerar, men jag kan inte låta bli.
Jag köpte morötter och på påsen stod det att ett oläsligt e-nummer hade blivit tillsatt... i morötter? Nja, fick jag förklarat. Det var något i tvättprocessen som gjorde detta.

Vad ska jag då skriva på burkarna när jag kokar sylt? Innehåller partiklar från luften av okänd härkomst! Kan innehålla spår av jord och växtrester! Plus tillsatt Rörsocker med dess tillsatser! Eventuella spår av diskmedel kan också förekomma då jag inte kokar burkarna!
- Är det nu någon som törs äta av min Hjortronsylt?
- Eller mina rårörda lingon!
Jag äter och tycker att det smakar bra, mina grannar också.

Däremot så blir jag lite fundersam över detta med bröd. En limpa från Skogaholms kan ligga i 3 veckor utan att mögla, medan en som är bakad av Hanséns i Öjebyn knappt håller en vecka. Sug på den karamellen ett tag! Jag är övertygad om att vi stoppar i oss mycket mer skit än det som står på förpackningarna!

Jag vill ha fler lokala marknader även här i Sverige, men det sätter sig matjättarna upp emot. De kallar det osund konkurrens. Jag undrar vad som är mest osunt? Deras sätt mot oss konsumenter och införandet av EMV-produkter. EMV är bara ett sätt att konkurrera med sig själv då alla pengar ändå hamnar i samma kista. Dessutom så tömmer vi Sverige på lokala producenter. Det ska bara finnas Coop, Ica och Axfood på marknaden!

/Ulf
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-05-23, 11:57
pargas avatar
parga parga är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Hälsingland
Inlägg: 362
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Pollebosse och Ulf Wiman: Så sant, alltihopa!

Allt har gått för långt redan. Se bara EU-förslaget och fröer och utsäde nu också. Det gynnar de stora aktörerna och stjälper de små, lika som i livsmedelsindustrin mm.

Forsätter det så här kommer alla våra måltider se ut som flygplansmaten, inkapslat och inplastat. Lokalodlat och lokalproducerat kommer att vara ännu längre bort än vad det är nu. Vi måste göra något!

Jenny-som gör allt för att handla så lokalt, ekologiskt och naturligt som möjligt!
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-05-23, 13:12
Masses avatar
Masse Masse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2008
Ort: Kristianstad
Inlägg: 5 490
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Jag har väldigt olika förväntningar på olivolja som jag inhandlar i butik, som är förpackad i försluten flaska, försedd med etikett märkt Extra Virgin och på den olivolja som jag hittar på bordet på grekiska tavernor i en liten "serveringsflaska" som är öppen, påfyllningsbar och helt omärkt.

Jag inbillar mig inte att den sistnämnda är någon "Extra Virgin Toppkvalitet" utan snarare av enkel lokalproducerat slag som passar utmärkt till den mat som där blir serverad. För mig är det då en upplevelse som jag väljer väl medveten om att det är "omärkt" kvalitet, och som jag upplever som utmärkt. Gud förbjude att man skulle försöka stoppa det.

Om man däremot i butik saluför en vara (olivolja eller annat) med en märkning som inte överensstämmer med innehållet, ja då handlar det om bedrägeri vilket självklart ska beivras.

Har svårt att tro att Grekland med sin nuvarande ekonomiska situation har råd att skaffa sig "olivolje-poliser" som ska ut och kolla upp tavernorna. Folk som ser till att staten får in sina skatter torde vara mera prioriterat. Så till EU-byråkrater som ev. skulle komma på en så galen idé säger jag bara "Lycka till!" , lutar mig tillbaka och fortsätter att längta till nästa taverna-måltid med lokal olivolja.

Masse
Svara med citat
  #5  
Gammal 2013-05-23, 14:41
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Olivenoljeforslaget er trukket tilbake:

The European Commission has withdrawn a ban on olive oil jugs in restaurants following public ridicule and strong criticism by several European leaders

Les mer her:

http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.economy&id=1002
Svara med citat
  #6  
Gammal 2013-05-23, 16:43
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Äntligen så har förnuftet segrat!

/Ulf
Svara med citat
  #7  
Gammal 2013-05-23, 17:53
kimmens avatar
kimmen kimmen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 668
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Jösses, nu får ni väl ändå kamma er och skippa konspirationsteorierna...

Nej, de enda som har någon större insyn i livsmedelsindustrin är väl de som jobbar i den. Men det finns några saker att tänka på för oss andra och som inte kräver mer än sunt förnuft och lite allmänbildning;

- Det skulle ju bli ohållbart om vissa producenter, oavsett bransch, skulle ha mindre krav på sig än andra vad gäller kontroller, tillsatser etc.

- Och så denna eviga myt om "skeva" gurkor. Nej, det var inte EU som helt plötsligt kom på det, det var odlarna/branschen själva som ville ha ett system för att dela in sina varor i olika klasser. Det är inte, och har aldrig varit, förbjudet att sälja krokiga gurkor. Den som påstår det ljuger.

- Jag tror inte att grekiska odlare/producenter är vare sig mer eller mindre ärliga än i andra länder. Rötägg finns överallt.

- E-nummer! Många tror på fullaste allvar att alla e-nummer innebär en syntetisk och konstgjord tillsats. Nej, många e-nummer avser helt "naturliga" tillsatser som exempelvis askorbinsyra (c-vitamin), gelatin, citronsyra, björksocker, karoten, klorofyll, syre, kväve etc. etc. etc......

- Jag kastar heller inte mat bara för att datumet gått ut, jag luktar eller smakar först. Men det betyder inte att jag tycker att det ska vara fritt fram att producera mat utan någon reglering alls. Och det betyder heller inte att jag är motståndare till lokala producenter som det verkar som att en del insinuerar.

- Alla storföretag har en gång i tiden varit små och lokala. Jo, det är faktiskt sant...


/kimmen

Senast redigerad av kimmen den 2013-05-23 klockan 18:11.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2013-05-23, 18:12
Paittas Paittas är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Ort: Skellefteå
Inlägg: 114
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Citat:
Ursprungligen postat av kimmen Visa inlägg
Jösses, nu får ni väl ändå kamma er och skippa konspirationsteorierna...

Nej, de enda som har någon större insyn i livsmedelsindustrin är väl de som jobbar i den. Men det finns några saker att tänka på för oss andra och som inte kräver mer än sunt förnuft och lite allmänbildning;

- Det skulle ju bli ohållbart om vissa producenter, oavsett bransch, skulle ha mindre krav på sig än andra vad gäller kontroller, tillsatser etc.

- Och så denna eviga myt om "skeva" gurkor. Nej, det var inte EU som helt plötsligt kom på det, det var odlarna/branschen själva som ville ha ett system för att dela in sina varor i olika klasser. Det är inte, och har aldrig varit, förbjudet att sälja krokiga gurkor. Den som påstår det ljuger.

- Jag tror inte att grekiska odlare/producenter är vare sig mer eller mindre ärliga än i andra länder. Rötägg finns överallt.

- E-nummer! Många tror på fullaste allvar att alla e-nummer innebär en syntetisk och konstgjord tillsats. Nej, många e-nummer avser helt "naturliga" tillsatser som exempelvis askorbinsyra (c-vitamin), gelatin, citronsyra, björksocker, karoten, klorofyll, syre, kväve etc. etc. etc......

- Jag kastar heller inte mat bara för att datumet gått ut, jag luktar eller smakar först. Men det betyder inte att jag tycker att det ska vara fritt fram att producera mat utan någon reglering alls. Och det betyder heller inte att jag är motståndare till lokala producenter som det verkar som att en del insinuerar.

- Alla storföretag har en gång i tiden varit små och lokala. Jo, det är sant...


/kimmen

//Paittas
Svara med citat
  #9  
Gammal 2013-05-23, 20:25
pollebosse pollebosse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2010
Ort: Karlshamn
Inlägg: 602
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Vill bara kort säga, att som gröna vågare på 70/80-talet och sedan fått ca 25 livsmedels-blandningar registrerade av storindustrin, har jag en egen uppfattning från två sidor.

Tro inte på den stora sidans delgivningar är mitt råd. För min del är allt klart och det är småskalighet, med en i bästa fall rationell hantering.

Var och en väljer.

Alla här väljer Grekland och det är bra så, tycker jag.

Paul
Svara med citat
  #10  
Gammal 2013-05-25, 12:06
Hasse Hasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 016
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Och nu när förslaget faktiskt dragits tillbaka så blev det tydligen helt plötsligt inte lika intressant att diskutera detta längre ?

http://www.di.se/#!/artiklar/2013/5/...livoljeforbud/


/Hasse
Svara med citat
  #11  
Gammal 2013-05-25, 14:43
anneli56s avatar
anneli56 anneli56 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2006
Ort: vounaria/Peloponnesos
Inlägg: 1 150
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Det var ju verkligen det löjligaste förbudet nånsin!
Hur tomt skulle det vara på borden på tavernor utan de traditionella små flaskorna ......
Som en liten olivolja producent här nere vet jag verkligen hur olivbönder har det och jag är verkligen glad att de tog tillbaka förbudet.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2013-05-26, 10:04
loliss avatar
lolis lolis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2006
Ort: Eskilstuna
Inlägg: 392
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Många små producenter har en kvalitet på sina oljor som inte dom stora jättarna inte kommer i närheten av.
lolis
Svara med citat
  #13  
Gammal 2013-05-26, 12:55
kimmens avatar
kimmen kimmen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 668
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Citat:
Ursprungligen postat av Hasse Visa inlägg
Och nu när förslaget faktiskt dragits tillbaka så blev det tydligen helt plötsligt inte lika intressant att diskutera detta längre ?

http://www.di.se/#!/artiklar/2013/5/...livoljeforbud/
Och i den artikeln upprepas igen denna evinnerliga lögn om att det skulle finnas, eller ha funnits, ett förbud mot att sälja "böjda" gurkor. Man kan tycka att en tidning som Dagens Industri borde ha lite bättre koll. Suck...

/kimmen
Svara med citat
  #14  
Gammal 2013-05-27, 20:18
MetaxaHasses avatar
MetaxaHasse MetaxaHasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2011
Ort: Luleå
Inlägg: 393
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Det som traditionellt finns i ett land ska EU ge fn i...surströmming här uppe ex.vis..får inte göras traditionellt..men Kallax byaförening gör för eget bruk osv.
I en kokbok,Det franska lantköket finns en bra historia.En äldre man som sålt egen honung får inte göra det pga.EU...han säljer vykort numera..för en dyr peng..men en honungsburk följer med då istället :-)
Svara med citat
  #15  
Gammal 2013-05-27, 21:44
MickeKöpings avatar
MickeKöping MickeKöping är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2009
Ort: Köping
Inlägg: 1 132
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Det har förekommit en hel del fusk med olivolja inom Europas gränser. Senast gäller det Italien där dom köpt in billig olja från Spanien och Grekland. Den oljan har man sedan spetsat upp och döpt om till Italiensk Virgin. Det är lätt att googla på detta tilltag.

Ett annat stort fall inträffade i Spanien i början av 80-talet. Man hade importerat svinbillig industriolja för maskiner tillverkad av rybs (inte raps), som man raffinerade spetsade och sålde som olivolja. Problemet var att mer än 600 personer dog av produkten då det uppstod gifter i samband med raffineringen.

Även i Sverige kliar man sig i huvudet när det kommer till olivolja.
http://www.radron.se/artiklar/ddt-oc...gisk-olivolja/

Att EU gärna vill peta i detta med oliviljan är lätt att förstå.
Jag tror att dom började i fel ända den här gången
Svara med citat
  #16  
Gammal 2013-05-27, 23:17
kimmens avatar
kimmen kimmen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 668
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Citat:
Ursprungligen postat av MickeKöping Visa inlägg
Även i Sverige kliar man sig i huvudet när det kommer till olivolja.
http://www.radron.se/artiklar/ddt-oc...gisk-olivolja/
Intressant artikel.

/kimmen
Svara med citat
  #17  
Gammal 2013-07-30, 19:25
MetaxaHasses avatar
MetaxaHasse MetaxaHasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2011
Ort: Luleå
Inlägg: 393
Standard Sv: Stopp för olivolja på restaurangbord

Citat:
Ursprungligen postat av MickeKöping Visa inlägg
Det har förekommit en hel del fusk med olivolja inom Europas gränser. Senast gäller det Italien där dom köpt in billig olja från Spanien och Grekland. Den oljan har man sedan spetsat upp och döpt om till Italiensk Virgin. Det är lätt att googla på detta tilltag.

Ett annat stort fall inträffade i Spanien i början av 80-talet. Man hade importerat svinbillig industriolja för maskiner tillverkad av rybs (inte raps), som man raffinerade spetsade och sålde som olivolja. Problemet var att mer än 600 personer dog av produkten då det uppstod gifter i samband med raffineringen.

Även i Sverige kliar man sig i huvudet när det kommer till olivolja.
http://www.radron.se/artiklar/ddt-oc...gisk-olivolja/

Att EU gärna vill peta i detta med oliviljan är lätt att förstå.
Jag tror att dom började i fel ända den här gången
Jo..detta kommer jag ihåg...Intressant ändå att idag,här i norr odlas rybs och det blir en nötaktig god matolja.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 13:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT