![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Tusen tack för det fantastiskt goda "Xtrasalta" saltet som landade hos mig igår!
Var tvungen att inhandla kalamari och göra en tomatsallad. Mums säger jag bara!! |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Ja, pollebosse, det blir en spännande månad för smaklökarna och luktsinnet.
Även för oss. Som lite av att prova vin. (och Paul, det kan nog gå åt lite vitlök, tur man har grekisk) ![]() Birgitta. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Jag brukar själv ibland ha handlat med mig salt hem från Grekland men har aldrig upplevt att det varit extrasalt som ni beskriver. Nu är jag ingen saltgormand utan försöker använda så lite salt som möjligt i maten. Har heller ingen erfarenhet av att den grekiska maten är speciellt salt utan istället full av andra spännande smaker. Gör det här saltet att man kan använda mycket mindre av det men ändå få fram den sälta som man vill?
Eva |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Just precis, Eva! Det är mycket saltare. Och du vet att Arne tar väldigt mycket salt. Men sen finns det olika smaker på havssaltet. Det är som att prova vin. Och det gör vi nu med saltet.
Birgitta, från skäret. |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Vi håller med! Saltet är mycket saltare. Helt klart! Men o så gott!
nickelena ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#7
|
|||
|
|||
![]() Citat:
I vilket fall är alla salterna väldigt "tydliga och goda". Men just nu är som sagt Loutro etta. Nästa gång skall jag ta med mig lite vitlök, som ni har gjort. Bra tips! Paul |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Skäret direkt! Vi har just grillat Fläskkarré med Loutrosalt! En kulinarisk soaré i sanning!
Men Gud så gott!! Arne och Birgitta Direkt från stugan på Skäret |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Skall prova med salt nästa gång jag grillar istf kol Måste vara klart miljövänligare .Hälsn fr ett annat skär .Jannne.
|
#10
|
||||
|
||||
![]()
Ja detta med gott salt.
Vi har plockat salt på flera ställen vi varit, senast i Kali Limnes och för min del tycker jag att Paleochora saltet vinner. Saltet från Loutro klar tvåa. Ni som besöker Loutro kan köpa salt hos Keramos se bilden. Vi var i Loutro denna vecka 3 dagar med en grupp där ALLA köpte salt med hem. Kostar bara ett par € för 250 gr. Vi har nu även gjort SALT PROVNING där vi har olika salter på tomater och man kan känna klar skillnad mellan olika salter. KUL. här plockar vi salt utanför Paleochora Skall ta några fler bilder hur det ser ut där man bäst kan plocka salt. Olle ps. givetvis kan jag packa ett par påsar Loutrosalt till de som vill ha. Jag har mer salt än jag behöver. |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Här kommer en salt bild:
Som ni ser så finns det salt i botten på denna lilla "pöl/grupp". Men det finns också ett is/salt lager/hinna på toppen vilket var det som jag plockade. Pölen/groppen är ca 2 dm i diameter och gav ca: 100gr salt. Salthalten på vattnet i pölen är över 20% så det kan ej lösa upp saltet. vill bara dela med mig av känslan att plocka salt eftersom vi ej kan plocka lingon/blåbär och mycket annat gott som ni i Sverige har som vi ej har. Olle |
#13
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Blir så glad när det "lilla" visar det "stora", om nu någon förstår vad jag menar. Saltet har en hedersplats i köket och lille Emilio kommenterade i dag saltets "hetta". Underbara Bilder, som vanligt. Paul |
#14
|
|||
|
|||
![]()
Fast jag har lärt mig på Kreta, Att man skall använda salt med jod också ,risken för att utveckla struma blir då mindre ,sant eller falskt,vet ej ,men har hört det sen barnsben,och nu också på Kreta.
|
#15
|
|||
|
|||
![]()
Helt sant Jan C! Grundsalta maten med jodsalt, men använd havssaltet vid bordet, för att ge det sista smaklyftet.
/ Jannis, matlagare och kemist |
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#17
|
|||
|
|||
![]()
Havssalt innehåller jod, men i liten mängd. Bergssalt har ej jodid och därför tillsätts det i lämplig mängd fabriksmässigt.
/ Jannis |
#18
|
|||
|
|||
![]()
Salt testet: (lovade att återkomma)
Har efter mycket om och men hittat en något så där bra metod att prova salterna på. 1. Spanska tapas "chilin" med namnet padrone steks i olivolja och saltas därefter, för att ätas varm. 2. Klassiska Mirtos grejen "rest Katerina" en bit avokado toppad med soltorkad tomat samt salt, som ätes kall. Dvs en varm och en kall provning. Är ännu inte klar med mina subjektiva smakupplevelser, mer än att det verkar vara Loutro och Paleochora som ligger bäst till. I vilket fall himla kul, kanske någon annan med saltintresse vill prova ovan grunder och berätta vad som kommer fram.... Paul |
#19
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Jag här kvar i Sverige yttligare några dagar men oj vilken respons på det salt jag haft med mig till vänner och bekanta.
Har tidigare aldrig drömt om att vi har såå gott salt på Kreta. Salta gubbar gillar Kreta Olle |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|