![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Gavdos vintertid ÄR nog ingen höjdare! ![]() Lissi |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Ja, tänk nu på stackars Totte och ha en riktigt GOD JUL!
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Jag fick sms i eftermiddags från Birgitta om det faktiskt var spiken i kistan
![]() Hoppas dock hon inte sörjer för mycket, de verkar ha det bra de är. Och ska Gavdos få en rättvis chans så tror jag att ön behöver upplevas under säsong. ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Så härligt att få resa med er igen!
Vi kom hem från Lanzarote idag så nu har jag läst ikapp mig. Lika roligt som vanligt. Njut vidare i paradiset. // KR |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Lördag 21 December. Paleochora.
Vid pass 07.15 steg den vackra blodröda solen upp ur havet. Även idag verkar det bli vindstilla. Sopbilen anlände samtidigt med solen. Vi kunna på sopgubbarnas klädsel se vilket väder det ska bli under dagen. Påtagna regnställ indikerar ofelbart att regn är i annalkande. Morgontemperaturen på 19,8 grader indikerar altanfrukost även denna dag. Vi är inför aftonen i valet och kvalet huruvida vi ska spisa middag på granntavernan Metexis som nu öppnat, eller ska vi kanske gå ner till KKP-fikets julfest. Nackdelen med KKP-alternativet är ju att mat och musik startar först vid niosnåret på kvällen. En smula sent egentligen för vårt vidkommande. Igår vid lunchtid strök Birgitta flagg och skrinlade alla tankar på en vinterresa ut till Gavdos. Tacksam Arne och huskatt noterade detta. Som ett ödets ironi kom kustfärjan Samaria puttrandes in till centralkajen i byn vid fyratiden på eftermiddagen… Mera troligt hade Samaria legat inblåst ute på Gavdos de fyra dagar vind och vågor härjade på havet. Vår huskatt haristotte börjar uppenbarligen bli alltmer hemtam med oss och vår studio. Tidigare vågade Totte bara sticka nosen in genom dörren att påkalla uppmärksamhet och mat. Igår eftermiddag vågade Totte sig in att äta sin mat hos oss. Efter matkalaset hoppade Totte helt oväntat upp i Arnes knä att bli klappadd och kliad. Nu ska vi så strax gå upp till Water´s Edge att umgås med personal samt övriga gäster på Hotellet. Det förefaller ha anlänt ytterligare ett par familjer under fredagen. Lite bilder från gårdagen återfinnes i galleriet under ”Lördag 21 December” Arne och Birgitta |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Nu blev det så att Inkfish spikade igen Gavdos-kistan, dock bara preliminärt!
Färjan till Gavdos har under vintertid inte många turer i veckan, DET kollade jag upp redan förra vintern. Haris lovade då att fixa boende med mer, han har ju sina kontakter. Men det blev aldrig av på grund av vindarna. Och han avrådde även denna vintermånad (är det så att karlar håller ihop???) Vi har ju även chansen när vi åker till Kreta den 19 - 30 april, men den resrutten har vi ännu inte planerat, förutom att vi SKA till Chora Sfakia. Gavdos tar man sig lättare därifrån. Chansen finns ju att man blir inblåst inför hemresan! Igår smakade jag moräna hos Ekaterina på Water Edge. Hon hade ugnsstekt fisken som kotletter med skinnet kvar. Under skinnet fanns fett och allt sånt flängde man av. Då återstod en benbit och ett vitt, mört kött. Liknade torsk eller smakfylld lutfisk. Vi, som är förtjust i rökt fisk skulle gärna vilja testa ett sådant smakprov. Men vi har aldrig träffat på rökt fisk i Grekland. Nu, när jag tittar ut genom fönstret, med adventsstaken i förgrunden ser jag fiskebåtarna puttra ut eller kommer in. Fiskarna längtar åter att stormen bedagat så dom kan göra sitt förvärv. Birgitta. |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Gavdos finns kvar.
Vi har bott här nu i 11 år och varit på väg till Gavdos i över 6 år. Det närmaste vi kommit är bryggan i Paleochora för att se en inställd båt. Vi har vänner som har hus på Gavdos men vi har den upplevelsen kvar. Ibland kan det vara skönt att känna att naturen styr och inte teknik och vi mäniskor. Vi satsar på Gavdos för 2014 om det sker så har vi ju ej drömmen kvar men en erfarenhet och vad är bäst dröm eller erfarenhet? Olle |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Söndag 22 December. Paleochora.
Samma fina väder denna dag. Allredan 19 grader på vår solaltan nu klockan åtta på morgonen. Huskatten har ännu ej anlänt men han kommer nog framöver. Icke ett moln att skåda. Igår resonerade vi kring hur vi skulle göra med middagen. Vi fastnade slutligen för att spisa middag på granntavernan, Metexis, enär festen på KKP-fiket ju skulle börja väl sent för vårt vidkommande. Vi hälsades varmt välkomna av bröderna och Mama när vi stegade in på Metexis vid sextiden på aftonen. Vi sporde sonen om han kunde skaffa fram 2014 års skämtalmanacka till oss. Sonen lovade försöka hitta ett exemplar under morgondagen. Sonen lät även förmäla att turistsäsongen 2013 i Paleochora varit rent fantastisk. Massor av turister, merparten från de skandinaviska länderna. Såväl hotellägare samt övriga näringsidkare hade noterat en ökning av omsättningenn med dryga 40 procent gentemot fjolåret. Birgitta beställde Briam parad med Mamas sallad. Briamen var utsökt god. Arne, den tjatige, tog enligt god sed och vänja en Portion Schnitzel a la creme. Tillsammans med det obligatoriska kruset vitt stannade notan på 20 €. Efter aväten måltid tog vi promenaden ner till KKP-fiket att kolla läget. Lokalen var välfylld med festdeltagare. Nu visade det sig emellertid att man redan vid pass halv åtta dukade fram mat i mängder. Musikanterna drog samtidigt igång. Hade vi vetat detta skulle vi naturligtvis hoppat över Metexis och gått direkt till KKP. Dock hade vi ju på affischen utläst att aktiviteterna skulle starta först klocka 21.00. Så det kan bli. Vi gick ner att leta reda på den lilla butik där Kari och Arne inhandlade gåvan med syltade apelsinskal. Butiken hade dock stängt för dagen. I stället gick vi upp till frukt- och grönsaksbutiken att inhandla vindruvor, äpplen samt tre kilo av den fina grekiska charlottenlöken. Denna förnämliga lök skola medbringas hem. Vi har fått en del förfrågningar om vad vi egentligen sysslar med under vår vintermånad på Kretas sydkust. Tja, vad svarar vi på detta? Egentligen är det mycket enkelt. Vi umgås med varandra samt övriga hotellgäster. Så har vi därtill fått många vänner nere på byn. Vi har därtill all tid i världen att lyssna på lokalradion hemifrån samt P1-s ordinarie program. Därtill har vi ju via webben tillgång till en uppsjö E-böcker att läsa. Birgitta har ju också sina digra sudokuhäften att lösa. Slutligen, icke att förglömma, har vi ju faktiskt flytt från den hårda Västerbottniska vintern. Att vandra runt här på sydkusten i sandaler och sommarkläder sitter ej helt fel heller. Att ha förmånen att kunna äta frukost på utealtan samt sitta utetaverna i December och Januari är därtill en stor plusfaktor. Vi tager dagliga promenader runt byn att upptäcka nya spännande gränder och vyer, spisar god mat på ortens tavernor. Icke mera kunna vi begära. Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Söndag 22 December” Arne och Birgitta |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ja, precis så har vi det också! ![]() Tack för era dagliga rapporter. Vi räknar dagarna tills et är vår tur! Vi önskar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Lena PG och Nisse |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Vilket härligt väder ni har. Den hårda Västerbottniska vintern lyser tyvärr fortfarande med sin frånvaro. Inte vanligt med gröna gräsmattor här till jul. En stackars liten pensée tog regnet i går för vår och behagade slå ut. Grodorna har enligt lokaltv lämnat sin vintervila under den gångna veckan men särskilt komfortabelt lär de inte ha det. Vi får hoppas snön kommer innan skid-SM ska gå av stapeln i mitten av januari.
Eva |
#11
|
||||
|
||||
![]()
[quote=Eva L;320762] Den hårda Västerbottniska vintern lyser tyvärr fortfarande med sin frånvaro.
Sonen, som bor i Göteborg, säger sig aldrig ha upplevt en grönare jul. Då får ni pröva på att försöka få till lite julstämning ändå, som vi gör här i Grekland... Själv värmer jag lite glögg och ska griljera den kokta tyska skinkan, inte helt olik vanlig julskinka. God Helg till Arne och Birgitta och alla andra Kalimerianer! |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Det låter som ljuv musik i mina öron. Vi var tre veckor på Naxos i november för några år sedan. Vi gjorde i princip ingenting, och njöt av varje stund. Så bra som vi hade under dessa tre veckor tror jag aldrig jag upplevt i Grekland. Att bara vara, och leva i nuet.
|
#13
|
||||
|
||||
![]()
Måndag 23 December. Paleochora.
Samma vackra soluppgång även denna dag. Vi anade eljest väderomslag under gårdagskvällen. Det kylde på och vinden tilltog över havet. Men det blåste uppenbarligen över i nattens timmar. Idag ska enligt planerna vännerna Lisbeth och Paul (Pollebosse) anlända hit till Haris att taga sitt bokade boende i bruk. Så ska även Vännerna Lena och Anders (Naxoss) anlända till Kreta och Paleochora. Det är alltid lika spännande att i verkligheten få träffa Kalimeravänner live vid besök i arkipelagen. Under åren har vi ju fått många vänner på Forumet, men endast träffat en bråkdel av dem i verkligheten. Igår eftermiddag blev vi av Haris inbjudna till Nyårsmiddag uppe på granntavernan Methexis. Haris har bokat bord för alla gästerna samt personalen. En trevlig gest vi sätta värde på. Efter vederbörlig siesta så gick vi upp till Water´s Edge att umgås med de övriga gästerna samt personal och husdjur. Halv sex tog vi så den korta promenaden till Methexis att spisa middag. Vi erfor att ett sällskap på tjugotalet personer förbokat middag. Det var visst någon som skulle fara åter till USA efter mångårig vistelse på Kreta. Sällskapet skulle dock anlända först senare. Vi parkerade oss vid ett bord strax intill den sprakande järnkaminen att beställa mat. Birgitta tog en mix av Cheese Balls och Succhinibollar. Det hela toppat med Mamas sallad, den med senapsdressing. Arne fastnade ånyo för Schnitzel a la creme. Maten smakade rent förträffligt och sköljdes ner med ett krus vitt. Notan stannade på 17 €. Terrinen med flygfotogen som anlände med notan lämnade vi åt sitt öde, Birgitta noterade att Mama var i full färd med att rensa kastanjer inför morgondagens kastanjestifado. Genast förbeställde Birgitta en portion. En lektion i kastanjerensning medhanns även. Methexis smått geniala lösning med bestick och bröd till gästerna förtjänar ett särskilt omnämnande. In till bordet anländer en liten prydlig tygkasse med bestick i sidoficka och brödet i påsen. Det bröd turisterna oftast ej förbrukar kunna med fördel återanvändas i stället för att det ska ligga och förfaras i den öppna brödkorgen. Idag vid lunchtid avser vi besöka butiken där Kari inhandlade gåvoburken med de vansinnigt goda syltade apelsinskalen. Vi ska köpa på oss ett par burkar att medbringa hem. Vi skola även efterhöra om butiken har en flaska eller två med honungsraki för avsalu. Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Måndag 23 December” Termometern visar nu klockan åtta på 19 grader och viss molninghet över bergen kunna förmärkas. Splen skina dock varmt även denna dag. Arne och Birgitta |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Tack för njutbara, dagliga rapporter och bilder hittills!
Önskar er en glad och fin och GOD JUL! / Anne ![]() |
#15
|
|||
|
|||
![]()
Många gubbar är det som sitter på kaféerna. De kunde ju skalat lite kastanjer de med.....ser ju jobbigt ut för en person att skala så många
![]() Ha det fortsatt gott.... Själv har jag gjort en hallonpancotta tills i morgon och har en del vegetariska rätter att laga till julbordet. Jag är den enda "ickeköttätaren" vid vårt bord, men de andra brukar äta mest av den maten ändå så jag får laga stora portioner ![]() Idag ska vi äta resterna av kronärtskockslasagnen med pinjenötter och purjolök mm i som jag gjorde går....så ska den sista julklappen inhandlas också. Det ser jättefint ut i ert fönster Birgitta! Lissi |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Ønsker dere en fin julefeiring i Paleochora! Veldig koselig å lese dine daglige oppdateringer!! Hvor ligger butikken med syltede appelsinskall? Moro å kjenne igjen de ulike stedene dere er oppdager!
![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Tack för en trevlig läs stund.
![]() Vi är på ingående 27/12 Lolis |
#18
|
||||
|
||||
![]()
En liten rättning:
Lisbet och Polle kommer inte förrän den 26 december. Nu tar vi siesta. Sedan går vi in till byn och SEN väntar kastanjestifadon på Methexis. Arne drar nog återigen en kötträtt.. Men med dessa fantastiska grönsaker och frukter, som är färska kan man inte undgå att äta vegetariskt. I Sverige smakar dom nu inte likadant vid denna årstiden,,,, Birgitta. |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Inte heller vädret är så roligt. I alla fall inte där jag bor. Maken till tråkigt julväder vet jag inte om vi har haft. Njut av livet, och av vädret.
God Jul! ![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Det var väl ett fornuftigt beslut, Birgitta! En utflykt till Gavdos skulle gärna vara en positiv upplevelse. Att åka till Gavdos första gången i december/januari låter som fel tid. Varför vill du till Gavdos, Birgitta? Nyfikenhet? Lockar lugnet/ödsligheten? Vill du cykla/vandra, bada, koppla av eller bara njuta av att vara till? Vi har varit på Gavdos två gånger. För oss var det nyfikenheten och lugnet som lockade oss på höstkanten. Båda gångerna har det bara blivit till dagsturer, vilket vi var glada för eftersom den lilla färjan strandade på Gavdos nästa dag, någon dag. Färjan lämnade Paleochora kl. 8.30 i mycket lugnt och vackert väder och gick tillbaka från Gavdos kl. 16 i något blåsigare väder (och man hade stora problem med att hålla igång motorn på den ena turen). Turen gick direkt till och från ön och tog 2½ timme, så vi fick 5 timmar på ön. Tillräckligt för att utforska två olika "orter", först Korfos mot söder, nästa gång Sarakiniko i norr. Härliga bad i det klaraste vatten, alldeles ensamma, helt ljuvligt. Vi åt enkla måltider på de enkla tavernorna, det är inte nödvändigt med egen proviant när man reser i säsongen, även om det var lågsäsong (sept./okt.). Det är en god idé att kolla så uppehållet på ön blir på 4-5 timmar eller kanske helst ger möjlighet för övernattning. Att bara anlända hamnen och stanna där ger ingen mening. När vi var i Korfos åkte vi med Georgos på hans traktoranhängare och till Sarakiniko gick det en gammal, skramlig buss, så en viss transport finns i säsongen, men i januari undrar jag. Riktigt God Jul till er i Paleochora! |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|