Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2006-10-20, 17:17
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på Gyros?

Vill du baka ditt eget bröd har jag ett enkelt recept där du om du vill kan kalljäsa degen över natten i kylskåp. Brödet blir mycket läckert och lätt att baka ut. Receptet kommer ikväll eller imorgon fm. Har det inte exakt i huvudet.

Eva

Senast redigerad av Eva L den 2006-10-20 klockan 17:22.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2006-10-20, 17:21
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Recept på Gyros?

Den oppskriften kan du gjerne dele med oss alle, Eva! Høres så godt ut!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2006-10-21, 09:15
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på Gyros?

Så här gör jag pitabrödsdeg och baguetter. Det här är ett vanligt standard recept. En del utesluter oljan men jag vill ha den i min deg.

25 g jäst (vid långkalljäsning tas 12.5 g jäst)
5 dl vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja
12-13 dl vetemjöl

Jästen smulas i en bunke och rörs ut med fingervarmt vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, saltet och nästan allt vetemjöl. Lite sparas till utbakningen. Degen ska vara ganska lös annars blir bröden för hårda. Körs degen i maskin används den mindre mjölmängden. Jäs degen ca 1 timme. Den kan även jäsas i kylen över natten. Jag tycker att brödet blir godare då. Då halveras jästmängden.

Knåda degen lätt på mjölat bord, dela den i två delar och rulla ut till två längder. Dela varje längd i 7-8 bitar som formas till runda bollar. Kavla ut varje boll till tunna, runda kakor med ca 12-13 cm i diameter. Kakorna läggs sedan på en osmord, het plåt och gräddas i mitten av ugnen i 275 graders ungsvärme några minuter (ca 3-4 beroende på respektive ugn)
Pitabröd bör kallna under bakduk.

Att kalljäsa degen till ex baguetter är ganska trevligt då det enkelt och snabbt går att få varma nygräddade bröd till frukosten där nästan allt jobbet är gjort kvällen innan.

Eva
Svara med citat
  #4  
Gammal 2006-10-21, 10:03
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Recept på Gyros?

Tusen takk, Eva! Ser både enkelt og godt ut, og skal helt klart bakes
Svara med citat
  #5  
Gammal 2006-10-24, 22:02
Ingrids avatar
Ingrid Ingrid är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Son, Norge
Inlägg: 263
Standard Sv: Recept på Gyros?

Takk for oppskriften, Eva! Den skal jammen jeg prøve også. Det er ikke lett å få tak i greske pitabrød her i Norge. Før hadde de i Meny-butikkene, men ikke nå lenger. Dessverre. De vanlige fra frysedisken har ikke samme konsistens og smak.

Ingrid
Svara med citat
  #6  
Gammal 2006-10-25, 07:55
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på Gyros?

Vet inte om dessa heller är exakt som de grekiska men de fungerar bra och jäser upp fint så de är lätta att fylla med det goda som ska i.

Eva
Svara med citat
  #7  
Gammal 2006-10-25, 09:04
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Recept på Gyros?

Man kan ju får gyros med olika slags bröd i Grekland. De godaste tycker jag är de som är tunnbrödsliknande, som man alltså inte fyller utan lägger "det goda som ska i" på och sedan rullar ihop som en strut.

Jag har tänkt prova med tunt mjukt tunnbröd, typ Polarbageriets. Men det kanske finns någon som har ett grekistk recept på sådant bröd?
Svara med citat
  #8  
Gammal 2006-11-09, 23:51
Agapi Agapi är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 456
Standard Re: Sv: Recept på Gyros?

Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg
Jag har tänkt prova med tunt mjukt tunnbröd, typ Polarbageriets. Men det kanske finns någon som har ett grekistk recept på sådant bröd?
Inte grekiskt men svenskt.

Stekpannebröd

75 g smör
5 dl lättmjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk sirap
1/2 tsk hjorthornsalt
ca 13dl vetemjöl

Gör en vanlig deg.
låt jäsa i 30min.
Knåda degen och dela i 16 bitar.
Rulla till runda bullar och kavla ut med kruskavel.
Grädda i stekpannan på spisen ca 2 minuter på varje sida.
låt brödet kallna på varandra.
Kan kryddas med fänkål, kummin.

Har aldrig provat detta som girobröd men det är garanterat jättegott

Katerina

Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 13:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT