![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Vill du baka ditt eget bröd har jag ett enkelt recept där du om du vill kan kalljäsa degen över natten i kylskåp. Brödet blir mycket läckert och lätt att baka ut. Receptet kommer ikväll eller imorgon fm. Har det inte exakt i huvudet.
Eva Senast redigerad av Eva L den 2006-10-20 klockan 17:22. |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Den oppskriften kan du gjerne dele med oss alle, Eva! Høres så godt ut!
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Så här gör jag pitabrödsdeg och baguetter. Det här är ett vanligt standard recept. En del utesluter oljan men jag vill ha den i min deg.
25 g jäst (vid långkalljäsning tas 12.5 g jäst) 5 dl vatten 2 tsk salt 1 msk olivolja 12-13 dl vetemjöl Jästen smulas i en bunke och rörs ut med fingervarmt vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, saltet och nästan allt vetemjöl. Lite sparas till utbakningen. Degen ska vara ganska lös annars blir bröden för hårda. Körs degen i maskin används den mindre mjölmängden. Jäs degen ca 1 timme. Den kan även jäsas i kylen över natten. Jag tycker att brödet blir godare då. Då halveras jästmängden. Knåda degen lätt på mjölat bord, dela den i två delar och rulla ut till två längder. Dela varje längd i 7-8 bitar som formas till runda bollar. Kavla ut varje boll till tunna, runda kakor med ca 12-13 cm i diameter. Kakorna läggs sedan på en osmord, het plåt och gräddas i mitten av ugnen i 275 graders ungsvärme några minuter (ca 3-4 beroende på respektive ugn) Pitabröd bör kallna under bakduk. Att kalljäsa degen till ex baguetter är ganska trevligt då det enkelt och snabbt går att få varma nygräddade bröd till frukosten där nästan allt jobbet är gjort kvällen innan. Eva |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Tusen takk, Eva! Ser både enkelt og godt ut, og skal helt klart bakes
![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Takk for oppskriften, Eva! Den skal jammen jeg prøve også. Det er ikke lett å få tak i greske pitabrød her i Norge. Før hadde de i Meny-butikkene, men ikke nå lenger. Dessverre. De vanlige fra frysedisken har ikke samme konsistens og smak.
Ingrid ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Vet inte om dessa heller är exakt som de grekiska men de fungerar bra och jäser upp fint så de är lätta att fylla med det goda som ska i.
Eva |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Man kan ju får gyros med olika slags bröd i Grekland. De godaste tycker jag är de som är tunnbrödsliknande, som man alltså inte fyller utan lägger "det goda som ska i" på och sedan rullar ihop som en strut.
Jag har tänkt prova med tunt mjukt tunnbröd, typ Polarbageriets. Men det kanske finns någon som har ett grekistk recept på sådant bröd? |
#8
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stekpannebröd 75 g smör 5 dl lättmjölk 25 g jäst 1/2 tsk salt 1/2 dl socker 2 msk sirap 1/2 tsk hjorthornsalt ca 13dl vetemjöl Gör en vanlig deg. låt jäsa i 30min. Knåda degen och dela i 16 bitar. Rulla till runda bullar och kavla ut med kruskavel. Grädda i stekpannan på spisen ca 2 minuter på varje sida. låt brödet kallna på varandra. Kan kryddas med fänkål, kummin. Har aldrig provat detta som girobröd men det är garanterat jättegott ![]() Katerina |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|