![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Det hände mig på Tilos redan år 2001.
|
#2
|
||||
|
||||
![]()
Under min studenttid för länge sedan extrajobbade jag en hel del i restaurangbranschen. Många gav dricks och det ska vara en belöning för god service, bra mat och inte en ersättning för dålig lön eller något som personalen alltid ska räkna med.
Eva |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Hej!
Jag hör väl enligt vissa av er till kategorin snåla svenskar men jag har ingen lust att beställa in mer mat än jag vill ha bara för att inte verka snål. Jag skulle aldrig "krångla om smör och brödet"(jag älskar grekiskt bröd) men tänk så här: Någon av er skrev att servitören tog för givet att han skulle få växeln och tyckte det var dålig stil att han inte kom tillbaka med pengarna(med rätta anser jag). En del kanske tycker det är lika fräckt att ställa fram något som man inte beställt och sedan ta betalt för det. Bara en tanke..... Nicka |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Nä det anser inte jag.fast det beror på att jag fick lära mig allra första gången (1973) i Grekland : "Det finns en service avgift och i den ingår bröd o smör.Även om man inte tar något."
Kanske hade det varit förnuftigt att skriva detta på menyn. |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Jo Nickan, det senare var jag med om på Kreta år 2000. Ett gäng unga danskar som vägrade att betala bröd de inte beställt! det var en principsak sa de och likaså att betala för en duk de inte heller beställt på bordet... Givetvis slapp de betala för framdukningen
![]() Jag vill betala med mycket dricks för ett trevligt bemötande och god mat, INTE för att höja lönen för servitören...Då skulle man ju även lägga på mycket varje gång man handlar i affärer också. Lönen är säkert inte hög där heller. |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Det har faktiskt inträffat att vi inte lämnat någon dricks, då vi ansett att servicen har varit undermånlig. Har kanske efter några dagar åter besökt tavernan , blivit igenkända ocg faktiskt fått bra service då. Givetvisa har dricksen då varit därefter. Anser att måttet på dricks är ett sett att visa hur man blir bemött. Har som oftast lämat minst 10% men det kan givetvis variera både uppåt och nedåt. När det gäller brödet har vi alltid upplevt att detta sättes fram oavsett om man beställt eller inte. Har för mig att det är litet av en "kulturtradition" ivarje fall med brödet. Smöret har vi upplevt kommit till på 90-talet.
Häls/Chras |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Vi opplevde faktisk i Agios Nicholaos på Kreta at et engelsk par kom i en heftig diskusjon med eieren av en taverna om smøret, som manglet. Han var meget klar i sin tale, smør skal ikke serveres til brødet på en gresk taverna. Han viste dem hvordan de skulle bruke oljen, og selv da de spurte om å få bestille smør separat, var han ikke til å rokke. Dette var tydeligvis en prinsippsak!
|
#8
|
|||
|
|||
![]()
Visst borde personalen ha så bra lön att inte dricks skulle behövas. Men tyvärr så är inte fallet, det måste nog till för att kunna överleva (ex hotellstädersor i New York som inte har någon lön alls!).
Vi ger alltid dricks både i Sverige och Grekland. Vill inte vara snål, snålhet är en väldigt dålig egenskap tycker jag, vad det nu än gäller. Vi brukar säga till hur mycket vi vill ha tillbaka när vi lämnar en större sedel. Det kan vara ett bra knep, då behöver man inte sitta och vänta på något som inte kommer, men likväl kan servitören komma tillbaka med pengarna ändå. Tidigare brukade vi säga: Vi delar väl på notan rakt av, men det fick vi ändra på eftersom våra norska vänner tyckte att vi gav för mycket i dricks. Det är bättre vi betalar var för sig, och var och en ger det den vill ge. Någon pinsam diskussion om dricksen vill man inte ha vid bordet. |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Vill inte bli missförstådd, VI LÄMNAR ALLTID MINST 10 procent i dricks oavsett service, men extra utöver det blir det om servicen varit god....
Servicen har f ö överlag blivit mycket sämre senare år tycker jag....många servitörer är ganska ointresserade och kan sitta eller stå och röka och verkligen inte anstränga sig om man visar att man vill något..t ex beställa mer dricka..många gånger har detta hänt..På Skopelos MÅNGA gånger! Men visst är de flesta tavernor jättetrevliga ändå med bra service...och det är ju dessa man blir återkommande gäst på ..Man kanske blir mer kräsen själv också efter många års resande ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Senast redigerad av inkfish den 2007-07-09 klockan 16:22. |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Nu pratar jag inte Grekland, där reser vi alltid själva, men när vi reser med vänner utomlands annars så ber vi om 2 notor direkt, inga problem. Vi äter och dricker så helt olika så skulle vi dela rakt av så blev det VÄLDIGT dyrt för oss...och billigt för de andra.. Att sitta efteråt och dela är inte kul..Det kan ju inte förutsättas att bara för man äter tillsammans så har man delad ekonomi...
![]() Kanske en annan kultur bara... Lissi |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Vi är på inget sätt unika i att redan från början beställa familjevis, notan blir sedan per familj, kanske tycker personalen att vi är konstiga, men i så fall är det ingenting de visar. Jag har sett att vi inte är ensamma om det, inte så kul kanske för de som reser två från ett hushåll att behöva betala lika mycket som de som är fem i familjen.
// Helén |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Fast jag menar inte att man ska splitta rakt av om man själv äter fisk och de övriga gurksallad. Vad jag menar är att det är schysst mot personalen att inte börja delan notan vid betalningen.
Å andra sidan äter jag nästan aldrig "olika" när jag äter i sällskap. Vi beställer in mat och sen plockar vi från tallrikarna. Varsin rätt händer inte ofta. |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() // Helén |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Då för jag förklara igen: vad jag menar med "splitta rakt av" är: jag åt fisk, du åt gurksallad, det gick på 20 E, vi betalar 10 var. DET vore rätt orättvist (om man inte jämnar ut det i längden).
Däremot brukar jag försöka undvika att blanda in servitören i våra mellanhavanden med notan. Jag betalar tjugan, sen får jag några euro för salladen av dig. Typ. ![]() |
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() //Zanét ![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() //Zanét ![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Exakt Zanet, det är jag också van vid
![]() |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Den eneste gangen det har hent oss var i Pythagorion på Samos
![]() Jeg er usikker på om det var i -92. eller i -94 Kari |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Vi er to par som reiser sammen nesten hver vår. Et par ganger har også et tredje par vært med. Som regel har jeg vært "finansminister" og har hatt en felles lommebok, hvor hvert par har betalt inn et par hundre euro. Når det begynner å bli tomt, krever jeg inn mer, likt fra hvert par.
Fra denne lommeboken betaler jeg så alle felles måltider, og en del andre utgifter som gjelder oss alle, som ouzo og Metaxa for felles drinker på balkongen, kanskje noen bussbilletter eller en leiebil. Vi har aldri en gang snakket om å vurdere om det blir rettferdig. Vi bestiller alle det vi har lyst på, tar de drinkene vi har lyst på fra den felles flaska, og vi vet at ingen vil forsøke å utnytte dette systematisk. Om noen en kveld har lyst på en dessert, og en annen vil ha en dyr fiskerett neste kveld, har vi bare gått ut fra at det jevner seg ut over ei uke eller to, uten at det har vært noe tema. Jeg kan aldri tenke meg at det kan slå ut i mer enn en hundrelapp eller to pr. person (kroner, ikke euro ![]() På denne måten er jeg også suveren når det gjelder hvor mye driks jeg vil gi, og de andre pleier ikke engang spørre hva jeg gir. Jeg gir ikke noen fast prosent, men runder oppover der det er noenlunde rimelig, og gir litt ekstra noen ganger, slik at driksen vil variere mellom 5 og 15 %. Det har hendt en sjelden gang at jeg ikke har gitt driks, eller litt demonstrativt lagt igjen en 10-lepta hvis servicen har vært virkelig dårlig. Senast redigerad av JohnS den 2007-07-09 klockan 21:31. |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|