Stifado från Grekland




Stifado är en smakrik köttgryta med smålök eller klyftad stor lök. Såsen består av bland annat tomat, vin och kryddas ibland med kanel.

Stifado kan göras på olika typer av kött: nöt (beef/moshari), kanin (rabbit/kouneli) och åttaarmad bläckfisk (octapud/chtapodi). Står det endast stifado på menyn så är det i regel nöt som används. Serveras oftast med pommes frites och bröd. Vi tycker det är mycket gott och det är tillagat på rätt sätt. Receptet nedan är för fyra personer.

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
650 g grytbitar av nötkött
Smör/olja
500 g passerade tomater
1-2 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
Lite socker
1 msk vinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 knippe schalottenlök
Salt, peppar

Tillagning av recept
1. Skala och hacka lök och finhacka vitlök.
2. Bryn grytbitar i smör och olja, tillsätt lök och vitlök och fräs lätt.
3. Häll i passerade tomater och rödvin så det täcker köttet.
4. Tillsätt buljongtärning, socker, vinäger, oregano, lagerblad, kanelstång, nejlika, salt och peppar.
5. Koka i 1 timme.
6. Lägg i skalad schalottenlök.
7. Koka 1 timme till.
8. Smaka av och salta och peppra ev lite till.
9. Servera med ugnsrostad potatis och någon grönsak (haricots verts).

Receptet är inskickat av: Camilla Eklund


Stifado. Kiki's Taverna. Kardamili. Peloponnessos.

Stifado. Bilden är från Kiki's Taverna i Kardamili på Peloponnessos.

Fler recept på grekisk mat »





Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera