Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Natur- och fågelskådarresa i Grekland. Del 1.




Natur- och fågelskådarresa till Nordöstra Grekland maj 2015.

Så var det dags igen för ”gubba-resa” till Greklands fantastiska fågelmarker. Våra tidigare resor till Lesbos 2010 (också skildrad i resebrev) och Kreta 2013 har gett mersmak och det här tenderar nog att bli en återkommande tradition vart annat eller vart tredje år. Med på årets resa var den gamla kärntruppen; Åke, Claes, Torbjörn (TobbeS) och Lars (laero). I år förstärktes gänget med två ”rookies”, Niklas och Erik.

Rollfördelning i gänget var i korthet följande:
Amatörskådare och resefixare: Tobbe och Lars
Skådare och resefotografer: Claes och Erik
”Proffs”ornitologer: Åke och Niklas

Skådargänget in action.

Skådargänget in action.

Några av oss har genom åren besökt åtskilliga grekiska öar och turistorter för vanligt sol- och badturistande och öluffande. Att se fastlandet och framförallt norra delen skulle däremot bli en ny erfarenhet. Målet för resan var alltså nordöstra delen av Grekland som består av regionerna mellersta Makedonien, östra Makedonien samt Thrakien. I söder har vi därmed norra Egeiska havet, i öster bildar Evros-floden naturlig gräns mot Turkiet och i norr ligger gränstrakterna mot Bulgarien. För oss, liksom säkert merparten av Greklandsturister, ny och helt orörd mark.

Om reserutten
Vi ville resa första halvan av maj i samband Kristi himmelfärdshelgen. Ur fågelskådarperspektiv en bra tid men också bra för att minimera uttag av semesterdagar. Avfärd planerades alltså till helgen 9-10/5.

Våra efterforskningar om lämpliga flyg för att komma till denna del av Grekland gav vid handen att Thessaloniki är den bästa destinationen. Hur komma dit? Ja, visst finns det alternativ. Vi tittade på flyg med start från Landvetter med mellanlandningar i Europa och/eller Aten.

Tyvärr skulle det innebära lång flygtid och sen ankomst till Thessaloniki. Lösningen blev start från Borås på söndag eftermiddag med bil till Nyköping för övernattning. På måndag morgon bordades tidig direktflight, från Skavsta med Ryanair, som efter dryga tre timmar landade på destinationen. På plats avhämtades hyrbilar från Budget, två nya Nissan Note. Dessa fartvidunder skulle sedan ta oss till våra planerade mål; Evrosdeltat, Dadiaskogen, Porto Lagos och Lake Kerkini. Mer om de olika områdena följer.

Evros
Vi landade i Thessaloniki måndag 11 maj vid 11-tiden. I bussen in till terminalen hann vi som hastigast heja på Lissi och Claes som var på väg till Thessaloniki för ”storstadssemester”. Vi önskade varandra trevlig resa och sedan startade vi färden österut. Vägen var utmärkt, mestadels motorväg och vi tog oss snabbt fram mot resmålet.

Vi mötte emellanåt kraftigt regn vilket skulle visa sig vara veckans enda ”dåliga” väder. Mellan regnskurarna sken solen och vid ett sådant tillfälle gjordes stopp för att inmundiga första grekiska lunchen i en småstad vid namn Asprovalta. Alltid fint med en första greksallad och lite blandade meze-rätter.

Evrosdeltats lågland. Grekland.

Utsikt över Evrosdeltats lågland.

Strax före avfärd från Sverige hade vi gjort en kovändning avseende boende. Vår ursprungliga plan var att i Alexandroupoli leta rätt på ett boende vid ankomst. Istället hade vi nu förbokat ett boende närmare Evros-floden. Detta visade sig vara ett lyckat drag.

Alexandroupli är en stad med cirka 70000 invånare och vi hade där hamnat väl långt ifrån de områden vi ville besöka. Vi fann heller ingen större charm med staden under de korta besök vi gjorde där. Vårt hotell, Isidora i närheten av byn Loutros, visade sig vara ett utmärkt val. Det ligger granne med det besökscenter som finns i anslutning till Evros-deltat och det har en inriktning på naturturism och fågelskådare. Det var enkel standard men, som så ofta i Grekland, ett trevligt bemötande och en bra restaurangdel för frukost och middag.

Efter installation konstaterade vi att kvällen ännu var ljus och nu kurrade det i fågelskådartarmen. En rask promenad tog oss till besökscentret, som var stängt, och vidare utmed en mindre väg. Strax häpnade vi över den mängd fåglar som genast visade sig. Att det här handlar om en av Europas bättre fågellokaler visste vi givetvis men ändå... Direkt såg vi rovfåglar som ormörn, havsörn, dvärgörn, mindre skrikörn och balkanhök. Dessutom sommargylling och många andra lite ”vanligare” arter.

Biätare..

Biätare.

Resebrevet fortsätter »




HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera