Kalimera Grekland.

Frågor och svar om resor till Grekland 2020

Här har jag sammanställt en lista på vanliga frågor och svar om resor till Grekland angående coronaviruset. Detta gäller endast svenska medborgare. Jag har inte exakta svar på alla frågor, och svaren kommer säkert att ändras, för allt går så fort, och det är ibland svårt att veta vad som är förslag eller ett beslut. Men så här verkar det vara i skrivande stund, den 13 juli 2020. Källorna är bland annat GTP, Keeptalkinggreece och Ekathimerini.

Avråder UD från resor till Grekland?

Från den 1 juli är det fritt fram för svenskar att resa till Grekland igen.

Är vi svenskar välkomna till Grekland?

Ja, det är vi, men inte om vi flyger från Sverige. Flyg från Sverige får landa i Grekland efter den 22 juli.

När det är tillåtet att flyga till Grekland igen, vad innebär det?

Ingen vet ännu riktigt vad som kommer att hända. Vilka, och hur många, hotell går att boka? Vilka resmål kommer att finnas kvar?

Vad händer när vi kan flyga till Grekland igen?

När vi har bokat resa och hotell och allt vad det nu kan vara börjar resan till Grekland. Turister som nu reser till Grekland kommer från och med onsdag den i juli krävas att fylla i ett online-frågeformulär senast 24 timmar innan avresa, för att avgöra om de ska testas för coronavirus eller inte vid ankomst till Grekland.

Resenärerna får en skannbar streckkod efter att de har fyllt i frågeformuläret med personliga uppgifter, var det ska bo i Grekland, deras ursprungsland och de länder de har rest genom de senaste 15 dagarna. Frågeformuläret är obligatoriskt fram till den 31 augusti. (Kan förstås ändras.)

Det kommer naturligtvis inte vara som vanligt. Vad som händer vet vi fortfarande inte, men man kan anta att incheckningen kommer ta längre tid, att säkerhetskontrollen kommer ta längre tid, att ombordstigningen kommer ta längre tid, att det inte blir någon servering ombord, och att man måste bära mask under hela flygresan.

Vad händer när vi landar i Grekland?

När vi har landat kommer det ta längre tid än vanligt att komma in i ankomsthallen, och vi kommer kanske få vänta längre än vanligt på bagaget. Man måste ha mask på sig även i ankomsthallen.

Streckkoden jag nämner ovan skannas (från exempelvis mobiltelefon) vid ankomst på flygplatser, hamnar och landgränser, beroende på svaren som fyllts i avgörs det om resenären kan fortsätta sin resa eller gå och att testas för covid-19. De som testas ska isolera sig på den adress som de har angett i frågeformuläret medan de väntar på resultaten.

Formuläret laddas ner här.

Vad händer när vi lämnar ankomsthallen?

Då kan vi äntligen ta av oss skyddsmasken och börja andas igen, och ta oss till hotellet, eller resa vidare med färja. Om man har bokat en paketresa så hämtas man upp av reseledare och körs till hotellet i en transferbuss. Bussarna får inte ha lika många passagerare som tidigare, så det kommer blir många bussar, och det lär ta tid innan man kommer till sitt hotell. Busschaufför och alla passagerare måste bära skyddsmask under resan.

Om man reser på egen hand och ska ta en taxi får taxibilarna ta med tre passagerare. Taxichaufför och passagerare måste bära skyddsmask under resan.

Vad händer om jag ska åka vidare med färja?

Färjorna går med 60 % av sin passagerarkapacitet, ombord- och avstigning ska göras med säkert avstånd mellan passagerarna, alla passagerare måste fylla i ett frågeformulär om deras hälsotillstånd (detta kan göras när man köper biljetten) och ta temperaturen. Passagerare som uppvisar symtom eller anses ha risk för smitta kommer att vägras tillstånd att gå ombord på båten. All besättning och alla passagerare måste bära skyddsmask under hela båtresan.

Hur blir det att bo på hotell?

Incheckningen kan ske utomhus eller bakom plexiglas, men det kan även vara som vanligt. Städningen kommer inte att ske lika ofta, och byte av sängkläder och handdukar sker endast på kundens begäran. Hotellägare uppmanas att ta bort onödiga saker från rummen, som prydnadskuddar.

Hur blir det på restauranger, kaféer och barer?

Den stora skillnaden kommer vara att det måste var ett visst avstånd mellan borden och att man inte får sitta så många (max sex personer) vid samma bord. Eventuellt bär vissa som serverar skyddsmask. Kunderna behöver inte ha mask på sig. Den stora frågan är hur många restauranger som kommer vara öppna.

Kan man hyra bil?

Ja, det kan man, men med restriktioner om hur många passagerare som får vara i bilen.

Måste man bära skyddsmask?

Användning av skyddsmask är obligatoriskt på tunnelbana och alla andra former av kollektivtrafik, inklusive taxibilar, bussar och andra turistfordon, som utflyktsbussar och transferbussar. Om man inte bär skyddsmask riskerar man böter på 150 €.

Måste man hålla avstånd?

Ja, även på stränderna, där det inte kommer vara lika tätt mellan solstolarna.

Kan man få sig ett glas ouzo?

Jajamensan! :-D

Frågor som inte har något svar just nu.

Vad händer om jag blir sjuk i covid-19 i Grekland?

Vad händer om någon annan blir sjuk i covid-19 på hotellet eller på färjan?

Vad täcker min reseförsäkring?

Vad händer om Grekland stänger gränserna igen, eller om Sverige gör det?

 

Mer om coronaviruset i Grekland » | Om coronaviruset i vårt forum »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera