Hejsan!
Här kommer mer recept på "Moussaka"!
För 6 personer
1kg aubergine
1/2 kg potatis
1/2 kg köttfärs
1 liten burk skalade tomater
3/4 dl olja
2 hackade lökar
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
3,5 dl riven gravieraost (grevétyp)
stekolja
salt,peppar
VIT SÅS:
225gr smör
2,5dl mjöl
10 dl kall mjölk
2 ägg
salt,peppar,muskot
Skölj auberginerna,skala potatisen,skiva och stek i olja.
Bryn den hackade löken och vitlöken i 3/4 olja.
Lägg i köttfärsen och stek i 10 min.under omrörning.
Tillsätt tomaterna,salt och peppar och koka köttfärssåsen på svag värme i 30 min.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form,bred över hälften av
köttfärssåsen och strö över med riven ost. Lägg sedan i resten av potatisen,auberginerna och resten av köttfärssåsen.
Gör en vit sås: Smält smöret i en kastrull,häll i mjölet och rör om i 5 min.
Tillsätt mjölken (kall) lite i taget och låt koka upp under omrörning.
Ta bort kastrullen från värmen. Krydda med salt och peppar och riven muskot. Vispa ihop äggen och rör ned dem i såsen.
Häll såsen över köttfärssåsen och grädda i ca 40 minuter eller tills moussakan fått gyllenbrun färg.
Skär moussakan först efter 15 min. Servera med bondsallad.
Smaklig måltid!