![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Shopping utöver ät och drickbara varor är inte vår grej. Tvärtom så trivs vi inget vidare på resmål som har mycket av "shopping", "tingeltangel" mm. Förvisso finns det också annan typ av shopping än tingeltangel. Jag tänker då på hantverk mm av olika slag. Men även med det är vi återhållsamma. Det enda jag på rak arm kan komma på i den vägen är en blå ljuslykta i keramik som inköptes vid vårt första besök på Egina för ganska många år sedan, samt två vinkaraffer i keramik inköpta vid vårt besök på Sifnos som ju är känt för just keramik.
Även inköp att ta med hem av sådant som kan förtäras är vi ganska återhållsamma med. Det har väl blivit en del ouzo, en och annan ost och några kryddor genom åren. Det är i stort sett allt. Ja förutom då det stora taberaset på Kreta då. En lite rolig episod som jag förmodligen har berättat innan här på Kalimera. Men eftersom det är ämnet för den här tråden så tag jag den här igen. Det var vårt första besök på Kreta för en hel del år sedan. Så länge sedan att det fortfarande var tillåtet att ta med sig vätskor hem i kabinen på flyget. En grej som vi var ganska fokuserade på var den goda grekiska olivoljan. Den avnjöts under hela vistelsen på Kreta. Men självklart skulle vi ha sådan med hem. Sagt och gjort! Dagen före hemresan inköpten en 5-liters plåtdunk med "väldigt fin lokal olivolja". Jag gissar att ni kan se framför er scenen när vi går uppför gången i planet kånkande på denna plåtdunk. Alla övriga resenärer sitter längs hela vägen med sina taxfree-påsar fyllda med whisky, vodka, ouzo, gin o s v i ett fast grepp. Samtliga skakar på huvudet och tittar ömsom på oss och ömsom på olivoljedunken med en medlidsam blick. "Stackars stollar" tycktes de tänka. Dessutom läckte dunken lite under hemresan, men det som fanns kvar när vi kom hem var ganska gott trots resan! ![]() Masse |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Då vi den senaste tiden mestadels rest med enbart handbagage så blir det inte så mycket till shopping
![]() Har vi incheckat bagage med nån gång så blir det alltid en del honung med hem! Övrig shopping klarar jag mig utan! Maria |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Honung köper vi av vår biluthyrare.
Olivolja har vi fått av vår värd,likaså citroner,lök,vitlök,hemkört(suma) Lagerblad plockar vi själva. Sen har jag mina keramikdamer köpte den första på Skopelos,sen hittade jag fler i en butik i Phytagorion men nu blir det bara en till. Övervikt,jajamensann,men det har gått bra hittills,dom är snälla i incheckningen på Samos. ![]() Pia |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Köper inte så mycket numera, men förr var det kutym att köpa med oss nån liten sak som kunde användas i köket (prydnadssaker går fetbort). Det kan vara en plåtkanna, ett annorlunda köksverktyg, men framförallt keramik. Små äggkoppar, ett litet fat för kryddsmör etc.
På Sifnos storhandlade vi keramik, då det var både billigt och vackert. För att inte tala om funktionellt. En vinkanna som vi köpte, visar sig vara omöjlig att spilla med. Jag är lika fascinerad över konstruktionen, varje gg vi använder den. Sen om vi har plats, så försöker vi givetvis köpa med oss nåt starkt med. Eller en god olivolja. Sist på Kreta, fick vi med oss värdparets egna olivolja i en liten plåtdunk. Otroligt god. Å inte läckte den heller. ![]() /Netwolf |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Brukar inte köpa med så mycket längre, Grekisk olivolja köper jag i skärholmen
![]() Souvrenirer intresserar mig föga utöver en kylskåpsmagnet som råkat bli en grej jag köper typ vart jag än åker, med tanke på alla mina resor jag gör så får man inte direkt plats med många lappar på kyl o frys numera ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]() För mig blir det mest konstverk/hantverk. Dom här är gjorda av snäckor, sten och ilanddrivet virke. Köpt i Rethymno. Trasmattan, som jag har som rana är gjord på Fourni. Keramik har vi inköpt på Antiparos och Sifnos. Tavlor från Folegandros, Naxos och Kastellorizo har vi också. Hantverk/bruksföremål av olivträ samt trasmattor och en mängd olivtvålar finns i vår ägo, dom mesta från Paleochora och Chania. Dessutom köper jag varje gång rödlök för hemtagning. Dom grekiska är mer hållbarare och goda än dom vi köper hemma. Olivolja, honung och meloraki brukar vi få av vänner, pensionatsägare och tavernaägare. Vilket vi uppskattar. Birgitta. |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Olivolja och honung och vin får vi.Köper kryddor och om vi hittar nåt fint i keramikväg.
|
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|