Kalimera Grekland Sifnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Keramiker på Sifnos

Sifnos är mycket välkänd för sin keramik. Det spelar nästan ingen roll var på ön du befinner dig, det är aldrig långt till en keramiker. Så gillar du keramik har du kommit till rätt ö, du kommer garanterat att bära hem mer än vad du hade planerat. Prisvärt är det dessutom. Var du väljer att göra dina inköp styrs helt och hållet av tycke och smak.

 

Keramiker i Platys Gialos på Sifnos.

Keramiker i Platys Gialos.

 

En gång bestämde jag mig för att handla allt på ett enda ställe för att inte förköpa mig. Det ska ju trots allt bäras hem också. Men efter varje keramikverkstad jag besökte blev packningen allt större och till sist kunde jag inget annat göra än att skratta åt den gigantiska packningen.

Sifnos är faktiskt känd i hela Grekland - och även utanför landet - för sina duktiga keramiker, och har så varit i långa tider. Keramik från Sifnos har alltid varit synonymt med kvalitet och skönhet. Idag sägs att det finns nästan hundra keramiker på ön, en siffra man nog måste ta med en nypa salt. Visst finns det många keramiker, men knappast så många som hundra. Stilarna är lika många som det finns keramiker. Här finns allt från enkla oglaserade vaser i terrakotta till färgglada serviser i trendiga pastellfärger.

 

Sifnosskorsten. Keramik. Sifnos.

Sifnosskorsten.
Något du definitivt kommer att stöta på är den så kallade Sifnos-skorstenen. Den pryder många hus på ön och självklart finns den att köpa i alla möjliga storlekar och färger. Jag har själv en hemma som jag har gjort om till lampa. Bortsett från skorstenar hittar du muggar, prydnadssaker, vinkaraffer, vaser, "fiffiga saker", vinglas, salladsskålar, olivskålar, tallrikar, krukor, hela serviser, lergods, stengods och krukgods.

 

Keramikaffär i Kamares på Sifnos.

Keramikaffär i Kamares.

 

Du behöver inte leta efter keramiker, eller affärer som säljer keramik, de finns i alla byar, och ibland mitt i ingenstans ute på landsbygden. Flest keramiker hittar du i Apollonia, Kamares och i Platys Gialos.

Öns kändaste keramiker, och mest underfundiga, keramiker heter Kostas Depastas och håller till i Heronissos.


LÄS MER OM SIFNOS

Om Sifnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera