Kalimera Grekland Sifnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Apollonia och Artemonas på Sifnos

Sifnos huvudstad Apollonia ligger nästan mitt på ön, cirka 5 kilometer från hamnen i Kamares. Tack vare det centrala läget är Apollonia en bra utgångspunkt för att utforska resten av ön. Runt om Apollonia ligger fem andra byar så tätt sammanbakade att det är svårt att se någon tydlig gräns emellan dem.

 

Artemonas fotograferad från Apollonia på Sifnos.

Artemonas sett från Apollonia.

 

De fem andra byarna heter Exambela, Kato Petali, Ano Petali, Katavati och Artemonas. Den trevligaste av dessa är Artemonas med sina trånga gränder och vackra sommarhus. Avstånden mellan byarna är korta och att promenera mellan dem är både trevligt och intressant. Ovanifrån, från exempelvis Agios Andreas, ser området ut som om en jätte gått förbi och tappat sin popcornbunke.

 

Apollonia. Sifnos.

Huvudgatan i Apollonia.

 

På torget i Apollonia ligger resebyrån Aegean Thesaurus Travel. Resebyrån arrangerar kurser i grekisk mat, och grekisk dans. De anordnar även olika utflykter, bland annat en där man får se hur man tillverkar ost, och en tur som går till olika keramiker. Bredvid resebyrån finns bankomat, post, apotek, mopeduthyrare och taxistation. Där ligger även busshållsplatsen för bussar mot Kamares. (I ena hörnet av torget, efter taxistolpen, börjar en gränd som leder ända till Artemonas.)

Gränden till vänster om den lilla parken vid torget leder in till ett virrvarr av små gränder kantade av vitkalkade hus vars dörrar och fönster är målade i allsköns färger. I Apollonia dominerar inte den blå färgen, det är nästan lika vanligt med grönt eller grått. Några har till och med gått ett steg längre och kör med klatschiga pastellfärger.
I nästan alla grekiska byar finns en dominerande huvudgata, eller huvudgränd kanske är ett bättre ord. Apollonia är inget undantag. Det är här som Apollonia visar sin bästa sida, längs den bilfria smala gatan ligger keramik- och juveleraraffärer, konstgallerier, kaféer, barer, ouzerior och tavernor.

 

To Koutouki. Apollonia. Sifnos.

To Koutouki, en av många bra restauranger i Apollonia.

 

Den i mitt tycke bästa restaurangen i byn är To Koutouki som ligger en bit upp i gränden intill en kyrka. Namnet står på grekiska, leta efter en rund brun skylt med lergrytor så hittar du rätt. Mat serverad i lergryta är deras specialare och det smakar otroligt gott, maten smälter i munnen, så vällagad är den. Restaurangen är mycket populär så kom i tid, eller boka bord.

På ett litet torg, ännu en bit upp i gränden, ligger ett gammalt hederligt kafenión där man kan njuta av en frappé eller en ouzo och fundera över svunna tider då det inte fanns några turister på Sifnos. På kaféet sitter fortfarande kortspelande gubbar och diskuterar över en kopp grekkaffe. Längre upp i gränden ligger den fantastiskt stiliga katedralen Agios Spiridon. Pampigare kyrkoingång får man leta efter.

 

Blommor i Apollonia. Sifnos.

En av gränderna i Apollonia. Visst är det vackert med alla blommor!

 

HOTELL I APOLLONIA

Det finns många boendealternativ i Apollonia och Artemonas. Fördelen med att bo här är att man är nära det grekiska vardagslivet, och att man bor mitt på ön, och har därför nära till det mesta. Avstånden är ju korta på Sifnos. Nedan hittar du tips på bra hotell och pensionat. Vill du bo centralt i byn passar Anthousa perfekt, vill du bo lite lyxigare, och med pool, är Gerofinikas ett bra val.

Boka Anthousa Hotel »

Boka Gerofinikas »

Boka andra hotell i Apollonia här »


LÄS MER OM SIFNOS

Om Sifnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera