Kalimera Grekland Sifnos.

Kastro och Seralia på Sifnos

På bekvämt promenadavstånd (3 km) från Apollonia ligger Kastro, som är Sifnos vackraste och mest sevärda by. Jag sticker gärna ut hakan och utnämner Kastro till en av de finaste byarna i hela Kykladerna.

 

Arkitekturen i Kastro på Sifnos.

Den speciella arkitekturen i Kastro.

 

Tack vare det strategiska läget har Kastro varit befolkad sedan prehistorisk tid. Byn uppfördes på en klippa och det var en baggis att upptäcka eventuella fiender. Från början fanns endast fästningen som gett byn dess namn (kastro betyder fästning eller borg). Idag återstår mest ruiner av den ursprungliga fästningen, men flera hus håller på att restaureras.

 

När själva Kastro blev för litet byggdes nya hus utanför. Husens placering längs klippkanten medförde att byn ändå var lätt att försvara. Kastro av idag är en magisk plats där man lätt kan spendera flera timmar. Bara utsikten över det väldiga havet gör byn värd ett besök.

 

Kastro från vägen som går till Apollonia på Sifnos.

Kastro från vägen som går till Apollonia.


I Kastro finns ett litet arkeologiska museum som erbjuder en del spännande saker. Förvånande nog finns det minst lika intressanta ting att beskåda i gränderna: romerska sarkofager, amforor, venetianska vapensköldar, och det som är mest speciellt är att några hus stöttas upp av antika kolonner. Det är som om byn vore en del av det arkeologiska museet. Kastros gränder är även fulla av dåsiga katter som ligger och halvsover på de unika balkongerna som bildar tak över gränderna.

 

Gänder i Kastro på Sifnos.

Det finns många mysiga gränder i Kastro.

 

I byn finns flera tavernor och några trendiga kaféer som spelar vacker musik och bjuder på hänförande utsikt. Den i mitt tycke bästa tavernan är To Astro varifrån man har fin utsikt över den vackra dalen. Maten är mycket god och ägarna är supertrevliga.

Till höger om Kastro ligger den gamla fiskebåtshamnen Seralia där det finns en taverna, några fiskebåtar och en liten klapperstensstrand som duger om man bara vill ta ett dopp. Nedanför Kastro ligger det vackra kapellet och klippbadet Efta Martyres.

 

Kastro och Seralia på Sifnos.

Kastro och Seralia.

 

HOTELL & PENSIONAT I KASTRO

Vill du bo i Kastro kan du välja mellan vanliga rum och ett par lyxiga alternativ, bland annat finns det rum att hyra i en renoverad väderkvarn.

Boka hotell i Kastro här »


LÄS MER OM SIFNOS

Om Sifnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera