Kalimera Grekland Sifnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖKAgios Andreas på Sifnos

Agios Andreas heter en av Sifnos många kyrkor, det finns ett otal, men Agios Andreas är lite speciell. Kyrkan är belägen på toppen av ett berg där det en gång låg en riktigt gammal stad. Arkeologerna tror att staden började byggas så tidigt som på 1400-talet f Kr. Man har även funnit rester från en yngre stad från 900-talet f Kr. För en lekman är det kanske inte så mycket att se, men för den arkeologiskt intresserade är det naturligtvis oerhört engagerande.

 

Vägen till kyrkan Agios Andreas på Sifnos.

Den gamla stigen som leder till kyrkan Agios Andreas.

 

Nu är det inte själva utgrävningarna som gör vandringen (det går en bilväg upp också) till Agios Andreas mödan värd, inte heller är det kyrkan som lockar. Nej, i stället är det utsikten från Agios Andreas som berättigar varenda svettdroppe på vägen upp.

 

Utgrävningarna vid Agios Andreas på Sifnos.

Utgrävningarna vid Agios Andreas.


Panoramavyn över landskapet är förtrollande. Här om någonstans ser man verkligen hur fint det är på Sifnos. Man kan vagt följa de gamla åsnestigarna, man ser Apollonia med förorter, Kastro skiner vitt nere vid havet, Faros och Platys Gialos ser ut som små dockskåpsbyar och har du tur med vädret skymtar du några av Sifnos grannöar.

 

Utsikt från Agios Andreas på Sifnos.

Utsikt från Agios Andreas. Apollonia längst till vänster och Kastro till höger.

 

För att ta dig till Agios Andreas kör du mot Vathy, stannar vid skylten som pekar mot kyrkan, parkerar och vandrar sedan sakta och metodiskt upp mot toppen. Det tar inte mer än 25 minuter att gå. Varför inte njuta av både lunch och utsikt? Köp med lite ost, några tomater och en halva retsina och dagen blir till ett minne för livet.


LÄS MER OM SIFNOS

Om Sifnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera