![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Metaxan blir helt klart godare ju flera stjärnor det är. Sen är det ju en annan sak om man tycker det är värt det. Själv tycker jag nog att den 7-stjärniga är klart värd sitt pris. En sån brukar vi alltid ha stående på rummet på semstern. Att komplementera eftermiddagskaffet med, t.ex.
Förra året köpte jag nån slags speciallagring på flygplatsen. Kostade visserligen en del (över 50 euro för 70 cl), men var makalöst god. Fast den sitter man ju inte och hinkar på vardagkvällarna direkt... /Thomas PS. När det gäller ouzo: det är ju skillnad på ouzo och ouzo. Finns både som billig smaksatt kemisk fulsprit och äkta vara. Barbayanni Aphrodite tillhör t.ex. den senare kategorin och är åtminstone min absoluta favorit. Lätt att få tag på på Lesbos. DS. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
I Grekland tar jag gärna en kall öl till lunch. På Naxos där jag var - nu i maj - drack jag en Virgin ... så hette ölen. BIPGIN - fast med gamma.
![]() För mig var det en nyhet, kanske inte för andra ? Den gav i alla fall mersmak ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Kikh! Kanske Rakomelo är ett alternativ - till jul - för dem som inte gillar glögg.
Själv dricker jag det mesta ... och när jag tänker efter så hade jag en rejäl knippe med kanelstänger med mig hem från Naxos. ![]() ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Metaxan är ett måste, tyvärr brukar jag snåla med stjärnorna. Brukar även beställa en kupa efter maten.
Ganska lik brandyn i Spanien, helt enkelt lokal "cognac", och stjärnsystemet är väl den samma?? ![]() Tyvärr så är priserna på starkvaror betydligt dyrare i Grekland än i Spanien. (kanske tur ändå? ![]() I Madrid i våras fick jag en väl tilltagen brandy på den lokala baren för 1,40 €. I Grekland har jag fått pröjsa uppåt 5€ för halva den kupan. |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Ja, visst är det väl njutbart att avrunda en god middag med en kupa Metaxa! På mitt stamställe på Santorini brukar kyparen alltid komma med en rejäl 5-stjärnig "on the house"...
Vad gäller Retsina har jag för mig att detta med kådan är en kvarleva från antiken när man använde kåda till att försluta amfororna - kanske det även har en viss konserverande effekt(?) på vinet. |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Rakomelo funkar året om, även om man har en kanelstång i flaskan, varm som kall. Glögg gör jag egen svensk men det finns ett vin här som smakar aningen glögg - jag kommer bara inte på vad det heter ![]() //Kikh |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() //Kikh |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Kikh! Kan jag ha missat ett alfa, fast jag läste så noga?
Letade efter BIPGIN (min tolkning) i affärer, på andra tavernor, utan att hitta en endaste en. ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Hurra för Wikipedia, där kan man lära sig om allt, även retsina.
Jag kände en gång en gammal man i Ano Liosa, Aten, som samlade kåda=retsina till någon vinfabrikant. Det fanns en stor tunna på hans gård med kåda i ,som luktade jättegott, men jag vet inte hur han gjorde för att utvinna kådan. (Nu åkte mitt huvud tillbaka till 1968 eller nåt. Ålderstecken?) |
![]() |
|
|